Samsung Galaxy Note 4 incelemesi

Android ekosisteminin en güçlü telefonu Galaxy Note 4 test masamızda

Samsung geçtiğimiz Eylül ayında düznelenen IFA 2014 fuarı öncesinde yaptığı etkinlikle yeni nesil Galaxy Note 4'ü bizlere tanıtmıştı. Galaxy Note 4 hem o gün hem de bu gün itibariyle Android ekosisteminin en güçlü telefonu olma özelliğini korumaktadır. 

Samsung için 2014 yılı pek iyi geçmedi. Uzun zamandır ilk kez karlılıkta düşme gören firmanın 2015 planlarının oldukça agresif olduğunu belirtelim. Kendi işlemcisini tasarlayabilen 2 üreticiden birsi olan Samsung'un Note 4'te kullandığı Exynos 5433 işlemcisinin 2014 amiral gemisi telefonlarında kullanılan Snapdragon 801AC'nin ve 2015 ile görmeye başlayacağımız Snapdragon 805'in üstünde bir performans verdiğini belirtelim. Zaten incelememizde tüm detayları sizlerle paylaşacağız.

Dilerseniz incelememize geçmeden önce her zaman olduğu gibi telefonun teknik özelliklerini kısaca hatırlayalım.

Samsung Galaxy Note 4

Ekran Özellikleri 5,7 inç, 2560x1440 piksel çözünürlükte AMOLED 515 ppi
Gorilla Glass 4
İşlemci Exynos Octa 5433 8 çekirdekli 1,9 GHz hızında 4 adet Cortex A57 ve 4 adet Cortex A53 çekirdekleri var Mali T-760 grafik birimi.
Qualcomm Snapdragon 805 2.7 GHz Krait 450 ve Adreno 420 grafik birimi
Ram Kapasitesi 3 GB
Kamera Arkada 16 megapiksel 4K video kaydı. Önde 3,7 megapiksel ve 2K video kaydı Optik Görüntü Sabitleme
Hafıza  32 GB
Hafıza Kartı Var 128 GB Kadar Micro SD
Pil Kapasitesi 3220 Mah
Android Sürümü  Android 4.4.4 TouchWIZ
Boyutlar 153,5 mm boy, 78,6 mm genişlik, 8,5 mm kalınlık
Ağırlık 176 gram
Ekstra Özellikler Geliştirilmiş S-Pen ve Geliştirilmiş kamera özellikleri

Artık Android ekosisteminin en güçlü telefonu Galaxy Note 4'ü incelemeye başlayabiliriz.

TASARIM: 

Galaxy Note 4, Samsung'un klasik tasarım anlayışını devam ettiren bir telefon. Malzeme kalitesi konusunda oldukça eleştirilen firma Note 4 ile başladığı ve Galaxy Alpha ile devam ettirdiği yeni bir tasarımla yoluna devam ediyor. Yan taraflarda metal görünümlü plastik yerine artık saf metal kullanılıyor. Bu metal yüzey üst kısımda ve alt kısımda dışa doğru çıkıntı yaparak tasarım anlayışını daha da güçlendiriyor. 

Samsung yaptığı bu değişiklik ile hem Galaxy Alpha'ya hem de Galaxy Note 4'e sınıf atlattığını ve amiral gemisi telefonlarının premium bir görünüme "nihayet" kavuşturduğuun görmekteyiz.

Arka kapak ise Note 3'ten çok daha iyi bir dokunuşa sahip. Bu noktada "deri görünmlü plastik" anlayışının devam ettiğine üzülerek şahit olmaktayız. Telefon ele alındığında mükemmel bir hissiyat yaratsa da hafıza kartı, sim kart ya da pil değiştirmek için arka kapak çıkartıldığında kullanıcısında bıraktığı o premium hissiyatın kaybolduğuna şahit olmaktayız. 

Umarız Samsung bu sorunu Galaxy S6 ile çözer.

Galaxy Note 4'ün ön kısmında fiziksel Home butonunu görüyoruz. Bu tuşun altında parmak izi okuma sensörü bulunuyor. Parkmak izi okuma sensörü ile ilgili düşüncemizi ve videomuzu incelemenin ilerleyen bölümlerinde okuyabileceksiniz. Sol tarafta görev yöneticisi tuşu ve sağda ise geri ruşu bulunuyor. Üstte sağ tarafta 3,7 megapiksel 2K video kaydı yapabilen bir kamera, yanında ışık ve mesafe sensörler ile gizli bir şekilde yerleştirilmiş bildirim ışığını görmekteyiz.

Telefonun sol tarafında ses açma kapama tuşlarına sağda ise açıp kapama tuşunu görüyoruz. Galaxy Note 4'ün arka kapağı çıktığı için telefonun yanında herhangi bir giriş çıkış portuna rastlamıyoruz.

Samsung, Galaxy Note 3 ile birlikte sektörde ilk kez USB 3.0 portunu kullanmıştı. Galaxy Note 4 ile bu hikayenin sona erdiğini görüyoruz. Halen birçok kişinin bilgisayarında bile olmayan USB 3.0 portunun kullanımı için Samsung'un biraz hızlı davrandığını söyleyebiliriz. 

Samsung dışa çıkış yapan bir kamera sensörü kullanıyor. Dışa doğru çıkıntı yapan kamera donanımları telefonlarda güçlü bir izlenim bıraksada bu çıkıntı lenslerinin çabuk çizilmesini sağlayabiliyor. 

Bıçak ve yıldız tornavida ile yaptığımız lens çizme testinden Galaxy Note 4 tam puanla çıktı. Lens camının ne olduğu ile ilgili sağlıklı bir bilgiye ulaşamsakta telefonun ekranında kullanılan Gorilla Glass 4 korumanın lens camında da kullanıldığını düşünmekteyiz.

Galaxy Note 4 içinde barındırdığı donanımdan mıdır bilinmez ince bir telefon değil. Bu ekran büyüklüğünde bir telefon için kalın bile sayılabilir. 8,5mm kalınlığa sahip telefonun bir önceki Galaxy Note 3'ten bile daha kalın olduğunu görmekteyiz. Bu kalınlığın sebeplerinden birisi acaba S-Pen olabilir mi? 5 adet 1 TL üstüste konduğunda telefonun kalınlığına erişiliyor.

EKRAN:

Galaxy Note 4'ün tasarım detaylarından sonra sıra geldi ekranına. Galaxy Note 4'ün ekranı bu güne kadar gördüğümüz en başarılı akıllı telefon ekranı oldu. AMOLED ekranlarda yaşanan "beyaz" renk sorunun Galaxy Note 4 ile birlikte tamamen aşıldığına şahit oluyoruz.

2014'ün modası 2K (2560x1440 piksel) ekran çözünürlüğüne geçiş yapan Samsung'un ekran konusunda "ben yaparsam en iyisini yaparımı" ispatladığını görüyoruz. Galaxy Note 4 ile ilgili herkes; herşeyi söyleyebilir ama ekranı ile ilgili söylenebilecek tek bir kusur bulamıyoruz...

ARAYÜZ:

Arayüze geçiş yapmadan önce Galaxy Note 4'ü Note yapan özelliği S-Pen teknolojisinden bahsetmek istiyoruz. Akıllı telefonda kalem kullanımının gereksizliğine inanıyorsanız mutlaka bu deneyimi yaşamalısınız; inanın fikriniz değişecek.

S-Pen ile telefonunuzu aklınıza hiç gelmeyecek şekillerde kullanabilmektesiniz. Galaxy Note 3 ile birlitke "Air" özelliğine de kavuşan bu donanımın günlük kullanımda kullanıcının işi oldukça kolaylaştırdığını görebiliyoruz. S-Pen için şu yorumda bulunursak yanlış bir tabirde bulunmayız diye düşünüyoruz. Bu donanım farenin sağ tık özelliği gibi bir kolaylık sağlıyor kullanıcılara. 

Her Note serisi ile güncellenen ve kullanım alanları artan S-Pen teknolojisnin arayüz ile mükemmel bir şekilde çalıştığını söylemeliyiz.  

Galaxy Note 4'te kullanılan TouchWIZ arayüzünün tüm Samsung ekosistemindeki en akıcı arayüz olduğunu söyleyebiliriz ama bu halen yeterli düzeyde değil. Samsung'un kullandığı bu arayüzün stabilitesinin daha da arttırılması gerektiğine inanıyoruz. Samsung'un kendi geliştirdiği arayüzünde gerçekten çok fazla içerik ve özellik bulunuyor. Bu özelliklerin telefonda gereksiz bir yük getirdiğini görebiliyoruz. Galaxy Note 4 ile birlikte bu problemlerin minimize edildiği ise bir gerçek. Menü geçişleri, kilit ekranından ana ekrana geçiş, rehberde sekmeler arasında gezinme gibi özelliklerin Note 4'te oldukça iyi çalıştığına "nihayet" şahit olmaktayız. Galaxy 6 ile ve Galaxy Note 5 ile birlikte Samsung'un kullandığı arayüzün tamamen oturacağına inanmaktyız.

Kilit ekranı

Özelleştirilebilir Bildirim Ekranı

Ayarlar Menüsü

Samsung'un Ayarlar menüsüne alışık değilsiniz; kafanız biraz karışabilir o yüzden liste yerine sekme görünümünü tercih etmenizi öneriyoruz.

Ayarlar kısmında yeni bir özellik göze çarpıyor. Emniyet Yardımcısı seçeneği altında acil bir durumda güç tuşuna arka arkaya 3 kez basarak önceden belirlediğiniz bir yakınınızı gizli bir şekilde arayabiliyor yada resim yollayabiliyorsunuz. Hiç ihtiyaç duymam demeyin yarın başımıza ne geleceğinin kim garantisini verebilir. 

GAlaxy Note 4'te oldukça gelişmiş bir Engelleme Modu  bulunuyor. Bu mod ile telefonunuzun hangi saatler arasında nasıl bir engelleme yapabileceğine karar veriyorsunuz. Sevgilinizden bişeyler saklıyorsanız bu özellikte tam sizlik diyebiliriz.

 Özel Mod: Bu mod sayesinde telefonunuzda ki içeriklere başkalarının erişmesinin önüne geçiyorsunuz. Piyasada çok fazla olmayan bir telefon kullanıyorsanız birçok kişi telefonunuzu incelemek istiyor. Buda telefonunuzda başkalarının görmesini istemediğiniz mesajların, uygulamaların yada resimlerin karıştırılmasına sebep olamktadır. Bu durumu engellemek için Samsung menüye Özel Mod seçeneği ekleyerek içeriklerinizin korumasını sağlıyor. 

Android ekosistemi 2.0 güncellemesinden beri widget desteği sunmaktadır. iOS 8 ile bu desteğe kısmi olarak kavuşan iPhone kullanıcıları ise bunun bir özellik olduğunu düşünmekteler. Samsung  ana ekranda kullanabileceğiniz birçok widget desteğini kullanıcılarına sunuyor. 

Çinli telefonlarda sıkça gördüğümüz ana ekran geçiş efektlerini Note 4'te de "kısıtlıda olsa" özelleştirebiliyoruz. 

Samsung galeri konusunda gerçekten büyük bir yol aldı. Artık galeri size fotoğrafların sadece tarihsel açıdan değil çekildiği yerle yada çekildikleri kişilerle bile süzme sağlıyor. Fotoğraflarda sadece manzarı olanları yada (yüz taglama açıksa) istediğiniz kişilerle olanları seçebiliyorsunuz. Gerçekten mükemmel bir özellik olmuş bu.

Telefonun arayüzüyle ilgili genel billgiler bunlar. Galaxy Note 4, Galaxy S5 ile neredeyse aynı arayüze sahip. S-Pen gibi bazı donanım farklılıkları yüzüdnen arayüzde ve kısayollarda farklılıklar bulunsa da telefon kullanıcısına oldukça akıcı bir deneyim sunuyor. Şu ana kadar yapılmış en akıcı Samsung telefonu ile karşı karşıyayız.

S Health uygulaması

Galaxy S5 ile başlayan kalp hızı okuma sensörü Galaxy Note 4 ile birlikte artık çok daha efektif kullanılmaya başlandı. Kandaki Oksijen Konsantrasyonunu da ölçmeye başlayan Galaxy Note 4'te ki S Health uygulamasının her geçen gün daha fazla özelliğe kavuştuğuna şahit olmaktyız.

Bu kadar ayrıntıya gerek var mıydı ve bu kadar ayrıntıyı telefouna giren kaç kişi var bilemiyoruz ama gün içinde sürekli yanınızda taşımadığını bir cihazın adımlarınızı sayması ve kalori hesabı yapmasının ne denli doğru sonuç verebileceğini ise varın siz düşünün. S Health uygulamasına ait ekran görüntülerini aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Performans:

Galaxy Note 4, Android ekosistemindeki en güçlü telefon olma özelliğini taşıyor. Bu lansmanda da böyleydi halende böyle Snapdragon 801AC ve Snapdragon 805'ten bile daha iyi skorlara imza atan Galaxy Note 4'ün bu bağlamda ilk kez kullanıcılar tarafından Exynos'lu modelinin tercih edildiğine şahit olmaktayız.

Samsung'un Exynos 5433 çipi biraz ilginç bir işlemci. Corteks A53 ve Cortex A57 çekirdeklerinden güç alan bu işlemci kağıt üstünde 64 bit bir işlemci olarak görünsede telefonda böyle çalışmıyor. Samsung'un bu noktada bir optimizasyon sorunu yaşamamak için bu yolu tercih ettiğini ve işlemciyi 32 bit bellek veri yoluyla sınırlandırdığı söylensede aslında gerçek biraz farklı.

Samsung'un Galaxy Note 4'te yine 2 farklı işlemci kullandığını incelememizin başında belirtmiştik. Snapdragon 805 32 bit olduğundan dolayı bu işlemcili telefona sahip olan kullanıcıların özellikle performans açısından sorun yaşamamaları için böyle bir uygulamaya gidildiğini düşünüyoruz. Bu dahiyane fikri kim neden düşündü bilemiyoruz ama bu seçenek sonrasında Galaxy Note 4 performans anlamında sınırlandırıldıysa bunun anlayabilmek sizcede çok güç değil mi? Bu sav doğruysa Samsung'un bindiği dalı kestiğini söylemekte oldukça mümkün.

Tasarımını, kamerasını, özelliklerini beğenir yada beğenmezsiniz bunu açıkçası bilemeyiz ama Galaxy Note 4'ün performansına şapka çıkartmak zorundasınız. Telefona yaptığımız benchmark testlerinin sonuçlarını aşağıdan görebilirsiniz.

Antutu:

Quadrant: 

Geekbench 3 

GPUench

 

NenaMark2

 

3D Mark 

BaseMark OS II 

SunSpider 1.0.2

Chrome ile

Kendi Web Brower ile

Google Octane 

Kamera:

Galaxy Note 4'ün en önemli donanımlarından birisi kesinlikle kamerasıdır. Samsung Galaxy S5'te kendi geliştirdiği ISOCELL S5K2P2XX sensör kullanmıştı. Galaxy Note 4'te ise bu sensör yerine Sony'nin en son kamera sensörü IMX240'ı telefonunda kullanıyor. Bu sensör ile Samsung Galaxy Note 4 kağıt üzerinde tüm rakiplerinin önünde yer alıyor ama gerçek hayatta bu böyle mi bunu yaptığımız va yapacağımız testlerde sizlere daha yakından göstermeye çalışmaktayız. Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız Oppo Find 7, LG G3 ve Note 4 fotoğraf karşılaştırma testine ulaşabilirsiniz. Yine sizler tarafından en çok okunan incelemelerden birisi olan iPhone 6 Plus ve Galaxy Note 4 karşılaştırma testine ise ulaşabilirsiniz.

Telefoun kamera arayüzüne ait görüntüleri aşağıdan inceleyebilir; Galaxy Note 4 ile yaptığımız örnek fotoğraf çekimlerini değerlendirebilirsiniz. Özellikle video çekim modunda OIS teknolojisinin ne kadar efektif kullanıldığını görmeniz açısından yapacağımız video karşılaştırma testini ise haftasonu sizlerle paylaşacağız.

Galaxy Note 4 Kamera Arayüzü

Oldukça standart bir kamera arayüzüne sahibiz. Oldukça kolay olan bu arayüze akıllı telfon kullanıcılarının neredeyse tümünün alışkın olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ayarlar sekmesine basınca kamera ile ilgili tüm seçenekler önümüze çıkıyor. 

Video kayıt seçeneklerine iPhone 6'da ki gibi hızlı seçeneğininde eklendiğini (Galaxy S5'ten beri) görüyoruz.

4K çekim modu artık standart bir hal aldı. Yoksa sizin telefonunuz 4K çekmiyor mu?

Farklı çekim modlarını telefonunuza indirebiliyorsunuz.

Sonraki sayfada Galaxy Note 4 ile çektiğimiz örnek fotoğraflara ulaşabilirsiniz.


Galaxy Note 4 fotoğraf örnekleri

PİL: 

Galaxy Note 4 kullanıcısına 3220 mAh pil gücü sunuyor. Bu pil gücü ile telefonu 2 gün kullanmak oldukça zor. Güç Tasarruf Modunu açarsanız telefonun pil ömrünün (normal kullanımda) 1,5 gün gittiğini görebilirsiniz. Biz ürünleri test ettiğimiz için bu "normal kullanımın" oldukça dışına çıkıyoruz ama şarj konusu açıkçası sizin kullanım senaryonuzla da doğrudan alakalı bir durum.

Şarjınız bitiyor ve sizde bu noktada telefonunuzu şarj edemiyorsanız telefonunuzu Ultra Güç Tasarruf Moduna alabilirsiniz. Bu şekilde %10 şarjınız kalsa bile telefonunuz 12 saat boyunca size görüşme ve mesajlaşma imkanı sunabiliyor.

Telefonun pili % doluyken tam ekran parlaklığında BluRay bir film oynatmaya başladık. Filmin süresi 2 saat 3 dakikaydı. Bu süre boyunca en son ekran parlaklık seviyesinde Galaxy Note 4 ilk testte %18, aynı şartlarda yaptığımız ikinci testte ise %19 pil harcadı. Buda şunu ispatlıyor;

Galaxy Note 4 ile piliniz %100 doluyken 11 saatten fazla filim izleyebilrisiniz. Samsung'un yeni AMOLED panelinin güç konusunda seviyeyi ne kadar ileri bir noktaya taşıdığının en büyük kanıtı budur. İşte yaptığımız testin ekran görüntüleri

1. Test

2. Test

Galaxy Note 4'ün pil gücü konusunda en beğendiğimiz özelliği ise kesinlikle bekleme süresi oldu. 2 farklı şarj yüzdesi ve 2 farklı gecede yaptığımız testlerde telefon tüm gece boyunca "bekleme modunda" sadece %1 - %2 şarj harcadı; -ki bu gerçekten kendi çapında bir rekor. (Tüm gece boyunca Wi-Fi, mobil ağ ve Bluetooth kapalıydı)

 

Galaxy Note 4'ün pil gücü bize oldukça yeterli geldi. Mükemmel değil ama oldukça kabul edilebilir standartlarda bir pil gücünü kullanıcılarına sunuyor. Bu noktada en ufak bir endişeniz olmasın.

Telefonda son bir ayrıntı gözümüzden kaçmadı. Zaman zaman bazı okuyucularımızın Note 4'te çerçeve açılması konusunda yaptıkları yorumların üzülerek doğru olduğunu gördük. Bu duruma telefonu alırken mutlaka dikkat etmenizi öneriyoruz. Telefonun üst tarafının çok küçük bir kısmında bir kağıt parçasının girebileceği kadar bir ayrılma söz konusu. Buna dikkat etmediğiniz sürece görme imkanınız nerdeyse yok. İşte o bahsettiğimiz durum.

Sonuç:

Galaxy Note 4, Samsung'un bu güne kadar yaptığı en başarılı telefon olma özelliğini taşıyor. Hem donanımı hem de yazılımı ile öne çıkan Galaxy Note 4'ün Android 5.0 güncellemesini çok yakında alacağını söylebiliriz. Sammobile'da yapılan birbirinden farklı haberlere göre Galaxy Note 4'ün 2015'ten önce bu güncellemeyi alacağı söyleniyordu ama bu güncellemenin artık yeni yıla kaldığını görmekteyiz. Galaxy S5, HTC One M8, LG G3 gibi telefonlar Android 5.0 Lolipop güncellemesine bu ay kavuşmuşken Galaxy Note 4'ün de Ocak ayı içinde bu Android 5.0 sürümüne geçmesi oldukça muhtemel gibi görünmekte.

Galaxy Note 4 herşeyin en iyisine sahip olmayı isteyen kişiler tarafından tercih edilebilecek bir telefon olarak göze çarpıyor. Rakibi iPhone 6 Plus'tan teknik özellik bakımından daha fazlasını çok daha uygun bir fiyata sunan bu telefonun hem performans hem de kamera özellikleri ile kullanıcılara en iyiyi sunduğunu söyleyebiliriz. Bu sıralar kendinize Android bir amiral gemisi almak istiyorsanız siz değerli okuyucularımıza Samsung Galaxy Note 4'ü gönül rahatlığı ile öneriyoruz.

CES 2015: Asus CES 2015'te hangi mobil ürünleri tanıttı
CES 2015: Asus ZenFone 2 ilk 4GB RAM özelliğine sahip akıllı telefon oldu
Çin'den hodri meydan, elektrikli otomobil pazarının lideri biz olacağız, belli ki TOGG'u unuttular
Sonraki Haber