NASA'nın vurduğu göktaşı kuyruklu yıldız oluşturdu

NASA geçtiğimiz günlerde bir göktaşına vurmuştu. Bu kapsamda yapılan çalışmanın ardından kuyruklu yıldız görüntüleri oluştu.

İlk bakışta, Şili'de bir teleskop tarafından çekilen yeni bir görüntü sosyal medyada yankı uyandırdı. Görüntüler gece gökyüzünde parıldayan göz kamaştırıcı bir kuyruklu yıldıza işaret etti. Ardından uzun, parlayan bir kuyruk karşımıza çıktı. Tüm bu görüntülerin ise NASA'nın çarptığı göktaşından olduğu anlaşıldı. NASA'nın DART uzay aracı asteroit Dimorphos'a çarptığında oluşan enkaz görüntüleri sosyal medyada yankı uyandırdı.

NASA'nın vurduğu göktaşı kuyruklu yıldız oluşturdu

26 Eylül'deki kasıtlı çarpışmadan iki gün sonra, ABD'li bir gökbilimciler ekibi, Ulusal Bilim Vakfı NOIRLab'ın Şili'deki Cerro Tololo Amerikalılar Arası Gözlemevinde 4.1 metrelik Güney Astrofizik Araştırma Teleskobu veya SOAR'ı kullanarak uzaktan gözlemledi.

Dimorphos'a çarpma noktasından 6.213 milden (10.000 kilometre) daha fazla uzanan bir enkaz izi gördüler. Bir kuyruklu yıldızın kuyruğu gibi, toz izi de güneşin radyasyon basıncıyla Dimorphos'tan uzağa itiliyor. Arizona'daki Lowell Gözlemevi'nden gökbilimci Teddy Kareta, "Etkiyi takip eden günlerde sonrasındaki yapının ve kapsamını ne kadar net bir şekilde yakalayabildiğimiz şaşırtıcı" dedi. Hubble ve Webb gibi uzay teleskopları da çarpışmayı izledi ve çarpışmanın farklı dalga boylarında nasıl göründüğüne dair ilk görüşlerini paylaştı.

Asteroitlerin hiçbiri Dünya için bir tehdit oluşturmasa da, görev, gezegenimizi etkileyecek bir yolda bir uzay kayasının bulunması durumunda, bir gezegen savunma modu olarak uygulanabilir olup olmadığını görmek için bu saptırma teknolojisinin ilk testiydi.

Güney Kore, Kuzey Kore'ye füze fırlattı!
Elon Musk tekrar fikir değiştirdi! Twitter'ı salın alıyor!
Realme’nin merakla beklenen telefonundan ilginç sızıntı
Sonraki Haber