ABD enflasyon verisi zirveye ulaştı!

Global anlamda ortaya çıkan enflasyon problemi her ülkede kendini göstermeye devam ediyor. Bu kapsamda enflasyon ile mücadele eden ABD'de de durum kötü.

Global anlamda süren enflasyon problemi hiper enflasyona dönüşmüş durumda diyebiliriz. ABD'de de uzun zamandır yaşadığı en ciddi enflasyon rakamlarıyla karşı karşıya. Bu da ülkenin agresif faiz artırımı ile sonuçlanıyor.

ABD enflasyon verisi zirveye ulaştı!

Haftanın en kritik verisi olan ABD haziran ayı enflasyon verisi, bugün Türkiye saati ile 15:30’da açıklandı. Piyasa beklentisi ABD enflasyonunun yıllık bazda yüzde 8,8 oranında gerçekleşerek 41 yılın zirvesini yenilemesi yönündeydi. Bir önceki veri yani ABD mayıs ayı enflasyonu yüzde 8,6 oranında gelerek, yine beklentileri aşmış ve 1981 yılından bu yana en yüksek oran olarak kayıtlara geçmişti.

Haziran ayı enflasyon verisi (yıllık), 8,8%'lik beklentilerin üzerine çıkarak 9,1% olarak açıklandı. ABD enflasyon verisi, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) izleyeceği sıkılaşma politikasında yön belirleyici olduğu için oldukça kritik. Fed, enflasyonist riskin önüne geçebilmek için faiz artırım takvimini öne çekmişti. Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki toplantısı 26-27 Temmuz tarihinde gerçekleşecek. Fed Başkanı Jerome Powell yaptığı açıklamalarda, önümüzdeki toplantıya göz kırparak '50 veya 75 baz puanlık faiz artışı olası' demişti. Piyasa fiyatlamalarına bakıldığında, 75 baz puan faiz artışının kuvvetlendiğini görüyoruz. ABD haziran ayı enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesi halinde, 75 baz puan faiz artışının daha da güçlenmesi bekleniyordu.

Rusya, stablecoin'lerle yapılan işlemleri yasallaştırma yolunda!
Japonya'dan Ay ve Mars araştırmaları için önemli adım!
Skoda Kamiq fiyatları dipte! Bundan ucuzu Tofaş!
Sonraki Haber