Amazon ve AB arasındaki anlaşma tamamlandı

Amazon, bloğun yürütme organı ile yaptığı bağlayıcı taahhütlerin bir parçası olarak Avrupa Birliği'ndeki bazı iş uygulamalarını değiştirmeyi kabul etti.

Avrupa Komisyonu, anlaşmanın Amazon'un üçüncü taraf satıcılara nasıl davrandığına dair antitröst soruşturmalarını şimdilik rafa kaldıracağını söyledi. Amazon'un taahhütlere beş ila yedi yıl arasında uyması gerekecek, aksi takdirde ağır para cezalarıyla karşı karşıya kalabilir.

Anlaşma, Amazon'un temmuz ayında yaptığı birkaç ön taahhüdü içeriyor. Amazon diğer şeylerin yanı sıra, müşterilerin ürünü hızlı bir şekilde satın alabilmesi için Satın Alma seçeneklerinde tüm satıcıları eşit olarak sıralayacak. Amazon, başka bir satıcı ürünü önemli ölçüde farklı bir fiyat ve/veya teslimat süresiyle sunarsa ikinci bir Satın Alma önerisi görüntüleneceğini söylüyor.

AB'deki üçüncü taraf satıcılar ayrıca ürünlerini artık Amazon'un teslimat veya lojistik hizmetlerini kullanmak zorunda kalmadan Prime aracılığıyla sunabilecek. Ayrıca Amazon, lojistik veya popüler ürünlerin taklit versiyonlarını oluşturmak da dahil olmak üzere üçüncü taraf satıcılarla ilgili kamuya açık olmayan verileri kendi işine fayda sağlama amacıyla kullanamayacak.

Amazon ve AB arasındaki anlaşma tamamlandı

Nihai anlaşma, üçüncü taraf satıcıların, Amazon tarafından sunulanlara benzer teslimat hizmetleri sunabilmeleri için Amazon müşterileriyle doğrudan iletişim kurmasını kolaylaştırmak gibi bazı ek taahhütler  de içeriyor.

Uzlaşma beş yıl süreyle geçerli olacak. Prime ve ikinci Satın Alma seçenekleri taahhütleri yedi yıl sürecek. Anlaşma, İtalya dışında Avrupa Ekonomik Alanı’nın tümünde geçerli olacak. Ancak İtalya ülkenin  kendi rekabet kurumunun Amazon'a ceza vermiş olması sebebiyle anlaşma dışı kalacak.

AB düzenleyicileri, Amazon'un anlaşmanın şartlarına uymadığını tespit ederse, Komisyon, antitröst kurallarının ihlal edildiğini tespit etmek zorunda kalmadan şirkete küresel yıllık gelirinin %10’una kadar para cezası verebilir. Amazon'un 2021 gelirine göre bu ceza 47 milyar dolar bulabilecek bir miktar. Alternatif olarak AK, anlaşma şartlarına uymadığı her gün için Amazon'a günlük cirosunun %5’i kadarını kapsayan ayrı bir ceza da verebilir.

Asgari ücret belli oldu! Piyasa çoktan fiyatı kabullendi!
Algoritma, 1 Ocak 2023 için XRP fiyatını belirliyor!
Seat Ibiza fiyatları dibi gördü! Bu fırsat kaçmaz!
Sonraki Haber