2012 Toyota RAV4 EV - İnceleme

Sizler için Toyotanın elektrikle çalışan yeni Hybrid otomobilini inceledik!

2012 Toyota RAV4 EV - İnceleme

Los Angeles’ta yapıaln etkinlikte tanıtılan Toyota RAV4 EV, start butonuna basıldıktan sonra sessizce çalışmaya başlar. RAV4 EV bildiğiniz üzere bu yıl çıkan ve elektrikle çalışan otomobillerden biri. Elektrikli arabalar 2013 yılından itibaren büyük ilgi görecek ve üretimi artmaya devam edecek diyebiliriz.

Toyota farkıyla gördüğümüz sistemde düşük yakıt oranında enerji kullanımı artırılmış. RAV4’ün sol arka kısımda elektrik şarj girişi yer alıyor. Sol kısımda yer alması çoğu şarj merkezi açısından biraz ters bir yerde görünüyor. Genel olarak ön kısımdan şarj etmeye uygun oluyor. Ancak şarj kabloları genelde uzun yapıldığından bir sorun oluşturmayacağını düşünüyoruz.

Otomobilimizin içine baktığımızda tasarım etkileyici görünüyor. Arka koltuklar geniş ve bagaj kısmı da koltuklarla bağlantılı ve o da oldukça geniş. Bagaj ekstra depolama sağlarken, Toyota bu aracını 110-voltluk kablo ile şarj imkanı sunuyor.

RAV4 EV pedalları sürücünün isteklerine hızlı cevap veriyor ve tereddüt etmeden kalkışa geçiyor. İlk olarak elektrikle kalkışlarda yumuşak bir pedal kullanılıyor. Elektrik gücünün gelmesi normal kullanıma oranla daha kolay.


Araça tam şarj edildiğinde 152 mil yol alabiliyor. Orta sıcaklıktaki hava şartlarında klimayı Toyota’nın ‘Normal mod’unda kullanıyoruz. Toyota’nın bu araçta enerji tasarrufu bulunuyor, bu konumda klimayı da tasarruf moduna alıyoruz. Tasarruf modunda araç daha yavaş gidiyor ve 99 mil yapabiliyor. Günlük kullanımlarda elektrikli araçların kullanımının çok uygun olduğunu söyleyebiliriz.

Sürüş sırasında ekranda hız, hareket ve fren bilgilerine ulaşabiliyoruz. 45 mph kapasite ile uzun yolculuklar için de uygun bir araç, tekerlekler daha iyi cevap verebilen bir özellikte tasarlanmış. RAV4 EV’nin gaz motorunun ağırlığı 450 pounds, 41.8-kilowatt-saat lityum iyon batarya ile ekstra ağırlık kazanıyor. 115-kilowatt elektrik motor 218 pound-feet sağlıyor.

Toyota ve Tesla’nın ortaklığının meyvesi diyebileceğimiz RAV4 EV'nin gücü Model S. Batarya, elektrik motor ve güç kontrol ünitesinden meydana geliyor. RAV4 EV Tesla'nın gelişmiş uzun vadeli elektrik araçlardaki deneyiminden faydalanmış. EPA’da Toyota yaptığı sunumda 103 mil kapasitesinin 145 mile kadar artırabileceğini belirtiyor ve bu artırma bataryayı büyük oranda etkilemiyor.

RAV4 EV’nin sürüş deneyimi bir çok elektrikle çalışan araçtan daha iyi performans ve rahatlık sunuyor. Şarj süresi aracın sahip olduğu modlara göre değişiklik gösteriyor. Şehir içinde genellikle 50 mil olarak düşünülen Normal mod, genişletilmiş kapasiteyle artıyor ve batarya süresi de bununla doğru orantılı olarak değişiyor.

Geniş batarya haznesi 120-volt enerjiyle 44 saatte dolabiliyor. 40-amp ve 240-volt kaynakla Toyota’nın teorik bilgilerine göre Normal modu 5 saatte şarj edebiliyor. 16 amp ve 240 volt kaynakla 12-15 saat arasında değişiyor. Toyota ev şarj sistemleri konusunda Leviton ile anlaşmalı.

2012 model Toyota RAV4 EV fotoraflarını görmek için buradan 'ye gidebilirsiniz.

Toyota RAV4 EV’nin bir de spor modu var. Honda Fit EV’yi kullanmadan önce, Sport moduna daha önce hiç rastlamamıştık. Elektrikli cihazlarda spor modu pound-feet değeri 273’e kadar çıkıyor. Firma ayrıca Spor modunun 85 mph’den 100 mph’e kadar çıkabileceğini belirtiyor.

RAV4 dokunmatik ara yüzüyle geliyor. RAV4 ve elektrik versiyonu arasında en büyük fark navigaston ünitesi. Toyota RAV4 EV’ye 8-inç boyutlarında büyük bir dokunmatik ekran sunuyor. Toyota tüm butonları LCD etrafında toplamış, stereo, navigasyon ve telefonla kontrol edilebilen dokunmatik ekran iyi bir deneyim yaşatıyor. Ancak ne yazık ki sadece iPhone benzeri telefonlarla kontrol sağlanabiliyor.

Ses butonlarının dokunmatik değil, normal tuşlarla yapılması daha kolay bir kullanım sağlayabilirdi. Veri tabanında şarj bilgileri otomatik olarak kaydediliyor, bu sayede şarj sistemi daha rahat kontrol edilebiliyor. Toyota RAV4 EV Kaliforniya’da geçtiğimiz yaz 49,800$ olarak satışa çıktı.

Toyota RAV4 EV Videosu için :