Apple, WWDC 17 etkinliğinde ne tanıtacak?

Apple'ın WWDC 17 etkinliğinde tanıtacağı iOS 11, watchOS 4, macOS 10.13 ve tvOS 11 sürümlerinden beklentilerimizi listeledik.

Apple, WWDC 17 etkinliğinde ne tanıtacak?

Apple, WWDC 17 etkinliği için 5 Haziran tarihine gün verdi. Geliştiriciler için her yıl düzenlenen WWDC etkinliğinde Apple, yeni ürünlerden daha çok yazılıma yöneliyor. Peki, Apple bu yılki WWDC 17’de neler tanıtacak? 

WWDC 17 etkinliğinde; iOS 11, watchOS 4, macOS 10.13 ve tvOS 11 sürümlerinin yayınlanması bekleniyor. Biz de sizlerle bu sürümlere ait beklentileri bir araya getirdik. Dilerseniz daha yaygın olarak kullanılan iOS’in yeni sürümü iOS 11 ile yazımıza başlayalım.

iOS 11

Apple, şu an üzerinde çalıştığı ve beta testleri devam eden iOS 10.3’e yoğunlaşmış durumda. iOS 10.3 ile dosya sistemi APFS’ye geçiş yapılacak. iOS 10.3’ün beta sürümlerini kullanmış biri olarak APFS’nin cihazlara yeni bir soluk kazandırdığını söyleyebilirim.

Özellik açısından daha çok performans sunan APFS sayesinde iPhone’un boot (başlatma) süresinin yarı yarıya azalıyor ve uygulama geçişlerinde gözle görünür bir hız farkı yaşanıyor. iOS 11 ile APFS’nin temelleri daha sağlam atılacak ve bu performans yeni iyileştirmeler ile artacak.

iOS 11 ile gelmesi istenilen yenilikler arasında gece modu yer alıyor. Apple’ın her yıl iOS’e gece modunu getireceği söylenir ancak bu sadece söylentide kalırdı. Ancak iOS 10.3’ün UI tarafında erişilen kodlarda gece modu için elementlerin olduğu ortaya çıktı. Apple, muhtemelen bu özelliği iOS 11 ile kullanıcılara sunacaktır.

1487323513_ios-11.jpg

iOS 11 ile tasarım tarafında değişikliğe gidilmeden küçük iyileştirmelerin yapılması bekleniyor. Ancak yıl sonu tanıtılacak olan iPhone modelinde kavisli bir ekranın olacağı söylendiği için iOS 11’de bildirim ve kontrol merkezinde tasarımsal değişiklikler yapılabilir. Tabii kontrol merkezinde değişiklik denilince aklınıza ilk hücresel veri kısayolu gelecektir. Ancak Apple’ın bu kısayolu iOS 11 ile ekleyeceğini hiç sanmıyorum.

Güncelleme ile artık kamera uygulamasında da iyileştirmeler yapılmalı. iPhone 7’nin kamerasını öve öve bitiremeyen Apple, iOS 11 ile artık RAW formatında fotoğraf çekme opsiyonunu, kamera uygulamasına eklemeli. Ayrıca neredeyse kimsenin kullanmadığı kalitesiz fotoğraf filtreleri ya kaldırılmalı ya da yerine VSCO veya Priime kalitesinde filtreler eklenmeli.

Apple Music’in bağlantı süresi ve arayüzü de iOS 11 ile mutlaka iyileştirilmeli. Özellikle liste konusunda iOS 11 ile güncellenen listeler özelliği Apple Music’e eklenmeli.

1487323562_ios-11-.png

iMessage konusunda ise artık iMessage’ın iCloud tabanına tamamen geçmesini ve iPhone’dan mesajı sildiğinizde Mac’ten ve Apple Watch’tan da silinmesini bekliyoruz. Şu an ki durumda tüm cihazlarda mesajları tek tek silmek zorunda kalıyoruz. 

Daha özgür bir işletim sistemi için ön tanımlı uygulamaların değiştirilme opsiyonun iOS 11 ile sunulmasını bekliyoruz. Örneğin; bir bağlantıya tıkladığınızda otomatik olarak Safari tarayıcısı yerine önceden belirlemiş olduğunuz Chrome ve Firefox gibi tarayıcılar ile bağlantının açılma opsiyonu sunulmalı. Aynı durum Twitter linkleri için de geçerli. Tweetler’in Twitterrific veya Tweetbot gibi 3. parti Twitter istemcileri ile açılması için bir girişim yapılabilir.

iOS 11 ile Siri’ye yeni özellikler eklenecektir. Siri ile uygulamaları kapatma özelliğinin ve buna benzer komplike işlemleri yerine getirmesini bekliyoruz.

iOS 11 ile cache temizleme işleminin uygulama geliştiricisinin insiyatifine bırakılmadan Ayarlar bölümüne ön bellek parçala özelliği sunulmalı. Azımsanamayacak kadar çoğunlukta 16 GB iPhone kullananlar için bu özellik mutlaka sisteme eklenmeli.

watchOS 4

Apple Watch’un işletim sistemi olan watchOS’e artık sorunlardan arındırılma aşamasını geçti. Apple, watchOS 4 güncellemesi ile artık saate 1.500 TL vermiş kişilere farklı bir şeyler sunması gerekiyor. Bunların en başında da kadranlar yer alıyor. watchOS 3 ile göstermelikten de olsa 3-4 farklı kadran eklenmiş ancak bunlar da pek kullanışlı değildi. watchOS 4 ile kadran çeşitliliği yüksek ihtimalle artacaktır.

1487323596_watchos-4.png

watchOS 4’te olmasını beklediğim bir diğer yenilik ise iOS’te yer alan ve macOS’e de gelecek olan Night Shift özelliğin sunulması. Özellikle gece vakitleri beyaz renklere sahip bir kadran kullanıyorsam, saate bakarken gözlerim yanıyor.

watchOS 4 ile artık Siri'nin sadece yazılı değil de sesli olarak da geri bildirim vermesini temenni ediyoruz.

macOS 10.13

macOS 10.13 güncellemesi ile iOS’te olduğu gibi Apple File System’e (APFS) geçiş yapılacak. Safari’de nadir de olsa yaşanan bellek sıkıntıları gibi hatalar giderilmeli ve Safari’nin eklenti mağazasının genişletilmesi gerekiyor. macOS 10.13 ile iOS ile paralel olarak Siri’nin de gelişeceğini düşünüyoruz. Belki Hey Siri, komutu macOS 10.13 ile Mac cihazlara da gelir.

1487323620_macos-10.13.jpg

macOS 10.13 ile tasarımda büyük değişiklikler olur mu? Hiç sanmıyorum ancak Apple bu ne yapacağı belli olmaz. Uzun bir süredir aynı tasarımı kullanan ancak geliştirmeler yapan Apple, macOS 10.13 ile tasarımı komple değiştirmeye yanaşmayacaktır.

tvOS 11

Apple’ın Apple TV (4. Nesil) modelinde kullandığı tvOS işletim sistemi bu yıl tvOS 11’e güncellenecek. tvOS 11 güncellemesi ile nelerin geleceğini kestirmek güç. Ancak tahminlerimize göre çok düşük de olsa HDR desteği ve TV yayınlarını internetten izlemek için bir özellik sunulabilir.

1487323656_tvos-11.jpg