Voyager ile tekrardan bağlantı kuruldu! Büyük gizem çözüldü!

NASA, sondadan hiçbir şey duymadığı gergin iki haftanın ardından Voyager 2 ile yeniden bağlantı kurdu.

Voyager ile tekrardan bağlantı kuruldu! Büyük gizem çözüldü!

21 Temmuz'da teşkilat, Voyager 2'yi yanlışlıkla gezegenimizden iki derece uzağa yönlendiren bir dizi planlı komutu takiben, Voyager 2 ile bağlantısını kaybetti. Yönünü otomatik olarak 15 Ekim'de sıfırlaması planlanmış olsa da, NASA bilim adamlarının uzay aracının hala çalışıp çalışmadığını öğrenmek için o tarihi beklememiş olmaları şaşırtıcı değil. Voyager 2, 1977'de fırlatıldı ve bize yıldızlararası uzay hakkında değerli veriler gönderen iki sondadan biri.

21 Temmuz'dan sonraki birkaç gün boyunca NASA, uzay aracının durumunun ne olduğundan bile emin değildi. 1 Ağustos'a kadar Derin Uzay Ağı'ndan (DSN) çok sayıda yer anteni sondadan gelen bir taşıyıcı sinyali tespit edebildi. Bir taşıyıcı sinyal, bir uzay aracının verileri yere geri ışınlamak için kullandığı şey ancak NASA, tespit edilen DSN'nin herhangi bir bilgi iletebilmek için çok zayıf olduğunu söyledi. Yine de, Voyager 2'nin hala çalıştığını ve yörüngesinden sapmadığını doğrulamak için yeterliydi.

Voyager ile tekrardan bağlantı kuruldu! Büyük gizem çözüldü!

Voyager'ın yer ekibi ekim ayını beklemek yerine, harekete geçmeye karar verdi. DSN'yi kullanarak uzay aracına 12,3 milyar milden fazla uzaktan bir komut "vermek" için bir plan yaptılar ve antenini Dünya'ya geri çevirmesini söylediler. Tüm bu süreç, dış uzayın gerçekte ne kadar geniş olduğunu da gösterdi: bu mesajın sondaya ulaşması 18,5 saat sürdü ve NASA'nın Voyager 2'nin komutu aldığını gösteren bilim ve telemetri verilerini tekrar almaya başlaması 18,5 saat sürdü.

Bu, NASA'nın uzay aracıyla yaşadığı ilk sorun değil. 2020'de, elektrik tasarrufu için bilimsel donanımını kapatan bir sistemi devreye soktuktan sonra milyarlarca mil öteden teknik yardım sağlamak zorunda kalmıştı.