Mars'ta su aramak için ilk defa bir kaya delindi

Yıllardır gizemini koruyan Kızıl Gezegen'de bu defa daha ayrıntılı çalışmalar sürdürülüyor.

NASA tarafından şimdiye kadar üretilmiş en zeki robot olan Curiosity (Merak), Mars yüzeyindeki ilk kaya delme işlemini dün başarıyla gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yılın Ağustos ayından beri kızıl gezegende bulunan Meraklı, bu gezegende yaşam izi arıyor. Uzay aracının gezgendeki 6 ayında gerçekleşen işlem için iki haftalık bir hazırlık değerlendirilmesi yapıldı. Hedef kayanın seçilmesinin ardından harekete geçen NASA bilim adamları kaya üzerinde iki adet küçük delik açtı.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından şimdiye kadar üretilmiş, gezegenler arası en zeki robot olan Curiosity  delme işlemi sonucu ortaya çıkan bir tutam tozu, daha yakından incelemek amacıyla üzerinde bulunan laboratuvarlara boşaltmak için hazırlık yapmaya başladı. Gezginci robotun, elde ettiği tozu kimyasal ve mineral yapısını analiz etmek amacıyla üzerinde bulunan araçlara iletmesinin 5-6 günü bulması bekleniyor.

Robotik kolunun ucundaki matkap yardımıyla eskiden üzerinden su geçtiğine ilişkin işaretler bulunan düz ve üzerinde damarlar bulunan kayadan yavaş yavaş küçük parçalar koparan Curiosity, yaklaşık 7 dakika süren çabasının sonunda, kayada bir delik açtı ve elde ettiği görüntüleri Dünya'ya gönderdi.

Dünya'daki mühendislerin günlerce çalışması sonucu mümkün olabildi. Mühendisler çalışmaları sırasında, Curiosity'ye, kayayı, hafif hafif vurarak yüzeye çıkarma, deneme delikleri açma ve asıl delme işlemine hazırlık amacıyla bir "mini sondaj" yapma komutları verdi.

Sony fotoğraf yarışmasında ilk 20
Apple, OLED ekran mühendisini bünyesine kattı
Seat Ibiza fiyatları dibi gördü! Bu fırsat kaçmaz!
Sonraki Haber