2012 yılı böyle geçti!

2012 yılında gündemi en çok meşgul eden konu ve olaylar hangileri oldu? İşte, yılın en çok konuşulan olayları!

2012 yılı böyle geçti!

MTM, yıl boyunca gündeme damgasını vuran olayların listesini açıkladı. Gazete, dergi, TV kanalı ve internet sitelerinde yayınlanan tüm haber ve yazıların incelenmesi sonucu oluşturulan rapora göre, 2012’de Türkiye gündeminin ilk maddesi Suriye oldu. En çok konuşulan 25 konu ise şöyle sıralandı:

2012 YILINA DAMGASINI VURAN OLAYLAR



1

Suriye


2

Şehit haberleri


3

Terör olayları


4

Ergenekon Davası


5

Balyoz Davası


6

Ortadoğu'daki olaylar


7

4+4+4 Zorunlu eğitim modeli


8

Oda TV Davası


9

Obama'nın yeniden başkan seçilmesi


10

Londra Olimpiyatları


11

Özel Yetkili Mahkemeler'in kaldırılması


12

Hüseyin Aygün'ün PKK tarafından kaçırılması


13

Yeni Türk Ticaret Kanunu


14

Başkanlık sistemi


15

Okul Sütü Projesi


16

Rauf Denktaş'ın vefatı


17

Fenerbahçe’nin şike Davası


18

28 Şubat soruşturması


19

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının iptali


20

Samsun'daki sel


21

Cezaevleri'nde açlık grevi


22

Yeni Türk Lirası Simgesi


23

Dünyanın ilk yüz nakli


24

Fransa'nın Ermeni Yasası'nı kabul etmesi


25

Felix'in uzaydan atlayışı


* MTM Medya Takip Merkezi'nin 2012 yılında, 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yaptığı haber takip sonuçlarından derlenmiştir.



SURİYE GÜNDEMDEN DÜŞMEDİ

Rapora göre, yılın medyada en çok konuşulan olayı Suriye oldu. Yılbaşından itibaren, Esad karşıtı muhalifler ile Suriye ordusu arasında çatışmalar artarak devam ederken, çatışmaların etkilerinin Türkiye’de de hissedilmesi iki ülke arasındaki gerginliğe yeni bir boyut kazandırdı. Haziran ayında Suriye’nin bir Türk savaş uçağını düşürmesi ise tansiyonu yükseltti. Hükümet kanadından, Esad rejiminin politikasına tepkiler gelirken, olay uluslararası platformda da geniş yer buldu. Konuyla ilgili öne çıkan olaylardan bir diğeri de, Suriye’nin kimyasal silahlarına karşı Türkiye tarafından talep edilen Patriot Füzeleri oldu. Yıl genelinde Suriye ile ilgili 1 milyon 63 bin 818 haber ve yazı yayınlandı.

1356692080_2012.jpg

ŞEHİT HABERLERİ ÜLKEYİ YASA BOĞDU

Terör olayları ve şehit haberleri, yıl içerisinde en fazla gündeme gelen olaylardan biri oldu. Afyonkarahisar’da askeri mühimmat deposunda gerçekleşen patlamada 25 askerin şehit olması, Şırnak’ın Beytüşşebap İlçesi’ne yapılan saldırıda 10 asker hayatını yitirmesi, Bingöl’deki bombalı saldırıda 8 polis memurunun olay yerinde şehit olması, gündeme yerleşen şehit haberleri ve terör olayları arasında kayda geçti.

BALYOZ DAVASI’NDA KARAR

Aynı araştırmaya göre, ülke gündeminin bir diğer önemli maddesi Balyoz Davası’nın sonuçlanması oldu. 250'si tutuklu 365 sanığın yargılandığı davada, İbrahim Fırtına, Özden Örnek ve Çetin Doğan, hükümeti görevden men etmekten ağırlaştırılmış müebbet hapse çarptırıldılar, cezalar 20’şer yıla indirildi. Muhalefet kanadı, davada alınan kararı ve özel yetkili mahkemeleri eleştirirken, davada alınan kararlar, yabancı basına “karar sivil otoriyeti güçlendirdi” şeklinde yansıdı. Medyada konu ile ilgili 86 bin 613 haber ve yazı yer aldı.

OBAMA 4 YIL DAHA ABD BAŞKANI

Yılın medyada öne çıkan bir diğer olayı, Barack Obama’nın başkanlık seçimlerini tekrar kazanması oldu. Cumhuriyetçi aday Mitt Romney ile yarışan Obama’nın seçimi kazanmasının öncesinde yürüttüğü kampanya, Türk medyasının da sıkı takibindeydi.

4+4+4 ZORUNLU EĞİTİM MODELİ SİYASETİ İKİYE BÖLDÜ

Zorunlu eğitimi 4+4+4 modeli ile kesintili olarak 12 yıla çıkartan yasa teklifi, 2012 gündeminde en çok yer bulan konular arasında yerini aldı. Parlamentoda görüş ayrılığı yaşanmasına rağmen kabul edilen tasarı, Cumhurbaşkanı’nın da onaylanması ile yasalaştı. CHP, iktidarla muhalefet arasında kavgaya yol açan 4+4+4 yasasını Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı. MTM’nin raporuna göre, Yeni Eğitim Yasası medyada 28 bin 503 haber ve yazıda yer aldı.

OLİMPİYAT MEŞALESİ LONDRA’DA YANDI

27 Temmuz’da İngiltere’nin başkenti Londra’da başlayan Olimpiyat Oyunları ve Paralimpik Oyunları, yıl içerisinde Türk medyasının da en fazla yer verdiği konulardan oldu. Londra'daki Olimpiyat Parkı içinde bulunan 80 bin kişilik Olimpiyat Stadı'nda gerçekleştirilen açılış törenine, pek çok ülkenin devlet başkanları ve başbakanları katıldı. Türkiye, 181 sporcu ile şimdiye kadarki en yüksek katılımı gerçekleştirdi. Türkiye olimpiyatlarda, 2 altın, 2 gümüş ve 1 bronz madalya elde etti. Londra 2012 Paralimpik Oyunları’nda ise ülkemize 1 altın, 5 gümüş ve 4 bronz madalya geldi.

ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER KALDIRILDI

Özel yetkili mahkemeleri kaldıran ve yerine bölgesel ağır ceza mahkemeleri getiren 3.’üncü yargı paketi, mecliste kabul edilmesinin ardından Cumhurbaşkanı Gül’ün de onaylaması üzerine yasalaştı. Yeni düzenlemenin kabul edilmesi ile, KCK, Balyoz, Ergenekon, Oda TV gibi davalardan yüzlerce tahliye talebi geldi. Kanuna göre, Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkansız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, davalı idarenin savunması alındıktan veya savunma süresi geçtikten sonra gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilecek.

YENİ TÜRK TİCARET KANUNU DEVREDE

Yılın ekonomi alanında öne çıkan konu başlıklarından biri, Türk ticaret hayatında büyük yankı uyandıran yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK) oldu. 1 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni TTK’nın iş dünyasından gelen talepler dikkate alınarak düzenlendiği açıklandı.

OKUL SÜTÜNDEN RAHATSIZLANMA KRİZE YOL AÇTI…

Mayıs ayı başında, Okul Sütü Projesi kapsamında okullarda dağıtılan sütler nedeniyle yaklaşık 1.600 çocuğun rahatsızlanması, krize yol açtı. Tarım Bakanlığı tarafından önce “laktoz alerjisi” şeklinde bir açıklama gelirken, zehirlenme olabileceği yönünde iddialar medyada yer aldı.

KIBRIS KURUCUSUNU KAYBETTİ

Kıbrıs Türklerinin sembol ismi, KKTC'nin ilk cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın hayata gözlerini yumması, basında en çok yer alan konular arasındaydı. Bir süredir felç geçiren Denktaş, 8 Ocak 2012 gecesi su kaybı nedeniyle YDÜ Hastanesi'ne kaldırılmıştı. Kıbrıs’ta defnedilen Denktaş’ın ölümü 17 bin 587 haber ve yazıda yer aldı.

DOKTORA ŞİDDET TIP DÜNYASINI AYAĞA KALDIRDI

Doktorlara yönelik şiddet, yılın öne çıkan bir diğer konusu oldu. Gaziantep'te Doktor Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından öldürülmesi, tüm sağlık çalışanlarını ayağa kaldırdı. Türk Tabipler Birliği yurt genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yaparken, iş bırakan hekimler sağlık çalışanlarına yönelik şiddete verilecek cezaların caydırıcı olmasını talep etti.

SAMSUN’DAKİ SEL CAN ALDI

Temmuz ayı içerisinde Doğu Karadeniz’de etkili olan yağış, Samsun’da sel felaketine yol açtı. Birçok evin zarar gördüğü, dev ağaçların yerinden söküldüğü, araçların sürüklendiği felakette, 12 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Selde ayrıca, Küçük Sanayi Sitesi’nin sulara gömüldüğü, köy yollarının ulaşıma kapandığı ve ekili tarım arazilerinin zarar gördüğü bildirildi.

CEZAEVLERİNDEKİ AÇLIK GREVLERİ GÜNDEMDE YER BULDU

Cezaevlerinde yaşanan açlık grevleri, medyanın en çok yer verdiği konulardan biri oldu. Temel nedeni, terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’a avukatla görüşme hakkı verilmesi olan açlık grevlerine, BDP tarafından destek geldi. BDP’den bazı milletvekillerinin de katıldığı açlık grevlerini, Başbakan Erdoğan başta olmak üzere hükümet tarafı tepkiyle karşıladı.

TL’DE YENİ SİMGE DÖNEMİ BAŞLADI

Başbakan Erdoğan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı tarafından Mart ayı başında tanıtılan Türk Lira’sının yeni simgesi, yıl boyunca medyada geniş yankı buldu. Simge, “çapaya” benzemesi nedeniyle, güven temsil ettiği yönündeki yorumların yanı sıra, Ermenistan para birimini andırdığı ile ilgili de eleştirilerin odağında oldu.

28 ŞUBAT SORUŞTURMASINDA ÖNEMLİ İSİMLER DİNLENDİ

28 Şubat postmodern darbesine yönelik başlatılan soruşturmalar yılın medyada öne çıkan diğer konu başlığı oldu. Ankara Özel Yetkili Başsavcı Vekilliği'nce yürütülen soruşturmada, 28 Şubat sürecinin simge isimleri gözaltına alındı. Dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümg. Erol Özkasnak’ın da tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildiği soruşturmada, eski başbakan ve dönemin başbakan yardımcısı Tansu Çiller, "mağdur" sıfatıyla ifade verdi. Medya Takip Merkezi’nin verilerine göre, 28 Şubat soruşturması ile ilgili olarak 7 bin 476 haber ve yazı yayınlandı.

CUMHURİYET BAYRAMI KUTLAMALARI OLAYLI GEÇTİ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara’da düzenlenmek istenen yürüyüşe, alınan istihbarat gereği valilik tarafından izin verilmemesi, gündeme oturan bir diğer konu oldu. Bu karar muhalefet kanadında tepkiyle karşılanırken, halkın da bu yasağa karşı çıktığı gözlendi. Ankara'da, ADD, CHP, DSP, TGB'nin desteğiyle gerçekleştirilen "Seferberlik Yürüyüşü"ne polis önce sert şekilde müdahale etti, sonrasında barikatları kaldırarak izin verdi. AK Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik bu yürüyüşü ‘anarşi’ olarak nitelendirirken, Başbakan Erdoğan’dan da yürüyüşe katılan CHP’ye eleştiri geldi.

DÜNYA TIP TARİHİNE GEÇEN NAKİL

Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin,  intihar eden bir kişinin yüzünü 9 saatlik, iki kol ve bir bacağını ise 11.5 saatlik operasyonla bir başka hastaya nakletmesi, Türk Tıbbının gurur verici başarısı olarak kayıtlara işlendi. Türkiye'nin ilk yüz nakli, dünyanın ise ilk aynı anda çift kol ve bacak nakli olarak tarihe geçen olay, medyada geniş yer buldu. Yüz nakli gerçekleştirilen 19 yaşındaki Uğur Acar’ın uyandığı ve sağlığın yerinde olduğu ile ilgili haberler ise sevinç yarattı.