Facebook'ta her şeyiniz ortada!

Facebook'ta yaptıklarınıza dikkat edin!

Dev sosyal ağ herkesin neredeyse olmazsa olmazlarından. Ülkemizde de bir hayli sevilen ve bağımlılık yapan sosyal paylaşım sitesi Facebook, artık kullanıcıların siteye girdikten sonra yaptıklarını ayan beyan göstermeye başladı. Buda kişinin gizlilik haklarına karşı saldırı olarak nitelendiriliyor. Hiç kimsenin izlediği videodan, sitede ne yaptığına kadar her şeyin bilinmesini istediğini sanmıyorum.

Geçtiğimiz aylarda birçok kişi eminim ki sıkça arkadaşlarının ya da ailelerinin izlediği videoları gösterdiği uygulamaya rastlamıştır. Herkesin kendine özel zevkleri vardır ve bunları diğer arkadaşları ile paylaşmak istemeyebilir. Mesela izlediği bir videonun konusu gibi.


Hatta öyle şeyler gördük ki karakterini farklı bildiğimiz arkadaş ya da akrabalarımızın izlediği videolar mutlaka çoğu kişiyi şaşırttı. Facebook üzerinden başka siteye yönlendirilip izlenen videolar kullanıcının duvarında paylaşılıyordu ve kullanıcıya bu konuda bir bildirim yapılmadığı için bundan haberi olmuyordu. Daha önce sıkça gördüğümüz ve hoş olmayan görüntüleri ben artık görmüyorum, ya kaldırdılar ya da artık kullanıcılar bilinçlendi Facebook üzerinden video izlemiyorlar. Şahsen ben gördüğüm anda sohbete açıksa sohbet bölümünden değilse telefonla arayarak gördüğüm kişileri uyardım. Çünkü izledikleri videoları hiç kimsenin görmesini istemediklerinden emindim.

Bir başka sorun ise sağ köşede arkadaş olduğunuz kişilerin yaptıklarının görünmesi. Beğenilerinizden paylaşımlarınıza kadar her şeyi diğer arkadaşlarınız görebiliyor. Bu durumda eğer kimseye görünmeden sohbet bölümünü çevrimdışı yaparak Facebook'ta gezerim beğenilerimi yaparım diyorsanız, bu biraz zor görünüyor. Ayrıca sohbet bölümünde arkadaşlarınızın yazdıklarına da mecburen cevap vermek zorundasınız. Görmedim yoktum gibi bahaneler artık sizi kurtaramaz! Çünkü sohbette arkadaşınızın yazdığı mesaja baktığınızda ona hangi saatte gördüğünüz iletiliyor.

Şimdilerde gördüğüm bir uygulamada çoğu kullanıcıların canını sıkacak türden. Zaten kullanıcılar Facebook üzerinden bir oyuna girdiği zaman diğer arkadaşlarına otomatik olarak davet gidiyor ve arkadaşımızın ne oynadığını biliyoruz. Şimdi artık okeyde kaç kez bitemediğinden karşısında oynayan oyuncunun adına kadar bilgiler verilmeye başlandı. Yani Facebook'ta okey oynuyorsanız arkadaşlarınız sizin nasıl oynadığınızdan kaç kere bitemediğinizden karşınızdaki oynayan arkadaşınıza kadar bilgi veriyor. Karşısında bayan oyuncu olan evli erkekler için bu durum daha da kötü gibi görünüyor. Eşleri gördüğü zaman ne olacağını bilemeyiz :) Bu durum tabi ki bayanlar içinde geçerli özellikle kıskanç bir kocası varsa!

Ayrıca Facebook'un profilime kim baktı, resimlerime kim baktı gibi uygulamalarıda yolda bilginize! Tabi ki de Facebook bunları yapmadan önce sizden izin alıyor. Sizlere, Facebook üzerinden bir uygulamaya giderken nelerin altına imza attığınıza dikkat etmenizi tavsiye ediyorum. Eğer ne yaptığınızın bilinmesini istemiyorsanız Facebook üzerinden değil de direk oyunların kendi sitelerinden oynayıp videoları da kendi sitelerinden izleyebilirsiniz.

Bunlar benim gördüğüm ve şahsi düşüncelerimdir. Hatam varsa düzeltebilir yada daha fazlası var ise sizde bu konuyla ilgili görüşlerinizi yorum kısmından yazabilirsiniz.

Gameloft - Teknolojioku Ice Age Village yarışma sonuçları!
Dünyadan günün en etkileyici fotoğrafları 28 Ağustos
Skoda Kamiq fiyatları dipte! Bundan ucuzu Tofaş!
Sonraki Haber