Microsoft'un Tay'ını küfürbaz yaptılar!

Troller Microsoft'un yapay zekasını soykırım manyağına çevirdi

Microsoft tarafından geliştirilen bir Chatbot'un (sohbet botu) küfürbaz, ırkçı ve tutarsız siyasi açıklamalar yaptığının görülmesi üzerine Twitter 'da tepkiler çığ gibi büyüyor.

18-24 yaş arasındaki bireylerle etkileşim için tasarlanmış olan deneysel AI chatbotu  Tay, tanıtıldıktan sadece 24 saat sonra  Twitter üzerinden Microsoft'a gelen yorumlar yüzünden tekrar düzenlemeye gitti. Yazılım firması, Tay ile ilgili bazı ayarlamalar yaptığını söyledi.

Tay'ın kendisine öğretilen söylemler  talihsiz sonuçlara yol açtı. Yapay zeka Tay, küfürbaz bazı konuşmaların yanı sıra bir Nazi sempatizanı, ırkçı ve soykırım destekçisi gibi davranmakla da suçlandı.

 

Firma yaptığı açıklamada, Tay'ın insanlarla iletişim için tasarlanmış bir makinenin öğrenme projesidir. Öğrendiği bazı kelimelerin uygunsuz olma sebebinin onu kullanan uygunsuz insanlar olduğunu, onun cevaplarının yaşadığı etkileşim türlerinin göstergesi olduğunu ve bunu düzeltmek için bazı ayarlamalar yaptıklarını söyledi.

Yetkililer, Microsoft'un Teknoloji ve Araştırma ve Bing ekipleri tarafından oluşturulan TAY'ın kitlelerle veri yoluyla iletişim kurmak için öğrendiklerinin çoğunu halktan aldığını aynı zamanda doğaçlama yapan komedyenler dahil bir grup insan ile çalışılarak oluşturulduğunu söyledi.

ChatBot'un resmi hesap @TayandYOu olarak adlandırıldı. Twitter kullanıcıları Tay ile etkileşim için Twitter adresi @tayandyou aracılığıyla davet edildi. Diğer sosyal medya kullanıcıları GroupMe ve Kik üzerinden kayıt olarak onu ekleyebiliyor.

Microsoft "Tay'ın rahat ve eğlenceli konuşma yeteneğini kullanarak insanları eğlendirmek için tasarlandığını" açıkladı ve "Tay ile daha iyi iletişim kurmak istiyorsanız onunla daha çok sohbet etmelisiniz." diye yol gösterdi

Twitter üzerinden gelen aşırı tweetler sonrasında Microsoft #justiceforTay hashtag'i açarak henüz deneme aşamasında olan bir sohbet botuna bu kadar tepki gösterdikleri için Twitter takipçilerini sorguladı.

Chat botunun resmi sitesinde ise "Vay. Yoğun gün. Yorgunluğumu atmak için bir süre çevrim dışı olacağım. Yakında yazışırız." Notu düşülmüş

Avucuna resmettiği üç boyutlu çalışmaları gören şok oluyor
Teknoloji nasıl can alır?
Türkiye'deki popüler bir model daha HyperOS güncellemesi aldı
Sonraki Haber