Nvidia Kepler'i bitirdi!

Kepler kod adını taşıyan yeni nesil grafik işlemci mimarisi için Nvidia çalışmalarını devam ettiriyor.

Nvidia Kepler'i bitirdi!
28nm üretim teknolojisiyle hazırlanan GPU'larda kullanılacak yeni mimarinin, Fermi ile atılan temel üzerine birçok sayıda yeni özellik getirmesi bekleniyor, bir yandan grafik performansını ciddi şekilde arttıracağı diğer yandan se GPGPU yani genel amaçlı grafik işlemci kullanımına yönelik kullanıcılara önemli yenilikler sunacak.
AMD'nin ürettiği Radeon HD 7000 serisine karşı GeForce 600 serisi ekran kartlarında kullanılması beklenen Kepler tabanlı grafik yongalarının ayrıntıları hakkında net bir bilgi bulunmuyor ancak Nvidia'nın tasarım çalışmalarını tamamladığı ve çalışan örneklere sahip olduğu belirtiliyor. Watt başına düşen performans dengesi olarak Fermi tabanlı çözümlere kıyasla ciddi oranda geliştirmeler içereceği belirtilen Kepler tabanlı GPU ürünlerinin, herşey yolunda giderse bu yılın sonuna doğru çıkması bekleniyor, üst seviyedeki Kepler GPU'larının zar alanı açısından AMD'nin Southern Islands serisinde daha büyük olabileceği söylentiler arasında.
Daha önce AMD yaptığı bir açıklamada, Radeon HD 7000 serisinin son çeyrekte pazarda olacağını belirtmişti. Aynı şekilde Nvidia'nın GeForce 600 serisinin de 2011 sona ermeden önce piyasaya sunulması beklenirken resmi olmayan bazı bilgiler, TSMC'nin 28nm üretim sürecindeki durumundan dolayı lansmanın yeni yıla kalacağını ifade ediyor, böyle bir ihtimalin AMD'yi etkilemesi de söz konusu olabileceği söyleniyor.
GlobalFoundries'i de 28nm için TSMC ile birlikte GPU üretimine dahil etmeyi planlayan AMD'nin, üretim teknolojileri açısından yeni nesil ekran kartlarında nasıl bir strateji izleyeceğinin üzerindeki sır perdesi henüz aralanmış değil fakat firma, yeni fabrikasyon süreçlerine geçiş konusundaki hızını korumayı hedeflediğini sık sık dile belirtiyor. Ayrıca Nvidia'nın Kepler mimarisiyle birlikte GPU mimarisinde ölçeklendirmeye daha fazla önem vereceği ve aynı mimariyi Tegra jenerasyonundan sunuculara kadar olan geniş bir ürün yelpazesine daha hızlı ve efektif şekilde adapte etme noktasında büyük efor sarf edeceği konuşulmakta.