Fatih projesinde Pardus kullanılacakmış

Eğitimde teknolojik alt yapıyı kullanmayı amaçlayan projede kullanılacak işletim sistemi Pardus olarak değiştirildi.

Yaklaşık olarak 3 milyar TL' ye mal olacak olan ve eğitim-öğretim sistemini teknolojik alt yapı ile güçlendirmeyi amaçlayan Fatih projesinden sevindirici bir haber geldi.

Fatih Projesi ile Pardus el ele

Teknokedi' nin haberine göre; iki ayrı bakanlıktan ve Başbakanlık' tan alınan bilgiye göre, Fatih Projesi' nin ihale şartnamesinden Microsoft Windows çıkartılarak yerine Türkiye' nin özgür işletim sistemi Pardus' un adı konmuş durumda.

Tübitak Bilgem bünyesinde geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi Pardus' un adı, Milli Eğitim Bakanlığı' ndan Ulaştırma Bakanlığı' na iletilen yeni ihale şartnameside yer alıyor. Türkiye'de bilgi toplumunun geliştirilmesine katkı sağlamak ve bilgisayar okur-yazarlığı da dâhil olmak üzere bilgi teknolojilerini yaygınlaştırmak amacıyla Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde kurulan "Evrensel Hizmet Fonu", Fatih Projesi ihalesi için 820 milyon TL' lik bir destek sağlayacak.

Neden Pardus' u seçtiler?

Öncelikli olarak Pardus, Ulusal bağımsızlık, güvenlik ve tasarruf amacıyla Tübitak bünyesinde, son kullanıcı ve kurumlara yönelik geliştirilen bir Türk Linux dağıtımı. Pardus şuan için Milli Savunma Bakanlığı' ndan RTÜK' e kadar pek çok büyük kurumda kullanılıyor.

İkinci bir neden ise; Tübitak' ın Pardus' unu kullanarak yüz milyonlarca TL tasarruf edilmiş olunacak. Aksi takdirde bu paralar Microsoft' a gidecekti.

Uluslararası yazılım tekellerinin iştahını uzun süredir kabartan bu ihalede, Türk yazılım mühendislerinin ortaya çıkardığı bir Linux dağıtımının kullanılması; eğitim sistemini "şirket bağımlılığından" kurtarmanın yanı sıra Türkiye'yi kendi eğitim teknolojilerini üretir bir noktaya taşıyacak.

Türkiye' nin böylesine büyük bir projede, Tübitak' ın işletim sistemi Pardus' u seçmesi gurur verici bir durum.
Facebook tasarımında büyük değişim!
Google Maps'e hava durumu göstergelerini ekledi
Apple iPhone kullanıcılarına büyük bir sürpriz yapacak, sır perdesi aralandı
Sonraki Haber