Kendi buluşuyla ölen 16 mucit

Kendi buluşlarının ölümüne neden olduğu 16 mucit, hikayeleri ile birlikte haberimizde!

Kendi buluşuyla ölen 16 mucit

Buluşlar, insanlığı bilimsel ve ekonomik olarak ileri götürür. Bu icatların çoğunlukla ilk araştırmacısı mucitlerdir. Ve bazı buluşlar ölümcül riskler taşıyabiliyor.

Sizlere bu haberimizde, kendi icatlarının ölümüne neden olduğu mucitlerden bahsedeceğiz. Aşağıda ve sonraki sayfalarda bu mucitleri, icatları ve ölüm nedenleri ile inceleyebilirsiniz.

Stanley Motor Taşımacılığı Şirketinin kurucu ortağı, kendi icat ettiği otomobil ile kaza yaparak hayatını kaybetti

Francis Edgar Stanley ve ikiz kardeşi, 1896'da Stanley Steamer otomobilini icat etti. 1906'da 28.2 saniyede en hızlı mille dünya rekorunu kırdılar; bu da arabalarının 127 mph hızına çıktığını gösteriyor.

İki kardeş 1918'de Stanley Motor işini sattı. Aynı yıl, Francis arabasını kullanırken kaza geçirdi ve öldü.

1483016128_02.jpg


İlk sıcak hava balonu pilotu, geçerken öldü İngiliz Kanalından geçerken öldü

Jean-Françoise Pilâtre de Rozier, 1783'te ilk insan sıcak hava balonu uçuşu için gönüllü oldu. İlk sıcak hava pilotu bu şekilde dünya çapında ünlü oldu. Ancak Pilâtre de Rozier, artık dikkatin merkezi olmadığı için kıskançlık göstererek, önceki balonlarda karşılaşılan sorunları çözmek için Rozière balonunu icat etti. Ancak İngiliz Kanalı'nı geçme girişiminde gizemli bir şeyler ters gitti ve uçuş sırasında öldü.

1483016152_03.jpg


"Omega Bölgesi" olarak adlandırılan gizli bir New Mexico laboratuarı'nda çalışan bilim adamları, bir plutonyum bombasının çekirdeğinden ölümcül dozlarda radyasyon aldılar.

1946 yılında, daha önce Manhattan projesi üzerinde çalışan Louis Slotin ve S. Allan Kline dahil olmak üzere sekiz bilim adamları, bir berilyum kaplı kürenin iki yarısını yakınlaşmayı sağlayacak ve plütonyumu kritik bir hale dönüştürecek deney yaptılar.

Slotin ve ekibi bu deneyi 24 saat boyunca bu noktada gerçekleştirmişti ancak, bu belirli zamanda iki yarıyı dokunmadan koruyan bir tornavida kaymıştı ve ölümcül bir radyasyon patlamasına neden oldu. Slotin dokuz gün içinde öldü.

1483016170_04.jpg


Bullock'un matbaası ayağını ezdi. Daha sonra kangren oldu ve amputasyon ameliyatı sırasında öldü.

William Bullock, 1863'te çağdaş ilk gazete matbaası olan döner baskı makinesinin daha iyi bir versiyonunu icat etti.
1867'de bacağını baskı makinesinin dişlilerine kaptırarak ezildi. Bu da bacakta kangren oluşmasına yol açtı.

Amputasyon işlemi sırasında ise öldü.

1483016199_05.jpg

Koşuyu popüler yapan adam, bir sabah koşusu sırasında öldü.

James "Jim" Fixx, "Koşu Kitabı" da dahil olmak üzere çeşitli spor kitapları yayınlayarak koşu trendini başlattı.
Bir koşu sırasında kalp krizi geçirdikten sonra öldü.

1483016220_06.jpg

Bolshevik ortak kurucusu, kan nakli yoluyla ebedi gençlik elde etmeyi umuyordu, ama öldü.

Alexander Bogdanov başlangıçta Bolshevik Partisini Vladimir Lenin'le birlikte kurdu, ancak 1909'da (devrimden önce) gruptan atıldı.

İlgisini bilim, tıp ve psikiyatriye kaydırdı ve kendi bilim alanını bile icat etti. Bu “tektoloji", tüm bilimleri birleştirme girişimiydi.

Bogdanov 1920'lerde, "ebedi gençlik ya da en azından kısmi gençleştirme” için kan transfüzyonu denemeye başladı. Hatta Stalin'i Kan Transfüzyon Enstitüsü'nü oluşturmaya ikna etti.

Bogdanov, 11 kan nakli sonrasında görme yetisinin iyileştiğini ve saç dökülmesinin durduğunu söyledi. Ancak sıtma ve tüberküloz geçiren bir öğrencinin kanını nakledince öldü.

Öğrenci ise tamamen iyileşti.

1483016245_07.jpg

Titanik'in baş mimarı, ilk gezisi için gemiye bindi. Bir kahraman olarak gösterildi.

Gemiyi Thomas Andrews tasarladı ve Titanik'in "en az 46 kurtarıcı bot" bulundurulmasını önerdi. Tavsiyesine rağmen sadece 20 bot eklendi. Gemide son saatlerini, insanlara can yeleği bulmak ve botlara almak ile geçirdi. Elinden geldiğince herkese yardım ettikten sonra Andrew, son olarak birinci sınıf sigara içme odasında bir tabloya bakarken görüldü. Vücudu hiç kurtarılamadı. Bir kahraman olarak hatırlanıyor.

1483016273_08.jpg

Uçan Ford Pinto'nun mucitleri, arabanın sökülebilir kanatları uçuş sırasında kopunca öldü.

Henry Smolinski ve Hal Blake, ayrılabilir kanatlı uçan bir otomobil olan AVE Mizar'ı icat etti.
Küçük bir helikopter gibi hareket edecek ve yerel hava limanları arasında birkaç yüz kilometre mesafedeki kısa mesafelerle uçacak bir uçan otomobil öngörüyorlardı. Uçuştan sonra sürücü kanatları bırakıp havalimanından uzaklaşabilir.

Bir deneme uçuşu sırasında kanatların kopması nedeni ile her iki mucit de öldü. İkinci bir model için ise hiçbir girişim yapılmadı.1483016311_09.jpg

"Glider King", asma bandının kontrolünü kaybetti ve 50 metrelik burun deliğinden geçerken omurgasını kırdı.

Wright Kardeşlerine ilham kaynağı olan Otto Lilienthal, güvenli ve tekrarlanabilir kayma uçuşlarını ilk kez gerçekleştiren kişi oldu. Lilienthal'ın başarısından önce, uçma "hayalperestler ve aptallar" için saklanamayacak bir imkânsızlık olarak görülüyordu.

Lilienthal, 15 monoplan ve üç biplane olmak üzere 18 çeşit planör uçuşu yapmış ve 2.000 uçuş kaydı bulunuyor.

Son uçuşunda kontrolünü kaybetti ve omurgasını kırmasına neden olan bir burun deliğine girdi. Daha sonra da öldü.

1483016396_10.jpg

Çin hanedanındaki Başbakan, Five Pains'in yürütme yöntemini tasarladı ve daha sonra aynı yöntemle idam edildi.

M.Ö. 3. yüzyılda Çın Hanedanlığı Şansölyesi olan Li Si, beş ağrılı ceza olarak anılan “Five Pains” işkence yöntemini icat etti. İşkence yöntemine göre: kurbanın alnına mühür basılıyor, sonra burnu kesiliyor, sonra ayakları kesiliyor, hadım edildikten sonra da idam ediliyor.

İmparator Qin Shi Huang'ın ölümünden sonra, Li Si ve hadım Zhao Gao, imparatorun dileklerini geçersiz kılmaya karar verdi ve genç prensin intihar etmesini sağlayarak kendi seçtikleri prensi başa getirdiler.

Zhao Gao daha sonra yeni imparatoru ikna ederek Li Si’yi bu beş ağrılı ceza ile idam ettirdi.

1483016327_11.jpg

Avusturyalı mucit, kazayla patlayıp öldüğünde bir roket testi yapıyordu.

Max Valier, rocketrisi ilerletmekle ilgilendi ve uzay uçuşuna doğru ilerlemeyi umuyordu. 1927'de Spaceflight Society'yi kurdu ve 1928'de 145 mph'a kadar hızlanan roket arabaları icat etti. Bu yeterli olmadı ve 1929'da 250 mph'lık bir roketle çalışan kızak geliştirdi.

Araç başarılarından sonra, roketle çalışan uçaklarla denemeyi umut ederek, sıvı propellant kullanarak roket denemeye başladı. 1930'da bir roket kazara patladı ve Valier'i öldürdü.

1483016441_12.jpg


Bir caminin çatısından atlayarak iki ahşap kanatla uçmaya çalışan 10. yüzyıl Arap yazarının ölümü.

Ebu Nasr İsmail ibn Hammad el-Cevherî iyi olarak hatırlanan 10. ve 11. yüzyıllarda sözlükbilimci ve ilahiyatçı olan bir Arap sözlük yazarıdır.

Ayrıca, Nisabur Camii'nin çatısından iki ahşap kanat ile uçmayı denemiş ancak başaramamış.

1483016471_13.jpg

Marie Curie, fizik ve kimya alanında iki Nobel Ödülü kazanmış, ancak daha sonra radyasyona maruz kalması nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Marie Curie, radyum ve polonyum keşfi ile radyoaktivite de çok sayıda ilerlemeler gösterdi ve çalışmaları, X ışınlarının gelişimine yol açtı.

Çalışmaları için Nobel Fizik ve Kimya Ödülü aldı. Bu onu Nobel Ödülünü kazanan ilk kadın yaptı ve Nobel Ödülü'ne iki kez layık görülen tek kadın oldu. İki farklı bilim dalında Nobel Ödülü sahibi olan tek kişi olarak kaldı.

Araştırması onu çok radyasyona maruz bıraktı ve 1934'de lösemi nedeniyle öldü.

1483016489_14.jpg

Bir dublör, kendi tasarladığı varil ile Houston Astrodome şelalesinden atladıktan sonra öldü.

Karel Soucek, 1984'te Niagara Şelalelerinde ev yapımı varille dolaşan sekiz kişiden muhtemelen en iyisi olarak bilinir.
Kanadalı profesyonel bir dublör olan Karel Soucek, Niagara Şelalesi'nden aşağı atlamasını sağlayacak modifiye edilmiş bir varil geliştirdi.Soucek, bu varil ile 1985 yılında Teksas'ta Houston Astrodome adındaki özel olarak yapılmış 180 fit yüksekliğindeki şelaleden yapacağı atlayışı finanse etmesi için bir şirketi ikna etti. Maalesef atlayış başarısızla sonuçlandı. Karel Soucek havuzun merkezi yerine kenarına çarpınca kapsül parçalara ayrıldı ve Karel Soucek hayatını kaybetti. Soucek'in kafatası kırılmış, göğsü ve karnı ezilmişti.

1483016509_15.jpg

"Uçan Terzi" Eyfel Kulesi'nden atladı ve paraşüt şeklindeki kıyafetiyle uçmaya çalıştı.

Fransız terzi Franz Reichelt, "vêtement-parachute" (giysi-paraşüt) tasarladı. Buluşunu test etmek için 1912'de Eyfel Kulesi'nden atladı. Ancak, uçuşu başarısız oldu.

1483016536_16.jpg

Sovyet mucidi tarafından geliştirilen pervaneli bir demiryolu aracının, bir deneme sürüşü sırasında makinenin raydan çıkması sonucu mucit öldü.

Valerian Abakovsky, Sovyetler Birliği genelinde hızlı bir şekilde taşımak amacıyla pervaneye dayanan bir raylı araba tasarladı. Bu icat, ülkenin geniş arazi kütlesi göz önüne alındığında yararlı bir fikirdi.
1921'de bir test çalışması sırasında araba raydan çıkınca proje iptal edildi.

1483016552_17.jpg

Bonus: Efsaneye göre 16. yüzyıl Çin yerel hükümet yetkilisi, bir sandalyeye 47 roket bağladı ve aya uçmak için çalıştı.

Çin efsanesine göre, Ming Hanedanlığı döneminde yerel bir devlet görevlisi olan Wan Hu, aya gitmek istedi.
İki uçurtma ve 47 barut dolu roketi bir sandalyeye bağladı ve 47 askerden roketleri yakmalarını istedi. Efsaneye göre, "muazzam bir patlama" oldu ve Wan ve teçhizatı kayboldu.

Bu Wan Hu hikayesinin gerçek olup olmadığı kesin olarak bilinmiyor.

1483016587_18.jpg