ABD Pasaportu 20 yıl sonra ilk kez en güçlü 10 pasaport arasından düştü
ABD pasaportu, vizesiz erişim kayıpları nedeniyle Henley Endeksi’nde 12. sıraya geriledi.
ABD pasaportu, 20 yıllık Henley Pasaport Endeksi tarihinde ilk kez dünyanın en güçlü 10 pasaportu arasından çıktı. 2014 yılında zirvede yer alan Amerikan pasaportu, bu yıl başında 10. sıradayken şimdi Malezya ile birlikte 12. sıraya geriledi.
ABD Pasaportu 20 yıl sonra ilk kez en güçlü 10 pasaport arasından düştü
Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) verilerine dayanan endeks, vatandaşların vizesiz erişebildiği ülke sayısına göre belirleniyor. ABD vatandaşları şu anda 227 destinasyondan yalnızca 180’ine önceden vize almadan gidebiliyor.
Henley & Partners’a göre bu düşüşün nedeni, son dönemde yaşanan vizesiz erişim kayıpları. Nisan ayında Brezilya’nın vize muafiyetini kaldırması, Çin’in vizesiz giriş listesine ABD’yi dahil etmemesi, Papua Yeni Gine ve Myanmar’ın erişim kısıtlamaları ABD’nin sıralamasını düşürdü.
Son olarak Somali’nin eVize sistemine geçmesi ve Vietnam’ın ABD’yi vizesiz ülke listesine eklememesi, Amerikan pasaportunun ilk 10’dan çıkmasına neden oldu.
Ayrıca ABD, Henley Açıklık Endeksi’nde de zayıf performans gösterdi; yalnızca 46 ülkeye vizesiz giriş izni vermesiyle 199 ülke arasında 77. sırada yer aldı.