Yapay organlar, robotik uzuvlar ve sentetik kana sahip olarak geliştirilen ''biyonik adam'' Londra'daki Bilim Müzesi'nde sergileniyor.
İnsana çok benzeyen robot 600 bin Avro'ya maloldu. Gövdeye yerleştirilen protez organlar bir kan pompalama sistemiyle tamamlandı ve sistemin modifiye polimer damarlar aracılığıyla çalışması mümkün kılındı.
Eklenen biyonik dalakla kanın temizlenmesi, yapay pankreas aracılığıyla da şeker seviyesinin ayarlanması sağlandı.
Zürih Üniversitesi bilim adamlarından, kendisi de bütün hayatı boyunca bir protez teknolojisi kullanıcısı olan Dr. Bertolt Meyer'e göre, biyonik adamın en çarpıcı yanı damarlarında gezen sentetik kan. Nano parçacıklardan yapılan bu kanın oksijeni vücuda yayabilme özelliği taşımasının önemine dikkat çeken Meyer, teknolojinin yapay organ geliştirme noktasına çok yaklaşıldığının işareti olduğunu belirtti.
Teknolojinin gelişim hızının bir başka kanıtı da, dünyanın en gelişmiş yapay uzuvlarından biri olan protez el.
Protez el, Matteo Boymundt'un geçirdiği hastalık yüzünden kaybettiği elinin yerine takılmış.
''Myo Electric El Protezi'' adı verilen cihaz, gerçek ele ayırt edilemeyecek kadar benziyor. Yapay el, kullanıcılarına doğal bir elin kullanımına son derece yakın bir kolaylık sağlıyor. Elektrotlarla kotrol ediliyor ve elektrotlar eli açıp kapatmaya yarayan kasların hemen yakınına yerleştiriliyor.
Yapay elin bütün parmakları hareket ediyor ve nesneleri 7 değişik biçimde kavrayabiliyor.
Yapay eliyle daha önce yapamadığı pek çok şeyi yardımsız yapabildiğini belirten Matteo Boymundt, bunun sağladığı özgürlükten daha değerli bir şeyin olamayacağını belirtiyor.
Boymundt'un yaşadığı Danimarka'nın Odense kenti Belediyesi'nin Yaşlı ve Engellilere Yardım Birimi Başkanı Jane Jegind ise, ''Bu bir vatandaşımızın yaşamına gereken kaliteyi katabilmemizin önemli bir örneği. Belediyenin bu kişiye pek de ucuz olmayan hizmetleri vermesi gereğini de ortadan kaldırıyor. Yani hem vatandaşın hem de belediyenin çıkarı korunmuş oluyor'' diyor.