NASA 150 milyon ışık yılı uzaklıktaki galaksinin fotoğrafını paylaştı!

NASA, 1785 yılında keşfedilen ve 150 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan NGC 5037 galaksisinin fotoğrafını yayımladı!

NASA 1785 yılında, yani bundan tam 250 yıl önce varlığı keşfedilen ve 150 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan NGC 5037 isimli galaksinin fotoğrafını paylaştı. Peki uzay ile ilgili kavramlardan bahsederken sıkça kullanılan ''ışık yılı'' nedir? Işık yılı mesafesi kaç km uzaklığı ifade eder? Dilerseniz yazımıza başlamadan önce bu konuya açıklık getirelim.

Hepimizin bildiği üzere, galaksiler arası mesafeyi tanımlamak için ''ışık yılı'' terimini kullanırız. ''Işık yılı'' ışığın 1 yılda yol aldığı mesafeyi ifade eder. Bu mesafe ise 9 trilyon kilometredir. Bu da demektir ki; ışık hızı 1 yıl boyunca 9 trilyon kilometre mesafe yol alabilmektedir. Yakın bir örnek verecek olursak; Dünya ile Güneş arasındaki ortalama uzaklığın 8 ışık dakikası olduğunu söyleyebiliriz.

NASA, Hubble Uzay Teleskopu ile 150 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 5037 isimli galaksinin fotoğrafını görüntülemeyi başardı ve bunu @NASAHubble isimli Twitter hesabından paylaştı.

Besteci ve astronom William Herschel tarafından 1785 yılında  keşfedilmişti. NGC 5037 gezegeni, Başak bir diğer adı ile Virgo takımyıldızında yer alıyor.

Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan, ömrünü doldurmak üzere olan Hubble Uzay Teleskopu'nun 'Geniş Alan Kamerası 3' tarafından kaydedilen ve çarpıcı detayların yer aldığı görüntülere hep birlikte göz atalım.

Popüler Haberler