NASA'nın asteroid yolculuğuna başladı! 6 yıl sürecek!

NASA'nın Psyche uzay aracı havalandı ve tuhaf bir asteroide doğru altı yıllık, 2,2 milyar millik bir yolculuğa başladı.

NASA'nın asteroid yolculuğuna başladı! 6 yıl sürecek!

Gökbilimciler, Psyche olarak da adlandırılan uzay kayasının, bir zamanlar Güneş Sisteminin ilk günlerinde küçük bir gezegenin kısmi çekirdeği olduğunu öne sürdüler. Görünüşe göre demir ve nikel açısından zengin olan asteroit, bizimki de dahil olmak üzere gezegenlerin oluşumuna dair ipuçları taşıyor olabilir.

Cuma günü, mürettebatsız Psyche uzay aracı, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden SpaceX Falcon Heavy roketiyle saat 10:19’da havalandı. Kaplamalarını başarıyla fırlatıp roketten ayrıldıktan sonra yer kontrolörleri iki yönlü iletişim kurdu. Telemetri raporları, uzaya sağlıklı bir şekilde ulaştığını gösteriyor. Misyon nihayet yola çıkmadan önce çok sayıda gecikmeyle karşı karşıya kalmıştı.

Psyche (asteroid), Mars ve Jüpiter'in yörüngeleri arasında bir kuşakta güneşin etrafında dönüyor. Araştırmacılar onun %30 ila 60 oranında nikel-demir çekirdekten oluştuğunu tahmin ediyor, bu da onların (olası) bir gezegen çekirdeğine nadir bir bakış atmalarına olanak tanıyor.

NASA'nın Psyche uzay aracı, asteroidine doğru altı yıllık bir yolculuğa çıkıyor

Uzay aracının Psyche'ye ulaşması yaklaşık altı yıl sürecek. Bu noktada NASA'nın Psyche uzay aracı 26 ay boyunca asteroitin yörüngesinde kalacak ve onu çeşitli aletlerle inceleyecek. Araç, yakından bakmak için kameraları, eski bir manyetik alanı aramak için bir manyetometreyi, yüksek enerjili gama ışınlarını ve nötronları tespit etmek için bir gama ışını spektrometresini ve uzay kayasının yerçekimini haritalamak için bir radyo antenini kullanacak.

Uzay aracı aynı zamanda NASA'nın derin uzay bant genişliğini mevcut standart radyo dalgalarına göre 100 kat artırabilecek deneysel bir iletişim yöntemi olan derin uzay lazer iletişimini de test edecek.