Wordpress Web Siteleriniz Yavaş mı Açılıyor?

Wordpress Web siteniz yavaş çalışıyorsa çözümü bu makalemizde. İşte adım adım Wordpress web sitesi hızlandırma rehberi.

Wordpress Web Siteleriniz Yavaş mı Açılıyor?

Web siteleri barındırıldığı sunucu, içerik, yapı veya kurgusuna bağlı olarak farklı hızlarda çalışabilir. Özellikle Wordpress yapılı web sitelerinde daha çok rastlanan bu durum kolayca çözülebilir. Bu yazıda Wordpress ile oluşturduğunuz ve yavaş çalışan web siteleriniz için neler yapılmalıdır konusuna açıklık getirmeye çalışacağız. Ancak önce bazı detaylar hakkında bilgi verelim.

Wordpress Nedir?

Wordpress dünya üzerindeki birçok web sitesinin altyapısını teşkil eden, PHP ve MySQL kullanılarak oluşturulmuş bir CMS (Content Management System) yani içerik yönetim sistemidir. Sistem bir Çekirdek (Core) dosya ile kurulur ve bu mevcut kök yapı üzerine eklemelerle binlerce şekle büründürülebilir.

Wordpress Web Siteleriniz Yavaş mı Açılıyor? - Resim : 1

Wordpress sitelerinin, bilgisayarınıza bir program kurar gibi kolayca kurulabiliyor olması, birçok ücretsiz veya ücretli Theme (Tema) ve Plugin (Eklenti) sayesinde çeşitli kabiliyetler ve özellikler kazandırılabiliyor olması nedeniyle çok sayıda kişi tarafından tercih edildiği herkesçe bilinir. Mevcut web sitelerinin neredeyse üçte ikisi Wordpress altyapısıyla oluşturulmuştur.

Front-end Developer Nedir?

Web sitesinin ön planda görünen yüzünü HTML, CSS, JavaScript gibi kodlama sistemini kullanarak tasarlayan kişiye Front-end Developer denir. Yani web sitenizin görünen yüzünü tasarlar. Ancak görünen yüzünün arka planında başka işlemler yapılır. 

Backend Developer Nedir?

Backend Developer ise web sitesinin ana yapısını kurgulayan,   sunucu (server) ve veritabanı ile ilişkisini organize eden verilerin kimler tarafından hangi oranda görüntülenebileceğini ve web sitesiyle hangi oranda etkileşim kurulabileceğini kurgulayan kişidir. PHP, MySQL gibi yazılımları kullanır.

Wordpress Siteler Neden Yavaş Açılır? Çözümleri Nelerdir?

Tabi bu şekilde herkesçe kullanılan açık kaynak kodlu yapısı nedeniyle de başka avantajları da vardır. Sürekli güncellenen yeni temalar ve eklentiler yayınlanır. Kullanıcıların bilinçsizce yükledikleri temalar veya eklentiler sitenin açılma hızını doğrudan etki eden ilk akla gelen etmenlerdir. Şimdi bu soruna başka neler sebep olabilir daha detaylı anlatalım.

Wordpress Web Siteleriniz Yavaş mı Açılıyor? - Resim : 2

Tema ve Eklentiler

Bazı temalar gerçekten yapısı gereği yavaş çalışıyor bu sebeple temayı yüklemeden önce yorumlarını inceleyin. Daha önceden ne gibi sorunlar yaşanmış orada görebilirsiniz. Ayrıca çözüm yolların da orada paylaşılmış olması gerekir. Bu olay telefonunuza bir aplikasyon kurmadan önce markette altındaki yorumları okumaya benziyor. 

Yine size fayda sağlayacağını düşündüğünüz, gözünüze hoş gelen bazı eklentiler özellikle slider eklentileri de aynı şekilde yavaşlamaya neden olabilir. Her eklenti kendi işlemleri için sunucu ile bağlantı kurar ve sunucuya arka planda işlemler yaptırır. Web sitesi ilk açılışında bu süreç çok daha uzun olabilir. Her gördüğünüz eklentiyi yüklemeyip sadece gerçekten işinize yarayacak olanları yüklemek daha akıllıca olacaktır.

Eğer bu hataya düştünüz ancak hangi eklentinin sorun çıkardığını anlamak istiyorsanız, her eklentiyi tek tek kapatarak web sitenizi bir süre izleyin en azından daha çok sorun çıkaran eklentinin hangisi olduğunu bu yöntemle anlamanız daha olasıdır.

Bunun yanında hosting hizmetini aldığınız firma Litespeed kullanıyorsa LSCache eklentisini kurabilirsiniz. Cache eklentileri de büyük ölçüde sorununuzu ortadan kaldırabilir. Daha farklı cache eklentilerini de deneyebilirsiniz eğer hız sorununuz varsa mutlaka bir cache eklentisi kurun.

Statik veya Dinamik Yapılar

Statik web siteleri, Dinamik yapılı olanlara nazaran her zaman daha avantajlıdır. Statik yani durağan siteler, web sitesi içeriğinin sadece gösteriminin sağlandığı sitelerdir. Kullanıcı etkileşimi, yorum, form doldurma, alışveriş gibi etkileşimli olan dinamik sitelerde, kullanıcının her işleminde sunucudan, veritabanında istenen verilerle ilgili işlem yapılır bu da sitenizin hızını azaltabilir. Tabi bu durum daha çok Web siteniniz kullanım amacına bağlıdır. Kullanıcı etkileşimi olan dinamik bir web sitesi kuracaksanız hız sorunu backend tarafında iyi bir kurguyla çözülebilir, Web Developer’ınıza burada çok iş düşüyor. 

Web Sitenizin Kod Yapısı

Bir web sitesi doğru bir yapıyla kurgulanmaz ise web sitesinin hızı yavaş olabilir, daha önceden belirttiğimiz üzere mevcut Wordpress core dosyasının üzerine kurulan temalar üzerinde yapılan frontend ve backend kurgusu sırasında oluşturulan kodlar sitenizin hızını etkileyebilir. Geliştiriciler sitenin düzgün çalışması için uğraşırlar ancak hız her zaman öncelikleri olmayabilir, bu sebeple hızla ilgili kaygılarınızı baştan ifade etmekte fayda vardır. Ayrıca Temaların üzerinde otomatik olarak gelen ve sizin web sitenizde ihtiyaç duyulmayan gereksiz kod dizileri ve eklentiler temizlenmezse sitenizin hızını azalabilir. Temayı mümkün olduğu kadar sadeleştirmeyi deneyin.

Web Sitesine Yüklenen Medya Dosyaları

Web sitesini daha canlı ve gözalıcı hale getirmek için görseller kullanılır. Ya da içerik içinde de çok sayıda medya içeriği veya görsel kullanmak gerekir. Ancak bu görsellerin boyutları büyükse ilk yüklemede sitenin açılma hızını yavaşlatabilir. Görselleri sıkıştıran Gzip özelliğini .htaccess dosyası üzerinde aktive edin, ayrıca görselleri mümkün oldukça küçük veya optimum boyutlara getirerek yükleyin. tinypng  gibi ücretsiz hizmet veren web sitesi uygulamaları görsel küçültme için  işinizi görebilir.

301 Yönlendirmeleri

301 kodu, bir sayfadaki verilerin başka sayfaya taşınması durumunda yönlendirme işlemi için kullanılır. Artık ulaşılamayan ve taşınan sayfalara ulaşılmasına imkan tanıyan bu durum kurgulandıktan bir süre sonra, hatalı veya yönlendirme ihtiyacı olan sayfalar silinip kaldırılmalıdır. Bu yönlendirme kurgusu bazen birkaç farklı sayfa üzerinden de gerçekleşebilir, bu gibi durumlar sitenizin açılma hızını düşürebilir. Ayrıca çok sayıda 301 yönlendirmesi olan web sitelerinin yavaşlaması gayet doğaldır. Birden fazla sayfa üzerinden yapılan 301 zincir yönlendirmelerinden kaçınmak gerekir, yani son kullanıcı hedef sayfaya tek bir yönlendirme ile ulaşabilmelidir.

Database (Veritabanı) Yönetimi


Veritabanı (database) kullanım kurgusu da sitenizin hızını etkileyen diğer bir önemli faktördür. Uzun ve geniş çaplı sorgulamalar işlemlerin uzamasına ve sorgu sonucunun gösterimine kadar geçen sürenin uzamasına neden olur. Database sorgulamalarını optimize etmek sorunlarınızı çözebilir.

Hosting Paketi

İnternet sitenizin hızlı çalışmasını istiyorsanız hosting paketi satın alırken sadece fiyat öncelikli seçim yapmamaktır. Paylaşımlı sunucularda sistem kaynakları herkes tarafından ortak kullanılır. Bu durumda sizinle paylaşımlı kullanan bazı siteler size ayrılan CPU ve RAM miktarını da sömürebilir böyle bir durumda sunucudan alacağınız verim azalacak ve sitenize ait veriler daha yavaş gösterilebilir. 

Paylaşımlı server yerine VDS (Virtual Dedicated Server) sunucu hizmeti alırsanız sanal olarak ayrıştırılan ve sadece size ayrılan sunucu kaynakları siz kullanmadıkça başkalarınca sömürülemez. Ayrıca, bilgilerin kaydedildiği sunucu (server) donanım özellikleri de sitenizin hızına doğrudan etki eder. Sunucu donanım özellikleri özellikle Hard Disklerin okuma ve yazma hızı site hızlarına etki eden diğer bir etkendir.

Wordpress altyapısı kullanan sitelerin daha verimli performans göstermesini sağlamak için mutlaka Wordpress hosting tercih edilmeye çalışılmalıdır. Wordpress ihtiyaçlarına uyumlu halde performans sergilediği için Wordpress hosting seçimi günün sonunda doğru bir seçim olacaktır. Aynı zamanda Wordpress, Linux tabanlı hosting ve sunucularda çalışabildiği için yüksek verimde performans gösteren Linux hosting veya sunucu seçenekleri de değerlendirilmelidir.

Hosting hizmeti için firma seçimi yaparken en pahalı veya en ucuz olan yerine size en uygun ve ideal olanı seçmelisiniz. Sadece fiyata endeksli seçim yapmayın. Tecrübeli ve iyi donanımlara sahip ve kaliteli bir datacenter kullanan hosting firmasını seçin, performans istiyorsanız ücretlere fazla takılmamak gerekir. Hatta zaman zaman güzel kampanyalar yakalayarak uygun fiyata bu hizmetleri alabilirsiniz. 

Wordpress Sitenizin Hızını Nasıl Ölçersiniz?

Web sitelerinin çalışma ve yüklenme hızlarını ölçmek üzere kullanılan en bilinen araç Google PageSpeed Insights’tır. Bu web sitesine giderek web sitenize ait alan adınızı araç çubuğuna girerek çalıştırın, sayfanın açılış hızı bir puanlama sistemiyle raporlanacaktır.

Wordpress Web Siteleriniz Yavaş mı Açılıyor? - Resim : 3