Fitbit Versa inceleme

Fitbit'in en yeni akıllı saati Versa inceleme konuğumuz oldu. Sportif bir hayat sürenlerin ilgisini çekebilecek saatin tüm detayları incelememizde.

Son yıllarda akıllı saatlerin popülerliğinin arttığına şahit olduk. Birçok marka kendi akıllı saatini geliştirirken bu alanda uzun yıllardır faaliyette olan markalar da bulunuyor. Bunlardan biri olan Fitbit, 2009 yılında fitness takibi için geliştirdiği cihazlarıyla sektöre giriş yaptı. Ağırlıklı olarak sağlıklı yaşayanların derdine derman olmak üzere cihazlar üreten markanın ilk akıllı saati ise 2013 yılında geldi. Bu alana damgasını vuran bir marka olan Fitbit'in 2018 yılında piyasaya sürdüğü en yeni modei ise Versa oldu. Temelde akıllı bir saat olan Versa, hem spor alanındaki takipleri yapmak hem de saat işlevi görmek gibi özellikleri var

Sportif takip ve saat bir arada: Fitbit Versa

Fitbit'in bu en yeni ürünü 1,34 inç büyüklüğünde dokunmatik ekrana sahip bir akıllı saat. Kare forma yakın bir boyutu olan saatin boyutları ise 39,36 x 37,65 x 11,2 mm. Fitbit Versa başta adım saymak olmak üzere, kalp ritmi, yüzme, koşma, mesafe ölçümü ve çıkılan basamak sayısı gibi değerleri ölçebiliyor. Kadınların özel günlerini de takip edebilen Fitbit Versa, telefonüzerinden GPS, müzik dinleme ve benzeri özellikler sunuyor.

Fitbit Versa kullanım özellikleri


Akıllı saat Fitbit Versa özellikle sporla ilgilenenlerin ilgisini çekebilecek özellikler sunuyor. Benim siyah rengini deneme imkanı bulduğum üründe kutudan standart kayışa ek olarak bir adet uzun kayış da çıkıyor. Bu iyi olmuş zira ürünle beraber standart olarak gelen kayış epey kısa.

Saatin standart kayışları plastik. Ürünün gövdesi ise alüminyum malzemeden üretilmiş. Saatin sportif bir görünümünün olduğunu söyleyebilirim. Bir kadın için abiye bir kıyafet ya da bir erkek için takım elbisenin altına pek uymaz. Saatin üzerinde biri sol diğer ikisi sağ yanda olmak üzere 3 tuş bulunuyor. Bunlarla cihazın kullanımını sağladığınız gibi dokunmatik ekranla da bazı özelliklere erişebiliyorsunuz.

Saatin ana ekranı ilk bakışta saati, o gün içinde atılan adım sayısını, o anki kalp atış sayısını ve o saate kadar yakılan kaloriyi gösteriyor. Bunun dışındaki bazı bilgilere de ekranı kaydırarak ulaşabiliyorsunuz. Saat uzun süre hareketsiz kaldığınızda sizi titreyerek uyarıyor. Anladığınız gibi saatte bir höparlör bulunmuyor. Bunun yerine titreşim var. Alarm ve benzeri seçenekleri titreyerek bileğinizde hissediyorsunuz.

Fitbit Versa 50 metreye kadar su geçirmiyor. Rakam bana biraz abartı geldi. Zira bu kadar derine daldığınızda yanınızda bu saati mi götürürsünüz bilemedim. Bence 10 metre yeterli olurdu. Saat su geçirmediği için duşta ya da ellerinizi yıkarken çıkarmanıza gerek kalmıyor ki ben bu özelliği sevdim. Saatimi çıkarmaya sevmeyen biri olarak bu durum hoşuma gitti.

Yaklaşık 20 gün kullandığım Fitbit Versa ile hayatın her anında bulundum. Adım sayma, kalp ritmi takibi gibi özellikleri gayet güzel. Eğer spor yapıyorsanız size önerilerde de bulunuyor ve 15 farklı spor türünün takibini yapabiliyor. Bunlar arasında Koşu, Bisiklet, Yüzme, Koşu Bandı, Ağırlık Kaldırma gibi seçenekler yer aliyor. Spor tutkunları için güzel bir fonksiyon.

Akıllı saatin gövde ekran oranı biraz yüksek tutulmuş. Ekran çerçevesi modern saatlere göre epey kalın ve bu yüzden gövde boyuta göre biraz büyük kalmış. Bu yorum sosyal medya hesaplarımda yaptığım paylaşım sonrasında takipçilerimden geldi. Ben de bu durumdan biraz rahatsız olduğumu belirteyim. Biraz daha ince bir çerçeve ve daha büyük ekran iyi olabilirdi.

Alarm ve Timer gibi özellikleri de bulunan saat aynı zamanda uyku kalitesi takibi de yapıyor. Bu da faydalı bir özellik olmuş. Saat topladığı verileri kendi üzerinde de gösterebildiği gibi detaylarına ilerleyen satırlarda değineceğimiz Fitbit uygulaması ile çok daha geniş kapsamlı bilgi verebiliyor.

Akıllı saat GPS desteği de sunuyor ancak bunu telefon üzerinden yapıyor. Yani telefonun GPS özelliğini kullanıyor. Ayrıca Deezer ve Pandora gibi uygulamalar yardımı ile telefon üzerindeki müzikleri saat yardımı ile değiştirebiliyorsunuz. Ne yazik ki Spotify desteği yok. Deezer ve Pandora da yaygın kullanılan uygulamalar değil.

Öte yandan saat gerekli ayarları yaparsanız telefonunuza gelen SMS, e-posta ve bazı uygulamaların uyarılarını size kendi ekranında gösterebiliyor. Ayrıca arama geldiğinde de ekranın da gösterim yapabiliyor. Aramayı engelleme özelliği var. Fakat aramayı başlatmak ya da görüşme yapmak bu saatin özellikleri arasınde yer almıyor.

Saatin NFC özelliği olan sürümü de var ancak o Special Edition olarak geçiyor. Aşağıda detaylarına değineceğimiz Wallet uygulaması bu NFC çipini kullanıyor. Bu yüzden bu tarz bir kullanım beklentiniz varsa Special Edition modelini almak gerekiyor. Yani benim test ettiğim standart versiyonda bu tarz bir NFC özelliği bulunmuyordu.

Fitbit Versa video inceleme

Akıllı saatin tüm detaylarına video incelememizde göz atıyoruz:

 

 

 

Fitbit Versa pil ömrü

Akıllı saatin üzerinde 145 mAh lityum-polimer pil bulunuyor. Bu pil teknik verilere göre 4 güne kadar kullanım sunuyor. Yaptığımız kullanım deneyimlerinde biz de bu rakama yakın değerler bulduk.

Saatin şarj olma şekli ise bir hayli ilginç. Kıskaç şeklinde açılan bir şarj ünitesine sahip olan Fitbit Versa'yı USB bağlantısına sahip bu aksesuar ile şarj ediyorsunuz. Saatin arkasında bulunan kontaktörler şarj ünitesindeki yuvaya temas ederek şarj olmayı sağlıyor. Sistem güzel ve cihaz 4 saat içinde yüzde 100 olarak şarj oluyor.

Saatin bu şarj sistemi güzel ama standart bir bağlantı olmadığından uzun süreli seyahatlerde yanınızda bu aksesuarı da taşımanız gerekiyor. Benzerlerinde de gördüğümüz bir durum. Yapacak bir şey yok. Pil ömrü böyle bir ürün için fena değil. Kişisel olarak makul bulduğumu belirteyim. 

Fitbit Versa telefon uygulaması


Saatin telefonla entegrasyonu Fitbit isimli bir uygulama ile sağlanıyor. Versa hemen hemen birçok Android ve birçok iPhone modeli ile uyumlu olarak çalışabiliyor. Her ne kadar birçok telefonu destekliyor olsa da siz yine de bu saati almayı düşündüğünüzde Fitbit'in resmi sitesinden uyumluluk listesine bir bakın. 

Uygulama saatin topladığı verileri derli toplu sunması ve bunlara bazı ekler yapması açısından önemli. Saati alır almaz bu uygulama ile telefonunuza bağlamanızı öneririm. Uygulamada günlük adım sayısı, katettiğiniz mesafe, yakılan kalori ve antrenman süresi gibi bilgiler görülebiliyor. Ayrıca uyku durumunuz, yediğiniz yemek ve içtiğiniz su (bunu sizin manuel olarak yazmanız gerekiyor) gibi bilgileri uygulama üzerinden görebiliyorsunuz. Uyku kalitesinin takibinde ne kadar süre uyuduğunuz, uykunuzun derinlik süreleri gibi detaylı bilgilere de ulaşabiliyorsunuz.

Uygulama birçok veriyi geçmişe yönelik olarak da gösterebiliyor. Yani sadece bugüne ve o anı değil geçmişteki verilerinizi de uygulamadan görebiliyorsunuz. Saati takip senkronizasyon yaptığınız andan itibaren bütün veriler uygulamaya kayıt ediliyor. Ayrıca uygulamaya Fitbit'e login olarak girdiğiniz için senkron olduğunuz andan itibaren tüm verileriniz hızlı bir şekilde görüntüleniyor. Yani uygulamayı silseniz bile verileriniz silinmiyor.

Uygulama sayesinde saatin arayüzünü de değiştirebiliyorsunuz. Onlarca farklı seçeneği uygulama ile seçip saate yüklemek mümkün. Güzel bir fonksiyon ama kullanması biraz karışık. Uygulama içinde birkaç menüye girdikten sonra bu seçeneği buluyorsunuz. Biraz daha kolay olabilirdi.

Ek olarak bu uygulama üzerinden bazı farklı uygulamalar da yüklenebiliyor. Bunlar arasında Hesap Makinesi ve bazı oyunları sayabilirim. Ayrıca Türkiye'de kullanılamıyor olsa da Wallet yani cüzdan uygulaması da Fitbit Versa'ya yüklenebiliyor. Bu sayede akıllı saat bir cüzdan haline geliyor. Yine Flipboard, The New YorkTimes, Wheather gibi uygulamalar da saate yüklenebiliyor.

Fitbit Versa Türkiye fiyatı


Fitbit Versa Türkiye'de 1199 TL fiyat ile satılıyor. Saatin NFC destekli sürümünün fiyatı ise 1899 TL. Benim test ettiğim standart sürüm bile neredeyse Apple Watch ile benzer bir fiyata satılıyor. Bu rakam bence biraz yüksek. ABD fiyatı 200 dolar olar standart sürümün Türkiye'de kur farkından dolayı makul bir değerden satışa çıktığını söyleyebilirim. Ancak ülkemizin alım gücü, akıllı saatlerin teknolojik ömrü ve benzeri konuları işin içine katacak olursak rakamın yüksek olduğunu söyleyebilirim.

Yine de Apple Watch'un fiyatının 1500 TL civarında olduğunu belirteyim. Fitbit Versa Apple Watch'a göre ucuz kalsa da Apple ekosistemine fazlasıyla entegre olan bir ürün karşısında fazla bir şansı olmadığını düşünüyorum. Ayrıca bu saatin Çinli rakiplerinin (ciddi rakiplerden bahsediyorum 100-200 TL'lik ürünler konumuzun dışında) fiyatının neredeyse yarı yarıya ucuz olduğunu söylemiyorum bile. Ama Çinli rakiplerin de bu kadar güzel bir uygulama ve kullanım deneyimi sunamadıkları da bir gerçek.

Uzun lafın kısası Fitbit Versa güzel bir akıllı saat olmuş. Ekran gövde oranının biraz fazla olduğu (bu konuda sosyal medyada epey eleştiri aldım) saat dolar kurunun coştuğu bugünlerde cüzdanı biraz sağlam kullanıcılara hitap etse de sporla ilgilenenlerin beğenisine mazhar olacaktır.

BEĞENDİM

  • Birçok farklı egzersiz türünü takip edebilmesi
  • Telefon uygulaması ile detaylı analiz
  • Birçok farklı aktiviteyi ölçebilmesi

 

 

BEĞENMEDİM

  • Telefon entegrasyonu daha zengin olabilirdi
  • Ekran gövde oranı fazla büyük
  • Fiyat biraz yüksek

 

 

Fitbit Versa teknik özellikleri

  • 1,34 inç boyutunda dokunmatik renkli LCD ekran
  • 145 mAh lityum-polimer pil
  • 4 gün pil ömrü
  • 39,36 x 37,65 x 11,2 mm
  • 50 metreye kadar su geçirmeme
  • Kadınların özel günlerini takip edebilme
  • Adım sayısı ve mesafe ölçümü,
  • Aktif geçirilen zaman takibi,
  • Çıkılan basamak sayısı tespiti
  • Yakılan kalori ölçümü
  • Aktivitelere göre nabız ölçümü,
  • Koşu takibi
  • Kişiselleştirilmiş anımsatıcılar özelliği ile size su içmenizi, hareket etmenizi ya da uyku zamanınızı hatırlatıyor.
  • NFC desteği (Special Editon)
  • Uyku takibi
  • Şarj olma süresi 2 saat
  • Fitbit OS 2.0 işletim sistemi
  • 3 eksenli ivmeölçer,
  • 3 eksenli jiroskop,
  • Optik kalp atış hızı monitörü,
  • Altimetre,
  • Ortam ışığı sensörü
  • Titreşim motoru 
Vestel Venüs Z20 inceleme videosu
IGTV kullandık ve özelliklerine göz attık!
Galaxy S25 serisi hakkında şok iddia, bu gerçek olabilir mi?
Sonraki Haber