İstanbul'da trafik yoğunluğu ATAK ile azaltılacak!

İstanbul'daki bazı kavşaklarda kullanılan ve ATAK adı verilen yeni bir sistem sayesinde trafik yoğunluğu azaltılıyor.

Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi kavramlar hayatımızın her anında karşımıza çıkmaya devam ediyor. Bu yenilikler günlük hayatımızda özellikle İstanbul gibi büyük şehirlerde en büyük zaman kayıplarından biri olan trafik yoğunluğu konusunda uygulanmaya başlandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yani İBB tarafından trafik yoğunluğunu azaltmak için geliştirilen Adaptif Trafik Yönetim Sistemi'ni (ATAK) kullanılmaya başlandı.

Hürriyet'in haberine göre İBB’nin iştirak şirketi olan İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri İSBAK, tarafından geliştirilen ATAK, şehirdeki trafik yoğunluğunun azaltılarak akışın hızlanmasını hedefliyor.

Yaklaşık 1.5 yıldır denenen sistemde trafik ışıklarının 100 metre gerisinde, her bir şeridin ortasına yerleştirilen dedektörler, geçen araç sayısına ve yoğunluğa ilişkin veriler topluyor. Bu veriler anlık olarak İBB’nin Ulaşım Denetim Merkezi’ne aktarılıyor. Trafik ışıklarının kırmızı ve yeşil olarak kaldığı süreler, bu verilere göre otomatik olarak belirleniyor ve sabit ışık süresi uygulamasından vazgeçiliyor. Böylece trafik sıkışıklığına sebep olan gereksiz beklemeler ortadan kaldırılıyor.

ATAK nasıl çalışıyor?

ATAK sistemi, kavşaklardaki anlık araç yoğunluklarına göre gerçek zamanlı trafik yönetimi sağlıyor. Önce kavşaklarda bulunan manyetik sensörler araç sayısı bilgisini algılıyor. Sensörlerin algıladığı bu bilgileri kavşaktaki trafik sinyal denetleyicisine gönderiyor. Denetleyici bu bilgiyi anında trafik kontrol merkezinde bulunan ATAK sistemine gönderiyor. Sistem kavşaktaki yoğunluk bilgisini alarak, özel algoritması sayesinde gerçek zamanlı optimizasyon yöntemlerini kullanarak hangi kavşakta hangi yöne yeşil ışığın ne kadar süre yanması gerektiğini hesaplıyor.

Sonuç olarak trafik sıkışıklığına sebep olacak araçlar bekletilmeden ya da daha az bekletilerek yoğunluk yaşanan bölgeden ayrılıyor. ATAK ile trafiğe gerçek zamanlı müdahale edilerek, trafik akışı hızlandırılıyor.

ATAK İstanbul'da nerelerde kullanılıyor?

Sistem; İstanbul’da aralarında Ayvansaray Kavşağı, Aksaray Küçük Langa Kavşağı, Edirnekapı Yol Bakım Kavşağı, Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi Kavşağı, Ataköy 1. Kısım Kavşağı’nın da bulunduğu 80 kavşakta yer alıyor. Kısa zamanda bu sayının 200'e ulaşması, uzun vadede ise İstanbul'un bulunan 2 bin 250 kavşakta sistemin hayata geçirilmesi planlanıyor.

ATAk ne gibi faydalar sağlıyor?

Sistem, trafik yoğunluğundaki azalma minimum yüzde 15 fayda sağlıyor. Bununla beraber karbondioksit salınımı, emisyon değerlerindeki azalma yüzde 18 seviyelerine kadar düşüyor. ATAK, aynı zamanda çevreci bir sistem. Bir yönden gelen araç sayısı diğer yönden gelen araç sayısından fazlaysa, o yöne daha fazla geçiş hakkı tanınmasını sağlıyor.

A101'de Xiaomi Mi Band 2 fırsatı
Biletix müşterilerinin bilgileri çalındı!
Skoda Kamiq fiyatları dipte! Bundan ucuzu Tofaş!
Sonraki Haber