WhatsApp, Rusya’da faaliyetlerini durdurmaya hazırlanacak!
WhatsApp en çok kullanılan uygulamalardan biri olsa da bu ülkede fişi çekilebilir.

Rusya’da bilişim sektörünü düzenleyen bir milletvekili, WhatsApp’ın ülkede hizmet vermeyi durdurmaya hazırlanması gerektiğini söyledi. Parlamento alt kanadının bilişim komitesi başkan yardımcısı Anton Gorelkin, Reuters’ın aktardığına göre, WhatsApp’ın kısıtlanacak yazılımlar listesine alınmasının oldukça muhtemel olduğunu belirtti.
WhatsApp Rusya'da faaliyetlerini sonlandırabilir
WhatsApp’ın sahibi Meta, Rusya’da “aşırılık yanlısı” bir örgüt olarak sınıflandırılmış durumda. Ülke, 2022’den bu yana Facebook ve Instagram’ı yasaklamıştı. Bu hafta ise Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’yı yaptırımlarla hedef alan “dost olmayan ülkelerden” gelen yazılımlar (iletişim uygulamaları dahil) üzerindeki kısıtlamaların artırılması yönünde bir talimat yayınladı ve bunun için 1 Eylül tarihini son tarih olarak belirledi. Gorelkin, WhatsApp’ın da büyük ihtimalle bu kapsamda değerlendirileceğini söyledi.
Haziran ayında Putin, devletle bağlantılı bir mesajlaşma uygulaması oluşturulmasını öngören yasayı imzaladı. Bu yeni uygulama, devlet hizmetleriyle entegre olacak ve uzun süredir devam eden, Rusya’nın yerli hizmetlere yönelip yabancı teknoloji şirketlerine bağımlılığını azaltma çabasının bir parçası olacak. 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinden sonra bazı yabancı teknoloji şirketleri ülkeden çekilmiş veya faaliyetlerini azaltmıştı. Gorelkin, WhatsApp’ın Rusya’da hizmet dışı bırakılmasının devlet destekli bu yeni uygulamanın daha fazla pazar payı kazanmasına yardımcı olabileceğini ifade etti.