Ocak ayı enflasyon oranı açıklandı!

Vatandaşın gözü TÜİK'in açıklayacağı Ocak ayı enflasyon rakamlarına çevrildi. Bugün saat 10:00'da açıklanan enflasyon ile mevct enflasyon belli oldu.

Enflasyon oranı bir süredir merakla bekleniyordu. Yeni yılın başında açıklanan enflasyon ile mevcut enflasyon 30'lar seviyesinde açıklanmıştı. Bunun ardından gözler Ocak ayı enflasyon oranına çevrilmişti. Bu sabah TÜİK enflasyon oranını açıkladı. Enflasyon, Ocak ayında yüzde 11,10 artışla yıllık yüzde 48,89 oldu.

Rakam açıklanmadan önce, ekonomistlerin ocak ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 10,09 seviyesinde. Beklentilerin üstünde açıklanan bir enflasyon rakamı karşımıza çıktı diyebiliriz. Ankete katılan ekonomistlerin ocak ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 7,46 seviyesindeydi.

Ocak ayı enflasyon oranı açıklandı!

Tüketici Fiyat Endeksi, aralıkta bir önceki aya göre yüzde 13,58 artış göstermişti.  Reuters anketine göre, enflasyonun son 20 yılın zirvesine yükselmesi bekleniyor. Bakan Nebati geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada enflasyonun Nisan ayında zirve yapmasını beklediğini söylemişti. TL'den ise daha fazla değer kaybı yaşanmayacağını öngören Nebati Kur Korumalı TL mevduat sistemi ile döviz kurlarının kontrol altına alındığını savunuyor.

Reuters'ın 17 katılımcıyla gerçekleştirdiği ankette ocak ayı için yıllık enflasyon tahminleri yüzde 40 ila yüzde 52,19 arasında değişiklik gösteriyordu. TÜFE en son Nisan 2002 döneminde yüzde 52,7 artış kaydetmişti. Aylık enflasyonun ise yüzde 9,80 seviyesinde gerçekleşmesi beklenirken tahminler yüzde 6.9 ila yüzde 13.72 bandında yer aldı. Reuters anketinde 2022 yılsonu enflasyon tahmin medyanı ise yüzde 35 seviyesinde oluştu. Tahminler yüzde 27,60 ila yüzde 42 bandında yer aldı.

Xiaomi MIUI 13 Yol Haritası: Kararlı/Beta Güncelleme Yayın Planı [Küresel ve Çin]
Yok artık! Her gün bu kadar yeni kripto para ortaya çıkıyormuş!
Google uygulamaları artık AppGallery'de; işte Huawei Nova 12S incelemesi
Sonraki Haber