Güneş sistemini geçen ilk İnsan yapımı uzay aracı Voyager bir fedaya hazırlanıyor!

NASA tarafından yapılan ve ilk başlarda 4 yıl hizmet vermesi beklenen uzay aracı Voyager insanlık için tarihi bir kararı uygulayacak. Güneş sistemini terk eden ilk insan yapımı araç olan Voyager'a ışığın ulaşması yaklaşık 20 saat sürüyor.

Voyager 1 ve Voyager 2 uzay araçları insanlık tarihinin Güneş sistemini geçen ilk insan yapımı araçları unvanını taşıyor. Başlangıçta sadece dört yıl sürmesi gereken bu araçlar yaklaşık 45 yıldır çalışıyor ve Güneş sistemini terk etmiş vaziyetteler. Hala yıldızlararası uzayın bir kenarından NASA ve bizimle iletişim kurmayı sürdürüyorlar.

Ancak şimdi NASA, bu araçların görevlerini daha da uzatmak için uzay araçlarının bazı enstrümanlarını feda etmeye hazırlanıyor. Ne gariptir ki bazen dünya da insanların yaşamış olduğu acıları teknolojik gelişmeler de yaşayabiliyor. Kangrenli bir bacağı nasıl ki vücudun tamamının yaşaması için kesilmesine karar verilebiliyorsa, uzay araçları içinde aynı durum geçerli olabiliyor.

Tıpkı yukarıda verdiğimiz örnekteki gibi bir gelişmeyi insanlık tarihinin en önemli uzay aracı yakın zamanda yaşayacak. NASA Voyager uzay aracı ile iletişimi sürdürebilmek için uzay aracının belki de bir bacağını feda etmeye hazırlanıyor.

Voyager uzay aracı ciddi bir fedaya hazırlanıyor

Scientific American, NASA'nın orijinal öngörülen hizmet süresinin on katından fazla süren Voyager misyonunu sona erdirmeye hazırlandığını bildirdi. Mühendisler, bazı enstrümanları feda ederek diğerlerinin 2030'lara kadar dayanabileceğini umuyorlar. Voyager 1 ve Voyager 2 uzay aracı, 1977'de Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'ü uydularıyla birlikte fotoğraflamak için dört yıllık bir görevle fırlatılmıştı.

50. doğum günlerine yaklaşan bu sondalar, diğer bilinen tüm uzay araçlarından daha uzağa seyahat ettikten sonra bile hala çalışıyorlar. Voyager 1, bilim adamlarının heliosfer (yıldızlararası sınır) olduğunu düşündükleri alanı 2012'de geçerken, Voyager 2 bu dönüm noktasına 2018'de ulaşmıştı.

Güneş sistemini geçen Voyager 2'nin konumu

Her uzay aracında, radyoaktif plütonyum bozunma ısısını elektriğe dönüştürebilen bir cihazla çalışan birkaç işlevsel alet vardır. Bu aletler her yıl dört watt daha az güç harcaması sağlanarak, diğer aletler için enerji tasarrufu sağlanmak isteniyor. NASA kaçınılmaz sona hazırlanmak için bazı cihazları kapatmaya başlayacak.

İki yıl önce mühendisler, uzayın aşırı düşük sıcaklıklarında dedektörün kısa süre sonra ölmesini bekleyerek kozmik ışın dedektörünün ısıtıcısını devre dışı bırakmışlardı. Ancak bu dedektör şaşırtıcı bir şekilde, çalışmaya devam etti. Gidecek son bileşenler ise muhtemelen manyetometre, plazma bilimi aleti ve diğerleri olacak. Milyarlarca km uzakta olan bu araçlar, NASA'nın talimatlarını içeren iletişim dalgasını, ışık hızında seyahat ederek, Voyager'lara ulaştıracak.

Voyager araçlarının üzerindeki bilimsel enstrümanlar

80'lerde güneş sisteminin dış gaz alanını geçtiklerinde, uzay aracından alınan fotoğraflar, NASA'ya ilk kez, diğer gezegenlerin yörüngesindeki ayların Dünya'nın ayından çok farklı olabileceğini göstermişti. Bilim adamları Io'nun aktif yanardağlarını veya Ganymede'nin derin buzullarını görmeyi hiç beklemiyorlardı. Şimdi ise, Voyager'lar Dünya'ya Güneş'in manyetik alanının dış sınırı hakkında önemli verileri gönderiyorlar.

Yıldızlararası uzayda, Voyager 1 ve 2 muhtemelen güneşten daha uzun yaşayacaklar. Milyonlarca yıl sonra Güneşin olası bir kırmızı cüce şeklini aldığında bile dış uzayda sürüklenmeye ve başı boş gezmeye devam edecek. 

Bu telefonlar kamerada en iyileri! Büyük kamera karşılaştırması ve en iyi fiyatlar! [iPhone içerir]
Uzaydan Dünya nasıl görünüyor? Belki de hiç görmediğiniz kareler!
Türkiye'deki popüler bir model daha HyperOS güncellemesi aldı
Sonraki Haber