AMD ekran kartlarında güncellemeye gidiyor

AMD'nin R9 serisi ekran kartları güncelleniyor.

AMD ekran kartlarında güncellemeye gidiyor

AMD Ve Nvidia grafik kartları konusunda birbirleriyle rekabette olan 2 firma. AMD özellikle performans anlamında Nvidia'dan hep geri kalmıştı. Ta ki 295X2'yi tanıtana kadar. AMD kart sahipleri aynı özelliklere (NHvidia ile kıyaslandığında) sahip Nvida kartlardan neden geri kaldıklarıyla ilgili yıllarca sorular sormuştur. 

Bundan 3 yıl evvel 1500 TL'ye yakın para verip aldığım 5970 ekran kartım o dönemde muadili ürünlerden geri kalıyordu ve bunun bir güncelleme hatasından kaynaklandığı bizlere bildiriliyordu ama aslında işin aslı öyle değildi bunu bu gün daha iyi anlayabiliyorum. 

AMD, Nvdia ile rekabet edebilmek adına geçtiğimiz yıl "Mantle" adında bir teknoloji tanıttı. AMD Mantle, oyun dünyası gelişimini dönüştürmeyi ve PC oyunlarını daha hızlı bir hale dönüştürmeyi vaat eden yenilikçi bir grafik API ürünüdür diyen firma bu özelliği şu şekilde açıklıyor. 

Mantle ne yapar

Mantle, üç gerekli bileşenin uyumudur:

  1. AMD Catalyst™ yazılım paketi içinde, uygulamaların Graphics Core Next mimarisi ile doğrudan iletişim içinde olmasını sağlayan bir sürücü;
  2. Graphics Core Next mimarisiyle etkinleştirilen bir GPU veya APU;
  3. Mantle'dan faydalanmak üzere tasarlanan bir uygulama veya oyun.

Mantle, geliştiricilerin daha az çeviriye ihtiyaç duymasını ve doğrudan GPU ile iletişime geçmelerini sağlayarak CPU'nun yükünü hafifletir. CPU'nun üzerine düşen yük hafifleyince, programcılar bir sistemden çok daha fazla performans elde edebilirler. Böylece CPU'nun tıkanıklık yaşayabileceği oyun sistemlerinde çok daha fazla avantaj sunarlar.

Kısaca açıklamak gerekirse Mantle, oyunların CPU'dan daha az yararlanmasını sağlayan bir sistemdir. Çok iyi bir ekran kartı ve orta seviye bir işlemci ile şu andaki iyi işlemci + iyi grafik kartının yaptığı işin yapılabileceğini ve aynı kare/saniye oranlarına ulaşılabileceğini belirten AMD bir önceki nesilde kullandığı Tahiti yonga setinin bu API'ye uygun olduğunun altını çizmişti.

Zaman geçtikçe bir önceki nesilde ve son nesilde kullanılan Tahiti mimarisinin Mantle'a tam destek veremediği ortaya çıktı. Mantle için tam uyumluluk vereceği belirtilen Tonga mimarisinin özellikle R280 ile birlikte büyük bir iş yapacağının altı çiziliyor. 

Yeni nesil olarak adlandırılan ve donanım anlamında oldukça "mütevazi" olan Play Station 4 birçok oyunda Full HD 60 kare/saniye oranlarına ulaşabilirken PC oyunculuğu nereye gidiyor bunu siz değerli okuyucularımızın yorumlarına bırakıyoruz.

Peki siz oyun oynamak için oyun konsolunu mu yoksa PC’yi mi tercih ediyorsunuz?