Dünya yetmedi sıra Ay'da: NASA Nükleer santral kuruyor!

NASA dünyanın ilerleyen zamanlarda enerji krizi yaşayacağını biliyor. Bundan dolayı Ay'a nükleer enerji santrali kurmak isteyen NASA'lı yetkililer bazı önemli adımlar attı. İşte önemli detaylar.

Dünya yetmedi sıra Ay'da: NASA Nükleer santral kuruyor!

NASA ve Enerji Bakanlığı, Ay'da nükleer enerji sağlamak için bir fizyon yüzey güç sistemi konseptleri tasarlamak üzere üç şirketle anlaşma sağladı. Kazanan şirketler arasında Lockheed Martin, Westinghouse ve X-Energy ile Intuitive Machines arasında bir ortak girişim olan IX yer alıyor. 12 aylık sözleşme yaklaşık 5 milyon dolar değerinde ve ay yüzeyinde en az 10 yıl dayanabilecek 40 kilowatt gücünde bir fizyon güç sisteminin ön tasarımını içeriyor.

NASA: "Ay'da Nükleer enerji santrali kurmak istiyoruz"

NASA'nın Uzay Teknolojisi Görev Müdürlüğü müdür yardımcısı Jim Reuter, "Bu erken tasarımları geliştirmek, diğer dünyalardaki uzun vadeli insan varlığımızı güçlendirmek için zemin hazırlamamıza yardımcı olacakdedi.

NASA, birinci aşama ödüllerinin onlara tam uçuş sertifikalı bir güç sisteminin ortak geliştirilmesine yol açabilecek kritik bilgiler sağlayacağını söyledi. Açıklamalara göre, bu konsept Nükleer enerji santrali on yılın sonunda Ay'da test edilmek üzere fırlatılmaya hazır olacak.

NASA enerji krizini Ay'da çözecek!

NASA'nın 2018'de tanıttığı Nükleer reaktör

Uzay ajansı, 2018'de taşınabilir nükleer reaktör güç sistemini kamuoyuna tanıtmıştı, ancak bu reaktör yalnızca 10 kilovat elektrik gücü üretebiliyordu. Kabaca bir kâğıt havlu rulosu boyutunda olan konsept, dökme bir uranyum-235 reaktör çekirdeği kullanıyordu.

Geçen yıl, Savunma Bakanlığı, derin uzay keşif misyonları için kullanılabilecek nükleer tahrik teknolojisi önerilerini kabul etmeye başlamıştı. Savunma Bakanlığı, mevcut güneş ve elektrik tabanlı tahrik sistemlerinin, Dünya'nın yörüngesinin ötesine geçecek yeni nesil uzay gemilerinde kullanım için yeterli olmadığını söylüyor.

Uzak gelecekte uzay araştırmalarının neticesi olarak kuantum mekaniği, elektromanyetik teori veya yerçekimi gibi son derece karmaşık kavramların daha derinden anlaşılması ön görülüyor.