Yutulabilen elektroniklere kablosuz özelliği geliyor!

Bilim insanları yutulabilen elektronikleri kablosuz olarak güçlendirmek için kolları sıvadı.

Yutulabilen elektroniklere kablosuz özelliği geliyor!

Geçtiğimiz yıl PillCam firması yutulabilen elektronikler ile karşımıza çıkmıştı. Yutulabilen elektronikler sayesinde; hap bağırsaklardan geçerken video çekebiliyor, ilaçları bırakabiliyor ve sıcaklık, pH ve diğer hayati değerleri an ve an kaydedebiliyordu. Şimdi ise bu elektronikler kablosuz teknoloji ile güçlendirilecek.

Brigham & Women's Hospital, MIT ve Charles Stark Draper Laboratuarı'ndaki bilim insanları, vücudun dışından bu cihazları kablosuz olarak güçlendirilmesini sağlayan bir sistem üzerinde çalışıyor.

Zaten harici bir kaynaktan kablosuz olarak güç alan koklear implantlar gibi tıbbi araçlar bulunmaktadır. Bunlar, yakın-alan bağlantısı olarak bilinen ve yalnızca verici ve alıcı birbirine oldukça yakınsa çalışan bir tekniği kullanıyor. Derinin hemen altında bulunan implantlar için sorun yok. Ancak sindirim sisteminin derinlerinde bulunan küçük elektronik cihazlarda bu yöntem çalışmıyor.

PillCam

Bunun yerine, bilim insanları ara alan bağlaşımı olarak adlandırılan yeni bir tekniğe yöneldiler. Yeni sistem yakın-alan bağlantısından daha yüksek frekanslarda çalışıyor ve sinyalleri 2-3 kat daha verimli bir şekilde iletiyor.

Araştırmaya ilişkin Dr. Carlo Traverso, "Uzun süreler boyunca gastrointestinal sistem içine yerleştirilebilen elektronik cihazlar, hastaları nasıl değerlendirdiğimizi ve tedavi ettiğimizi dönüştürme potansiyeline sahiptir. Yaptığımız çalışma, hayvan modelinde mide içindeki bir sisteme uzaktan kablosuz aktarımın ilk örneğini oldu. Bu, cihazları kliniğe getirme yönünde kritik bir adım." dedi.