Yerli uzay teknoloji çalışmaları tam gaz!

3 yıllık yol haritasına göre yeni uydularla Türkiye’nin iletişim kapasitesi artırılırken, yerli teknoloji geliştirme çabalarına da hız verilecek.

Yerli uzay teknoloji çalışmaları tam gaz!

2018-2020 Orta Vadeli Programı’nın önemli başlıklarından bir tanesini de bilgi ve iletişim teknolojilerinin yaygın ve etkin kullanımıyla bilgi toplumuna dönüşüm sürecinin hızlandırılmasının temel politika olması oluşturdu. Buna göre, elektronik haberleşme sektöründe yeni nesil erişim şebekelerinin yaygınlaştırılması sağlanacak. Bu sektörde değişen teknoloji ve pazar yapısının ortaya çıkardığı ihtiyaçlar doğrultusunda mevcut düzenlemeler güncellenecek. E-ticaret gibi yeni gelişen teknoloji alanlarında yerel bilgi platformlarının oluşturulması desteklenecek.

 1507204635_t6a.jpg

Bilgi ve iletişim teknolojileri destekli akıllı ulaşım sistemleri, binalar, kent ve enerji altyapıları gibi akıllı uygulamalara geçiş hızlandırılacak. Sektörde Ar-Ge ve yenilikçilik faaliyetleri teşvik edilirken, sektörün yurtdışına açılımı desteklenecek. Yeni uydularla Türkiye’nin uydu iletişim kapasitesi artırılacak. Yerli uydu üretiminde yerli teknoloji geliştirme çalışmalarına hız verilecek. Yazılım sektörüne yönelik Ar-Ge, yurtdışına açılım ve kümelenme destek ve yatırımlarında bulut bilişim, büyük veri, dijital oyunlar, mobil uygulamalar ve güvenlik alanlarına öncelik verilecek. Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının teminin sağlamak üzere yükseköğretim program yeterliliklerinde güncelleme yapılacak. 

Açık kaynak kodlu yazılımların kullanımı yoluyla kamuda bilgi güvenliği ve tasarruflar artırılacak. Gerekli yasal düzenlemeler hayata geçirilerek siber güvenliğe yönelik tehditler en aza indirilecek. E-dönüşüm hızlandırılarak kamuda ve özel sektörde işlem maliyet ve süreleri düşürülecek. 

Türkiye Uzay Ajansı, okyanuslar ve kutuplarla ilgili araştırma yapabilecek, buralarda geçici veya daimi araştırma merkezleri, istasyonlar kurabilecek, deneysel amaçlı uydular, uzay ve hava araçları geliştirmek amacıyla yerli veya yabancı tüzel kişilerle anlaşmalar yapabilecek. 

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye’nin uzay çalışmaları ve uydu projeleriyle uzay yarışına geç girse de son 15 yılda yapılan çalışmalarla bu noktada önemli yol katettiğini ifade etti. Arslan, Dünya Uzay Haftası dolayısıyla yayınladığı mesajında tamamen Türk mühendisler tarafından üretilecek haberleşme uydusu Türksat 6A’nın çalışmalarına başlandığını hatırlattı. 

1507204513_bir-ilk-gerceklestirilecek-turkler-uzaya-cikiyor-h1486885207-559fc9.png

Başbakan Binali Yıldırım tarafından bu yasama döneminde yasalaştırılacağı açıklanan Türkiye Uzay Ajansı kurulmasına ilişkin düzenlemeyle uydu ve uzay alanında özel sektör de çalışma yapabilecek. Başbakan Yıldırım’ın bu yasama döneminde kanunlaştırılacağını açıkladığı düzenlemeye göre, Türkiye’nin uzay ve havacılık teknolojileri alanında faaliyet gösteren kuruluşlarının koordine edilmesi amacıyla kamu tüzel kişiliğini haiz ve başbakanlığa bağlı Türkiye Uzay Ajansı kurulacak.