Dünyanın ilk helyum mikroskobu geliştirildi

Artık günümüz mikroskoplarında görülemeyen ve görüntülenmek istenen canlıya zarar vermeden incelenebilmesini mümkün hale getiren bir mikroskop geliştirildi.

Dünyanın ilk helyum mikroskobu geliştirildi

Dünyanın ilk helyum mikroskobu olduğu iddia edilen bu mikroskop türü Avusturalya'da Newcastle Üniversitesi'nde geliştirildi.Bu mikroskop bakterilere, parazitlere ya da hücre kültürlerine zarar vermeden onların gerçek ve orjinal hallerinin görüntülenmesini olanaklı kılıyor.

Üniversite'den fizikçi Paul Dastoor günümüz ışık mikroskoplarında kullanılan ışığın hassas canlılara zarar verdiğini yeni geliştirilen bu helyum mikroskobundaböyle bir durum olmadığını belirtiyor. Ayrıca ilk kez yüzeyin topolojisinin değil aynı zamanda içeriğinin anlaşılabilmesi bu mikroskop sayesinde gayet mümkün.

Araştırmacılar ayrıca, ortalama nitelikteki bir elektron mikrokobunun altında incelendiği zaman buharlaşabilen güneş hücrelerinin de bu mikroskop altında incelenebileceğini söylüyorlar.

1466186887_mikroskop.jpg

Yukarıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz bu metal yığını mikroskop tehlikeli derecede hassas olabilecek herhangi bir canlı veya maddenin yüzeyi üzerinden helyum ışınlarını geçirerek çalışıyor.

Miroskobun ne zaman satışa sunulacağı belirsiz fakat tahmin edeceğiniz üzere şimdiden talepler çok fazla.

Teknoloji ve biyolojinin bu denli birleşimi tabiata yeni bakışları getirmekte ve mikro hayatın daha fazla anlaşılmasının mümkünlüğü her geçen gün artmakta.