AMD'nin Çin hamlesi kafaları karıştırdı

Dünyanın en önemli teknoloji şirketlerinden biri konumunda bulunan AMD'nin Çin'de yaptığı hamle kafaları karıştırdı.

AMD'nin Çin hamlesi kafaları karıştırdı

Grafik işlem birimleri (GPU) piyasasının önemli oyuncularından biri olan Advanced Micro Devices (AMD) son zamanlarda Çin'deki iş operasyonlarını gözden geçiriyor. Şirket, Şanghay ofisinde yüzlerce işten çıkarmaya ilişkin internet söylentilerini reddederken, yakın zamanda yaptığı açıklamada "küçük bir optimizasyon ve yeniden yapılandırma" gerçekleştirdiğini doğruladı. Fakat bu, özellikle Çin gibi büyük ama zorlayıcı bir pazarda ne anlama geliyor?

2022 yılında, Çin AMD'nin toplam harici satışlarının %22'sini oluşturdu. Ancak bir ABD ihracat yasağı, AMD ve ana rakibi Nvidia'nın bu ülkede ileri seviye AI eğitimi için GPU'larını satmalarını sınırladı. Sonuç olarak, Çin'in teknoloji devlerine hizmet eden bir karaborsa ortaya çıktı.

Bu engellere rağmen, AMD'nin CEO'su Lisa Su, Çin'deki potansiyele dair umutlu. Şirketin "ABD ihracat kontrol kurallarına tam olarak uyumlu" olma taahhüdünde bulunduğunu vurgularken, Çin pazarına yönelik özel AI çözümleri sunma konusundaki güçlü isteğini dile getirdi.

AMD'nin Çin hamlesi kafaları karıştırdı

AMD, Çin'deki son "yeniden yapılandırma" hakkında detay vermedi, ama burada "yeniden yapılandırma" terimi genellikle işten çıkarılmaları ifade ediyor. Çin yasalarına göre, 20'den fazla çalışanın işten çıkarılması resmi işçi otoritesinin müdahalesini gerektirir. AMD, Qualcomm ve Marvell Technology gibi diğer ABD teknoloji şirketleri, ABD-Çin teknoloji savaşına ve küresel tüketici elektroniği talep dalgalanmalarına bir tepki olarak Çin'deki iş gücünü azaltıyor gibi görünüyor.

AMD'nin geri mi çekildiği yoksa sadece adapte mi olduğu konusunda bir belirsizlik hakim. Ancak şirket, karmaşık jeopolitik ve pazar koşullarında dikkatli adımlar atarak navigasyon yapıyor gibi görünüyor. Operasyonlarını optimize ederek AMD, Çin'deki uzun vadeli fırsatları yakalamaya çalışıyor gibi görünüyor ve mevcut ABD politikalarından uzaklaşmadan bu stratejiyi benimsiyor. Ülkeden güçlü gelir akışı ile AMD'nin tamamen çekilmesi pek olası görünmüyor, ancak stratejide açıkça bir değişim yaşanıyor.