Bu teknolojiler dünyayı değiştirecek!
Dünyayı değiştirebilecek teknolojilerin listesi haberimizde!
Teknoloji, insanların hayatlarında olmazsa olmazlardan biri haline geldi. Ev gereçlerinden iş araçlarına ve hatta attığımız her adımda bile teknoloji konuşuyor.
Evimizden başlayan teknoloji kapımızdan çıkarken devam ediyor. Kapı anahtarları akıllı telefonla yönetilebiliyor, otomobiller el değmeden uzaktan kumanda ile açılabiliyor ve hatta bindiğiniz toplu ulaşım araçlarında bile teknoloji hakim durumda.
İş yerlerinin teknolojik cihazlar olmadan çalışması mümkün değil. Çalışma ortamlarında işler internet ve bilgisayarlar üzerinden yürüdüğü gibi evlerin bile olmazsa olmazı haline geldi. Hatta insanlar adeta küçük bir bilgisayara dönüşmüş akıllı cep telefonlarıyla yolda her yerde sürekli internete bağlı olarak kalıyorlar.
Bazı teknolojiler ise o kadar etkili ki, dünya hayatını bile değiştirebilir. Peki dünya çapında en etkili olan ve dünyayı değiştirecek olan teknolojiler hangisi?
Dünyayı baştan değiştirmek potansiyeline sahip teknolojileri sizlere sunuyoruz. Sonraki sayfalarımızda bu teknolojileri inceleyebilirsiniz.
1. Telefonlar
Gelişmekte olan ülkelerde telefon PC’den daha önemli hale geldi. Özellikle cep telefonlarının akıllanması günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası olmasına neden oldu. Küçük bir bilgisayarı anımsatan cep telefonlarının en çok kullanıldığı yer ise genelde banka işlemleri. Bunun işlemler için yer veya mekan fark etmiyor, her an her yerde banka işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu konuda sizlere bir örnek vermek istiyorum; Bulunduğum yere insanları banka kartı sahibi yapmak isteyen bir banka görevlisi geldi ve çalıştığı bankaya ait kredi kartını almamızı tavsiye etti. Bir banka kartı sahibi olma şansımızı kontrol etmek için ise elindeki akıllı telefonu kullandı. Önceden bu işlemler için bir sürü belge ile bankalara başvurmamız ve onay beklememiz gerekiyordu. Bu durumda akıllı telefon kullanıcıları bankalarıyla birlikte geziyor diyebiliriz.
Başka bir örnek ise çiftçiler; Bir çiftçinin buğday ya da değerli bir ürünü biçmek için en iyi zamanı kullanması çok önemli. Bunun için ise hava tahminlerini kullanır. Ancak telefonlar daha fazlasını da yapabiliyor.
En az gelişen ülke Afrika da bile cep telefonu kulesi verileri ile insanların hareketlerini eşleştirerek haritalama yapılıyor ve sıtma gibi bu ülkede etkili hastalıkları ve iletim biçimlerini belirleniyor.
2. Dijital görüntüleme
Görüntüleme teknolojisi son zamanlarda daha önce hiç olmadığı kadar dış ve iç dünyamızın görmemizi sağlıyor. DARPA, son zamanlarda tıbbi görüntüleme teknolojisi üzerinde çalışıyor ve yaptığı çalışmalar sayesinde doktorlar, şimdiye kadar görülmemiş düzeyde ayrıntılı şekilde hastaların içine bakabiliyorlar. Doktorlar bir hastanın içine bir seferde 25 kilometre kare izleyebildikleri 1.8 gigapixel görüntü alıyorlar.
Londra’da 320-gigapixel panoramik olarak inanılmaz ayrıntılı görüntüler, sağlayan BT'nin yeni kamera teknoloji gibi bu alanda etkili teknolojiler de mevcut.
3. Daha iyi fiber optik kablolar
Fiber optik kablo, ortasında bir kaç kat koruyucu madde ile sarılmış cam olan kablodur. Elektronik sinyaller yerine elektriksel parazitlerin oluşmasını engelleyen ışık iletir. Işık iletimi, büyük miktarda elektrik parazitleri olan ortamlar için idealdir. Elektrik parazitlerinden etkilenmemesi, aydınlatma ve neme karşı dayanıklılığı özellikle çevre şartlarının ağır olduğu ortamlarda yerel alan ağı kurulumlarında sıklıkla kullanılmasını sağlamıştır.
Fiber optik kablolama 19. yüzyıldan bu yana mevcut ancak 1970 yılından beri geliştirildi. Fiber internet dünya çapında her eve geldiği zaman her yerde hayal bile edemez internet bağlantılı hizmetler anlamına gelecek.
4. Zihin kontrollü protezler
DARPA son çalışmalarında protez olan uzuvların beyin kontrolüyle hareket ettirilmesini sağlamayı başardı. TMR protez kullanıcıları duyusal geribildirim sağlayarak, protez uzuvlarını hareket ettirebiliyorlar.
Bu teknoloji robotlar üzerinde kullanılırsa daha etkili şeyler görebileceğiz demektir.
5. 3D baskı
Yakın zamana kadar üç boyutlu yazıcıların fiyatlarının yüksek oluşu ve kullanmak için ileri seviye teknik bilgi gerektirmesi genelde belli bir kesim tarafından tercih edilmelerine yol açmıştı. Kullanımları ise eskiye oranla daha kolay olan bu yazıcılar evlerimizi de girmeye başladı.
Üç boyutlu yazıcılar da farklı türlerde materyal kullanıyorlar ve farklı tekniklerle çalışıyorlar. Giriş seviyesi olarak kabul edebileceğimiz cihazların büyük bir çoğunluğu yukarıdan aşağıya üretim tekniğine sahip ve modelin en altından başlayıp en üstüne kadar baskı alarak üretim yapıyorlar.
Son zamanlarda haberlerde 3D baskılı silah ve diğer nesnelerin başlıklarını sıkça görüyoruz. 3D baskının gerçek etkisi ile daha az sansasyonel ve çok daha yararlı olacağı düşünülüyor.
6. Küçük, akıllı sensörler
ON World araştırma şirketine göre 2017 yılında, firmalar giyilebilir, implante edilebilir ya da mobil sağlık ve fitness cihazları için 515 milyon sensör sevkiyatı gerçekleştirecek. Bunlar ise sadece bir elektronik buzdağının ipucu.
Ayrıca piyasaya sürülen akıllı saatler ve gözlükler bunların sadece bir başlangıcı olacak.
7. Akıllı polislik
Ülkelerin asayişini düzenlemekle yetkili polislerin işini polislik uygulamaları kolaylaştıracak. Suçların nerelerde ve ne zamanlarda gerçekleşeceğini tahmin edebilen algoritma ve haritalamalar, suçlulara göz açtırmıyor. İnsanların sanal ortamda daha çok vakit geçirmesi ile onlara ait bilgilere ulaşmak bir tık kadar yakın hale geliyor.
8. Güneş Enerjisi
Güneş enerjisi teknolojisi son zamanlarda oldukça gelişti. Güneş panellerinin pahalı, ağır olması ve hava kapalı ve karanlık olduğunda enerji sağlanamaz olması bu teknolojide en büyük sorun olsa da, National Geographic raporlarına göre sadece güneş ışığı dünyada yüzde 10 ila 20 arasında enerji sağlıyor.
Nanotech, panelleri daha az yansıtıcı, çok daha verimli ve çok daha ucuz olarak üretiyor. Son zamanlara güneş enerjisi ile yapılan birçok teknoloji geliştirildi. Hatta şuan için güneş enerjisi ile şarj olan akıllı telefonlar bile gündemde yer alıyor. Bu teknolojinin çok kısa zamanda dünyayı değiştireceği düşünülüyor.
9. Genetik tarama
Genetik analiz sağlayan, MyGenome iPad uygulamasını bu alanda geleceğe bir bakış olarak görebiliriz. Bu teknoloji ile bir insanın kansere eğilimli olup olmadığı, ya da belirli ilaçların öldürebileceği ihtimali önceden belirlenip tedavisi yapılabiliyor.
Örnek verecek olursak Angelina Jolie'nin ailesinin BRCA1 genine sahip olduğunu ve bu gen bozukluğunun Jolie'de de bulunduğu ortaya çıkınca tedavisi erken yapıldığı için ünlü sanatçı hastalığı yenebildi.