Tıpta yeni devrim! ALS ve MS hastalarına umut olacak!

Günümüzde yaralanma, yaşlılık veya ALS ve MS gibi hastalıklar nedeniyle hareket edemediğinizde kas atrofisi (çalışmayan kasın hacminin ve gücünün azalması) genellikle kaçınılmazdır.

Tıpta yeni devrim! ALS ve MS hastalarına umut olacak!

Bununla birlikte, Harvard araştırmacıları, bir gün kendileri bunu yapamayan hastaların kaslarını esnetebilecek ve kasabilecek yumuşak robotlarda umut görüyorlar.

Harvard mühendisleri, fareler üzerinde yeni bir mekanostimülasyon sistemini test ederek, farelerin kas atrofisinden kurtulmalarını başarıyla önledi veya kaslarını hareket ettirmelerine yardımcı oldu. Ekip, "robotik cihazı" bir farenin arka bacağına yerleştirdi ve bunu yaklaşık iki hafta boyunca alçı benzeri bir muhafaza içinde hareketsiz hale getirdi. Kontrol grubunun tedavi edilmeyen kasları beklendiği gibi boşa çıkarken, aktif olarak uyarılan kaslar daha az bozulma gösterdi. Araştırmacılar, sistemlerinin  en nihayetinde atrofili insanlara yardım eden implantlar şeklinde kullanılabileceğine inanıyor.

Tıpta yeni devrim! ALS ve MS hastalarına umut olacak!

MAGENTA ("mekanik olarak aktif jel-elastomer-nitinol doku yapıştırıcısının" kısaltması) olarak adlandırılan anti-atrofi sistemi, ısıtıldığında hızla harekete geçebilen şekil hafızalı bir alaşım olan nitinolden yapılmış tasarlanmış bir yay (SMA) içeriyor. Araştırmacılar bu yayı, kas kasılmalarının ve esnemelerinin sıklığını ve süresini belirleyen kablolu bir mikroişlemci birimiyle kontrol ediyor. Ek olarak, "sert ve yapışkan" bir tabaka MAGENTA'yı kas dokusunun derinliklerine  iletirken kasların doğal hareket etmesine olanak sağlıyor.

Harward Teknoloji Geliştirme Üyesi Dr. Sungmin Nam, "Tedavi edilmemiş kaslar ve cihazla tedavi edilen ancak uyarılmayan kaslar bu süre zarfında önemli ölçüde boşa giderken, aktif olarak uyarılan kaslarda kas kaybında azalma görüldü" dedi. "Yöntemimiz ayrıca, üç haftalık bir süreçte kaybedilmiş olan kas kütlesinin geri kazanılmasını da sağlayabilir.”