ZTE, Lenovo ve Xiaomi kendi işlemcilerini geliştiriyor

Çinli mobil üreticiler kendi işlemcilerini üretebilmek adına önemli adımlar atıyor.

ZTE, Lenovo ve Xiaomi kendi işlemcilerini geliştiriyor

Mobil ekosistemde kendi işlemcisini üretebilen şirketlerin sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Son olarak LG, Nuclun 2 projesinde önemli bir aşama kaydetmeyi başararak, yeni nesil 64 bit işlemcisini 2016’da piyasaya sunmaya hazırlanıyor. Benzer bir girişimin Sony cephesinde de başladığına yönelik haberler kamuoyuna yansıdı,  ancak Japon üretici söz konusu iddiaları kısa süre içerisinde yalanladı.

Endüstrinin güvenilir kaynaklardan DigiTimes, mobil çip üretimi noktasında üç Çinli şirketin çalışmalar gerçekleştirdiğini okuyucularıyla paylaştı. DigiTimes’a göre ZTE kendi mobil işlemcisini üretebilmek için Çin hükümetinden 74 milyon dolar yatırım bile aldı. Sektör kaynakları ayrıca Lenovo’nun da ARM mimarisine dayalı bir çipset üzerinde çalıştığını bildiriyor.

İlginizi çekebilir; 

1448699193_ztechipteknolojioku.jpg

Mobil dünyasının yükselen değerlerinden Xiaomi ise Çinli mobil çip üreticisi Leadcore ile işbirliği içerisinde. Xiaomi daha önce Leadcore'a ait bir işlemciyi Redmi 2A modelinde kullanmıştı. Çin menşeli üreticiler mobil üreticiler arasında sadece Huawei kendi işlemcilerini üretebiliyor.

Ek olarak analistlerden gelen haberlere göre Çinli yonga seti üreticileri (Allwinner, HiSilicon, Rockchip, Spreadtrum ve diğerleri) çipsetlerini güçlendirmek ve daha hızlı bir noktaya getirmek için tasarım becerilerini geliştiriyor. Örneğin Spreadtrum gelecek yıl 20 mm FinFET üretim tekniğine sahip işlemcileri mobil pazara sunacak.