Teknoloji'de birbiri ile yarışanlar
Google vs. MicrosoftGoogle, 1998 yılında arama motoru olarak kurulduğunda Microsoft ile henüz savaştıkları bir cephe yoktu. Google’ın arama motorundan daha fazlasını sunmak istemesiyle birlikte iki marka arasında cepheler açıldı.E-posta servisi Gmail ile Hotmail, anlık mesajlaşma programı Gtalk ile MSN Messenger, Google Docs ile MS Office, Google Chrome ile Microsoft IE rakip oldular.Google’ın bulut depolama servisi Gdrive ile Microsoft’un bulut servisi SkyDrive ise rekabeti buluta taşıdı.Microsoft arama motoru Bing ile Google’ın ana iş koluna rakip oldu.Google ise mobil işletim sistemi Android ile Windows Phone’a rakip durumda.Google, henüz gelişim aşamasındaki işletim sistemi Chromium ile de Microsoft’un en güçlü olduğu konuda rakibi olmaya hazırlanıyor.
Google vs. Microsoft Google, 1998 yılında arama motoru olarak kurulduğunda Microsoft ile henüz savaştıkları bir cephe yoktu. Google’ın arama motorundan daha fazlasını sunmak istemesiyle birlikte iki marka arasında cepheler açıldı. E-posta servisi Gmail ile Hotmail, anlık mesajlaşma programı Gtalk ile MSN Messenger, Google Docs ile MS Office, Google Chrome ile Microsoft IE rakip oldular. Google’ın bulut depolama servisi Gdrive ile Microsoft’un bulut servisi SkyDrive ise rekabeti buluta taşıdı. Microsoft arama motoru Bing ile Google’ın ana iş koluna rakip oldu. Google ise mobil işletim sistemi Android ile Windows Phone’a rakip durumda. Google, henüz gelişim aşamasındaki işletim sistemi Chromium ile de Microsoft’un en güçlü olduğu konuda rakibi olmaya hazırlanıyor.
Apple vs. Samsung Apple’ın en önemli tedarikçisi olan Samsung ile rakip olması 2007 yılında piyasaya sürdüğü iPhone ile başladı. Apple için önemli bir tedarikçi konumundaki Samsung, büyüyen mobil cihaz pazarından pay kapmak isteyince Apple’ın ayağına basmış oldu. Apple, sahip olduğu patentleri ihlal ettiği gerekçesiyle Samsung aleyhinde dünyanın dört bir yanında davalar açtı. Samsung da karşı davalar ile Apple’a cevap verdi. Apple’ın Samsung’un yerine tedarikçi arayışlarına girmesiyle rekabetin dozu iyice arttı. Bugün Samsung ve Apple, akıllı telefon pazarının en büyük iki oyuncusu olarak kıyasıya bir rekabetin içindeler. Bunun dışında iki marka tablet bilgisayar ve dizüstü bilgisayar pazarında da rakipler.
AMD vs. Intel 1968 yılında Intel, 1969 yılında AMD kuruldu. İki ABD’li şirket arasındaki rekabet 90’lı yıllarda zirve yaptı. Direkt tüketiciye ürün sunmayan bu iki şirket bilgisayar üreticileri üzerinden kıyasıya bir rekabetin içine girdi. Intel’in üniversitelerde derslere konu olan ‘pazarlama taktiği’ ile öne geçtiği rekabette AMD pes etmedi. Bugün mobil işlemci pazarının tehdidi altındaki iki şirket kendi aralarındaki rekabete ara vermiş görünüyor.
Microsoft vs. Netscape İlk kez 1994 yılında piyasaya sürülen Netscape tarayıcısı , 2000’li yıllara kadar internet tarayıcı pazarına hakim oldu. 1998 yılında 4.2 milyar dolara AOL tarafından satın alındığında Microsoft’un tarayıcısı IE’nin en büyük rakibiydi. Microsoft, hakkında açılan haksız rekabet davaları sonucu 750 milyon dolar ödemesine rağmenilk tarayıcı savaşının kazananı olmayı başardı.
Nikon vs. Canon Fotoğraf makinesi denilince akla gelen iki dev Japon markası arasındaki rekabet 1960’lı yıllarda piyasaya sürdükleri SLR fotoğraf makineleri ile başladı. Dijital dönüşüm sonrası rekabet DSLR modelleri ile devam ediyor. Canon ve Nikon çekişmesi, fotoğrafçılar arasında bile en çok tartışması yapılan konuların başında geliyor.
Google vs. Facebook Arama motoru devi Gooogle ile sosyal medya devi Facebook’un rekabeti 28 Haziran 2011’de kullanıma sunulan Google’ın sosyal ağ hizmeti Google + (plus) ile başladı. Daha önce Orkut, Buzz gibi sosyal ağ denemelerinde umduğunu bulamayan Google, bu sefer tüm imkanlarını seferber edip Google + ile Facebook’un karşısına çıktı. Son dönemde arama sonuçları ve YouTube servisleri ile entegre hale getirilen Google +’nın kullanıcı sayısı 500 milyonu aştı ve 1 milyardan fazla üyeye sahip rakibi Facebook’tan sonra dünyanın en büyük 2. sosyal ağı konumuna yükseldi. Facebook ise sosyal ağ araması Graph Search ile Google’dan rol çalma hazırlığında.
Sony vs. Nintendo İki Japon firması video oyun sektöründe karşı karşıya geldi. Video oyun konsolu üreticisi iki şirket arasındaki rekabet 17 Kasım 2006 tarihinde zirve yaptı. Nintendo harekete duyarlı oyun kumandasına sahip Wii modelini satışa sunarken, Sony Playstation 3 kablosuz hareket algılayıcı oyun kumandası ile oyunseverlerin karşısına çıktı. Bugün anavatanları Japonya’daki rekabette Nintento Sony’e fark atmış durumda, ancak global rekabette Sony rakibini geride bırakmayı başardı.
Microsoft vs. Sony Amerikan yazılım devi Microsoft ile Japon elektronik devi Sony, ürettikleri video oyun konsolları ile birbirlerine rakip oldular. Sony PS3 ve Microsoft Xbox 360 arasındaki rekabette Sony bir adım öndeydi. 2013 yılında ise önce Sony PlayStation 4’ü gizemli bir şekilde duyurdu. Hemen ardından Microsoft Xbox One görücüye çıkardı. İki devin rekabeti bundan sonraki süreçte Xbox One ve PS4 ile devam edecek gibi görünüyor.
LG vs. Samsung İki karpuz bir koltuğa sığmaz derler ama iki teknoloji devi bir kente sığmayı başarmış. İkisi de Güney Koreli, ikisin de yönetim merkezi başkent Seul’de. Güney Kore’de yaklaşık 200 bin kişi istihdam eden teknoloji devleri LG ve Samsung arasındaki rekabet 50 yıldır devam ediyor. Son olarak OLED teknolojisinin patenti yüzünden davalık olan iki şirket arasında buna benzer birçok konu mahkemeye taşındı. İki şirket birbirini teknoloji casusluğu ile suçluyor. Bu rekabetin sonu nereye varır bilinmez ancak LG ve Samsung Güney Kore’nin dünya teknoloji arenasında övündüğü iki büyük marka konumunda.
Nokia vs. Ericsson Engebeli İskandinavya coğrafyası dünyada GSM teknolojisinin doğmasına da vesile oldu. Kablolu iletişimin zor olduğu İskandinavya’da uzun yıllar telsiz sistemler iletişimin bel kemiğini oluşturdu. Kablosuz iletişim teknolojilerine yoğunlaşan İsveçli Ericsson ve Finlandiyalı Nokia’nın rekabeti de işte bu yıllarda başladı. 90’lı yıllarda GSM sektörünün gelişim sürecinde öne çıkan Nokia ve Ericsson arasındaki rekabet komşu iki ülke İsveç ve Finlandiya rekabetine dönüştü. Ericsson’un mobil biriminin Sony’e satışı sonrası bu rekabet sona erdi. Sony’nin Sony Ericsson olan mobil markasını geçtiğimiz yıl Sony olarak yeniden adlandırması ile Ericssson cep telefonu pazarından tamamen çekilmiş oldu. Nokia ise 1998-2012 yılları arasında dünyanın en çok cep telefonu satan şirketi unvanının sahibiydi. Akıllı telefon pazarına adaptasyon sorunu yaşayan Nokia, eski günlerini mumla arıyor.
Oracle vs. Microsoft Silikon Vadisi’nin iki dev şirketi Oracle ve Microsoft’u karşı karşıya getiren konu veritabanı yazılımları oldu. İsmi veritabanı ile özdeşleşen Oracle ve Microsoft’un geliştirdiği MS SQL Server veritabanı arasında büyük bir rekabet var. Hangi veritabanı daha hızlı? Tartışmaları sürerken Microsoft’un sunucularında ve yazılım geliştirici platformlarında SQL Server’ı öne çıkarması, Oracle’ın Linux sunucularda sergilediği yüksek performans yazılım dünyasını da ikiye bölmüş durumda.
Tesla vs. Edison Alternatif akımın (AC) mucidi Nikola Tesla ve doğru akımın (DC) savunucusu Thomas Edison arasında 19. Yüzyılda yaşanan rekabet yıllar sonra filmlere, kitaplara, belgesellere konu oldu.
Hotmail vs. Yahoo 1996 yılında kurulan ve 1997 yılında 400 milyon dolara Microsoft’un satın aldığı Hotmail, 500 milyona yakın kullanıcıya hizmet veren dünyanın en büyük e-posta servis sağlayıcıları arasında yer alıyor. Henüz Gmail ortalıkta yokken Hotmail’in en büyük rakibi Yahoo oldu, yıllarca süren rekabet sırasında Microsoft’un Yahoo’yu satınalma girişimleri de oldu. Gmail’in kullanıma sunulması ile popülaritelerini yitiren Hotmail ve Yahoo artık rekabeti bırakmış durumda. Hotmail geçtiğimiz aylarda emekliye ayrıldı, artık yeni kullanıcılara Outlook.com uzantılı mail adresi ile hizmet verecek olan serviste Hotmail uzantılı e-mail adreslerine de servis sunulmaya devam ediliyor. Yahoo ise eski parlak günlerine dönebilmek için arayış içinde.
SAP vs. Oracle Yazılım devleri Alman SAP ve Amerikalı Oracle, geliştirdikleri ERP (Enterprise Resource Planning) yazılımları ile kıyasıya bir rekabetin içindeler. Alman mühendisliğini yazılım alanına taşıyan SAP, dünya ERP yazılım pazarında lider konumda, Oracle ise rakibini yakalayabilmenin peşinde.
HP vs. IBM ABD’nin doğu yakasında New York merkezli kurulan IBM ve batı yakasında Silikon Vadisi’nden yönetilen HP arasındaki çekişme 2000’li yıllara kadar hız kesmeden devam etti. Bugün iki marka arasındaki rekabet yerini işbirliklerine bıraktı. HP ve IBM arasında birçok konuda işbirliği anlaşmaları imzalandı.
Apple vs. Microsoft Kuruldukları yıllardan itibaren başlayan rekabet, yıllarca Apple’ın kurucusu Steve Jobs ve Microsoft’un kurucusu Bill Gates’i karşı karşıya getirdi. Bugün her iki şirketin başında farklı isimler olsa da rekabet hız kesmeden devam ediyor. İşletim sistemi konusunda yıllarca çekişen iki şirket, bugün mobil dünyada rekabet ediyor . Apple’ın iPhone ve iPad ile yakaladığı başarı karşısında Microsoft, Windows Phone ve Surface’i piyasaya sürdü.