İşte NASA'nın Bennu asteroitinden getirdiği şey

NASA'nın OSIRIS-REx uzay aracı, Bennu asteroitinden örnekler getirdi ve bugün erken saatlerde yapılan bir canlı yayında NASA bilim adamları, kozmosun büyük düzlüklerinde ne bulduğunu bize gösterdi.

İşte NASA'nın Bennu asteroitinden getirdiği şey

Basitçe söylemek gerekirse, ajans çeşitli boyutlardaki kayalar, toz parçacıkları ve orta büyüklükteki parçacıklardan oluşan oldukça geniş bir örnek koleksiyonunu geri getirdi.

Buradaki büyük haber, 4,5 milyar yıllık asteroitten alınan örneklerin beklendiği gibi yalnızca karbon değil, aynı zamanda su da içermesi. Bunlar Dünya'daki ve muhtemelen diğer her yerdeki yaşamın yapı taşlarıdır, dolayısıyla bu çok önemli.

Uzay kayaları ve tozu, bir sürü dost canlısı uzaylı bekleyenler için sıkıcı görünse de, daha fantastik keşifler yapmak için hala bolca zaman var. Bu örnekler 25 Eylül'den bu yana gezegende bulunuyor ve ilk çalışmalar henüz yeni başladı. NASA, parçacıkları incelemeye devam edeceklerini ve bir tür kayıt oluşturacaklarını, böylece diğer kuruluşlardan bilim adamlarının bir göz atmak için parça ödünç alabileceklerini söyledi. Bazı örnekler de müzelere gidiyor.

İşte NASA'nın Bennu asteroitinden getirdiği şey

Ek olarak bilim insanları, toplayıcı başlığının, teneke kutu kapağının ve tabanının dışını kaplayan "bonus asteroit malzemesinin" varlığı karşısında hoş bir sürpriz yaşadılar. NASA'nın Johnson Uzay Merkezi direktörü Vanessa Wyche, ajansın "kozmostan gelen bu değerli hediyeyi incelemek" için ek özel araçlarla hazır olduğunu söylüyor.

OSIRIS-REx aslında ilk olarak 2020 yılında Bennu'dan örnek aldı. Bundan sonra uzay gemisi, en sevdiğimiz, yaşamı sürdüren mavi mermerin yörüngesine geri dönmeden önce asteroidi yukarıdan analiz etmek için 18 ay harcadı.

Bennu, güneş sistemimizin eski bir kalıntısı; NASA'nın söylediğine göre, 4,5 milyar yıl önce oluşan çok daha büyük bir asteroitin parçalanmasının ardından 700 milyon ila 2 milyar yıl önce oluşmuş. Methuselah'dan daha eski statüsü nedeniyle bu Bennu parçaları, halihazırda keşfedilen karbon ve su ve gelecekteki bulgular sayesinde aslında bize Dünya'da yaşamın nasıl başladığına dair bir pencere açabilir.