Apple’ın davalar ile başı dertte!

Apple’ın davalar ile başı dertte kurtulmuyor. Dev Firma'nın, MacBook Pro Touchbar modellerinde, bilinçli olarak hatalı ürün sattığı iddiası.

Apple’ın davalar ile başı dertte!

Bir süredir, aralıklarla gündeme gelen problemin başlangıcı, 2016 yılındaki Macbook Pro Touchbar modellerinde yatıyor. Bilgisayar büyük bir üretim ve dizayn hatası barındırıyordu. Ekran ile gövde arasında veri transferi sağlayan, şerit kablonun çok ince ve kısa olması bu sorunu tetikliyordu

Macbook Pro ekranı ne zaman tam olarak açılsa, kablo baskı görüyor kısa oluşu da üzerinde fazladan gerginlik oluşturuyordu. Zaman içinde hızla hasar gören ve nihayetinde işlevini yerine getiremez hale geliyordu. Akabinde de bir çok kullanıcının, Macbook Pro’larını aldıktan sonraki haftalar içerisinde ekran problemleriyle yüzleşmelerine sebep oldu.

Ünlü ekip iFixit’in ortaya çıkardığı dizayn hatası, başlarda ışık süzmesi, ekranda gidip gelmeler, ekran alt bölümünde parlaklık sorunları gibi problemlere sebep oluyordu. Sonunda ekran tamamen kullanılmaz hale geliyordu. 

Apple’ın o dönem uyguladığı kötü servis politikası, olaylar sonrasındaki sessizliği ve genel olarak krizi yönetememesi; müşterilere, 600 dolara varan tamir masrafı çıkarıyordu. Sorunun sebebi kablonun ise 6 dolar olması da işin trajikomik yanı.

Problemin hızla devam etmesiyle birlikte açılan davalar, gün geçtikçe arttı. Asıl merak konusu ise; Apple'ın, çığ gibi büyüyen bu krizin kaynağını üretim aşamasında farkında olup olmamasıydı.

Apple’ın davalar ile başı dertte! - Resim : 1

Bölge Savcısı yaptığı araştırmalarda Apple’ın bilerek bu hatayı görmezden geldiğini ortaya koyar nitelikteydi. Apple Destek birimlerinden konuyla alakalı geri dönüşlerde, çalışanların sorunu ele alışları bunu kanıtlar durumdaydı.

Hakim tüm araştırmalar sonucunda Apple'ın sorunların üretim aşamasında farkında olduğuna ve bilerek satışa sunduğuna karar verdi.

Apple, her ne kadar 13 inç modeller için ekran değişimi programı başlatmış olsa da, bir sebepten ötürü 15 inç modelleri Apple servis programına dahil etmemişti. Bu davanın yanısıra, sürmekte olan bir de sorunlu klavye davası olduğunu da hatırlatalım.