MediaTek Helio X20 ve Snapdragon 810 Karşılaştırması

10 Çekirdekli MediaTek Halio X20; Snapdragon 810'a Karşı

MediaTek Helio X20 ve Snapdragon 810 Karşılaştırması

Dünyanın en büyük mobil işlemci üretici Qualcomm 2014'ün Şubat yılında yapılan Dünya Mobil Kongresinde Snapdragon 810'u tanıtmış ve 2014 Haziran ayında ilk ürünleri raflarda görebileceğimizi belirtmişti. Hazirandan sonra koca bir yaz geçti ve birde sonbahar bitirdik ama Qualcomm Snapdragon 810'lu bir ürün göremedik. CES 2015 fuarında ise nihayet Snapdragon 810'a kavuştuk. 

LG, G Flex 2'yi CES 2015'te tanıttı ve Snapdragon 810 gün yüzüne çıktı. Daha sonra Dünya Mobil Kongresi 2015'te HTC One M9 göründü. Kısacası Qualcomm'un takvimi "küçük" bir sapmayla hayata geçti.

1431774855_lggflex2wide.png

Snapdragon 810, şu anda Samsung Exynos 7420 ile mobil sektörün en hızlı ürünleri. Son dönemde işlemci çekirdek frekanslarının gereksiz yere arttırıldığına şahit olmaktayız. 2,5 GHz'de çalışan Snapdragon 801AC, o mimariye ve o üretim sürecine göre oldukça fazla saat hızı veriyor ve zaman zaman thermal throttling dediğimiz ısıl güç kısıntısına gidiyordu. Silikonların belli bir çalışma algoritmaları vardır. İşlemci, ısındığında öncelikle saat hızlarını düşürür. Çarpan kilidi açık olan işlemcilerde ise sistem kendini direkt off konumuna alır. Bundan dolayı işlemcilere overclock yapmak donanımsal anlamında bir sorun teşkil etmez.

1431775001_amd-overclocking-693.jpg

Akıllı telefonların işlemcileri ise dışarıdan müdahaleye izin vermez. Bunların voltajları arttırılıp daha yüksek saat hızlarına çıkartılabilir ama bu başka bir dosya konusu olarak işlenmelidir. Mobil işlemciler ısındıklarında otomatik olarak saat hızlarını düşürür ve ısınma devam ediyorsa çekirdeklerini kapatmaya başlar. Bu da telefonumuzun bırakın yavaşlamasını stabilitesinin tamamen kaybolmasına sebebiyet verir.

İşte Snapdragon 810'da da bu stabilitenin kaybolma sorunları yaşandı ve Qualcomm bu işi donanımsal olarak çözme yoluna gitti. Bu da işlemci ile öngörülenden daha geç tanışmamıza sebep oldu. Qualcomm nasıl bir değişiklik yaptı bilemiyoruz ama üreticilerin mobil işlemcinin soğutulması için farklı bir soğutma şekline geçebileceği konuşulmakta. Lakin yeni tanıtılan işlemciler Gordon More'un mezarında takla atmasına sebep olmakta.

Mobil işlemcilerin üretim prosesleri 16 nanometreye kadar düştü ve bunu şu anda yapabilen sadece Samsung var. TSMC'de de bu yönde çalışmalar var ama gelen dedikodular verimlilikle ilgili sorunlar yaşandığı yönde.

Geçtiğimiz günlerde tanıtılan 10 çekirdekli Helio X20 mobil işlemcisi akıllı telefon sektöründe heyecanla karşılandı lakin yeni nesil Cortex A72 çekirdeklerini kullanıyordu. Yeni mimari bu hybrit yapıda nasıl sonuç verecek bilemiyoruz ama 64 bit mobil işlemciler A72 çekirdekleri ile gerçek performanslarına ulaşacaklar.

Yayınlanan bir görüntü Helio X20 ve Snapdragon 810'un teknik özelliklerini ortaya koyuyor.

1431772830_mediatek-helio-x20-vs-snapdragon-820-vs-snapdragon-810.jpg

Bu karşılaştırmaya göre her iki işlemcinin de 20 nanometre üretim teknolojine sahip olduğunu görüyoruz. İşlemcilerin aynı zar alanına sahip olduklarını varsayarsak; çekirdek yoğunlu ve GHz hızları da hesaba katıldığında Helio X20'yi soğutmak için telefonlarda fan kullanılmaya başlanacağını öngörmekteyiz.

Helio X20GP tarafında Adreno 430'un önünde olacak gibi görünse de saf işlemci performansı anlamında geride kalabilir. Kalabalığın her zaman daha iyi olduğunu düşünenlerdenseniz size Apple'ın A8 yonga setini örnek göstermek durumunda kalacağız...

1431775092_apple-a8-mockup-001.jpg

2 işlemci arasındaki en önemli fark ise RAM konusunda görünüyor. Helio X20'nin halen DDR3 Ramlere destek vermesi mimarinin yeni; teknolojinin eski olduğunu göstermekte. Snapdragon 810 ise DDR4 RAM'lere destek vermekte. Halen 720p'de 240 kare saniye video kaydedebilecek bir teknolojinin olmaması ise trajikomik bir durum.

Helio X20 başarılı olur mu? derseniz burada en önemli sorunun işlemcinin çalışma şekliyle alakalı olacağını düşünüyoruz. Henüz resmi bir bilgi olmasa da biz bu işlemcide sürekli olarak 2 GHz hızında çalışan 4 adet A53 çekirdeklerinin güç vereceğini düşünüyoruz. Diğer çekirdekleri ise sırasıyla ihtiyaca göre açılacaktır ama burada da çok iyi bir optimizasyona ihtiyacı var. İşlemci algoritması yüksekten aşağıya doğru mükemmel bir şekilde işlerken A53'lerin üstüne A72 çekirdeklerini açılması özellikle Android işletim sisteminde nasıl bir stabilte sağlayacak bunu zaman içinde göreceğiz.

Peki siz sürekli artan işlemci çekirdekleri ile ilgili ne düşünüyorsunuz?