20 milyon kWh kapasiteli su bataryası!

20 milyon kWh kapasiteye sahip su bataryası görenleri hayrete düşürüyor. İşte detaylar.

20 milyon kWh kapasiteli su bataryası!

İsviçre'nin bu denli büyük kapasiteli bir bataryayı yapmasının maliyeti 2 milyar € tutarken, yapım süresi ise tam 14 yıl aldı. Ülkenin yeraltı "su pili" artık tamamlandı ve tamamen çalışır durumda.

Bu projenin tamamlanmasının  uzun sürmesinim nedeni ise işçilerin zorlu İsviçre Alpleri'nden tam 17 km'den fazla olacak şekilde tünel inşa etmek zorunda kalmaları.

20 Milyon kilowatt'lık su bataryası

Bir hidro pil, farklı yüksekliklerde iki büyük su kütlesinden oluşuyor. Bu iki büyük kütle, Valais'teki Emosson ve Vieux Emosson barajları arasındaki yerin yaklaşık 2.000 fit altında bulunuyor.

Alt havuzdan yüksek havuza su pompalamak için fazla enerji kullanılmalıdır. Güç talebi arttığında, yüksek havuzdaki suyun alt rezervuara geri akmasına izin verilir. Su akarken, hidroelektrik güç üreten türbinleri döndürür.

Santralde 900 MW güç üretebilen altı pompa türbini bulunuyor. Tesis Nant de Drance tarafından inşa edildi ve İsviçre'nin enerji şebekesini stabilize etmeye yardımcı olması gereken 20 milyon kWh elektrik depolama kapasitesine sahip. Vieux Emosson rezervuarını boşaltmanın yaklaşık 20 saat sürdüğü söyleniyor.

Yenilenebilir enerji meraklıları, son zamanlarda pek çok alışılmışın dışındaki fikirleri hayata geçirmekle uğraşıyor.

Geçen ay, Uluslararası Uygulamalı Sistemler Analizi Enstitüsü'nden (IIASA) araştırmacılar, yüksek binalarda elektrik üretmek ve depolamak için asansörleri kullanacak yerçekimi tabanlı bir sistem için planlar paylaşmışlardı. Günler önce de Finlandiya'da bir şirketin elektriği ısı olarak depolamak adına kum kullanan bir pil tasarladığını öğrenmiştik.