2012'nin kaçırılmaması gereken download'ları
OCAK: UndoCloseÇoğu program, [CTRL] + [Z] kısa yol tuşlarına basıldığında kullanıcının gerçekleştirdiği son eylemi geri alır. UndoClose bu geri alma işlemini, kullanıcının yanlışlıkla kapattığı programları geri çağırmasını sağlayacak şekilde geliştiriyor. [CTRL] + [SHIFT] + [A] kısa yol tuşlarını kullanarak en son kullanılan programın tekrar açılmasını sağlıyor.
OCAK: UndoClose Çoğu program, [CTRL] + [Z] kısa yol tuşlarına basıldığında kullanıcının gerçekleştirdiği son eylemi geri alır. UndoClose bu geri alma işlemini, kullanıcının yanlışlıkla kapattığı programları geri çağırmasını sağlayacak şekilde geliştiriyor. [CTRL] + [SHIFT] + [A] kısa yol tuşlarını kullanarak en son kullanılan programın tekrar açılmasını sağlıyor.
ŞUBAT: VLC Media Player 2 Çok uzun sürdü ama VLC Media Player'ın ikinci sürümü Şubat ayında kullanıma sunuldu. Yeni özellikler arasında Blu-ray desteği, Mac OS X için gözden geçirilmiş arabirim ve optimize edilmiş önbellek ayarları bulunuyor.
ŞUBAT: Audacity 2 Audacity 2, geliştirilmiş kullanıcı arabirimi ve çok kanallı kayıt bulunuyor. Ayrıca, ses dosyalarının frekans dağılımını değiştirebilmek gibi profesyonel özellikler de sunuluyor.
ŞUBAT: Zorin OS Linux'u denemek isteyip Windows'dan bu kadar farklı göründüğü için ürkenlerin imdadına Zorin OS yetişiyor. Ubuntu tabanlı işletim sistem, kullanım açısında Windows'a çok benziyor. Ayrıca internet gezgini, media player, email ve multi-messenger yüklü olduğundan bütün gece oturup program yüklemeniz de gerekmiyor. Eksiksiz ofis uygulaması LibreOffice ve GIMP de kullanıma hazır.
MART: SoftKey Revealer Seri numaralarınızı mı kaybettiniz? SoftKey Revealer aradığınız program. Kayıt dosyalarından yazılım seri numaralarını okuyup kaydeden program, Windows ve Office lisans anahtarlarını da okuyabiliyor.
MART: Burn Aware CD ve DVD'ye kayıt eskisi kadar kullanılan bir yöntem değil. Ama gün gelir güçlü bir yazma programına ihtiyaç duyarsanız Burn Aware ilk bakmanız gereken program. Programın 4,7 sürümünde Blu-ray diske yazma seçeneği de bulunuyor. Programla Blu-ray ISO'larını diske kaydetmek de mümkün.
MART: Hotspot Shield Kamuya açık kablosuz bir bağlantıyı kullanmak aynı zamanda o bağlantıyı kullananlarla ortak bir ağa girmek demek. Hotspot Shield, sizi bu tür ağların tehlikelerinden koruyor, kısıtlamalarını aşmanızı sağlıyor.
NİSAN: WSCC Windows System Control Center her PC'ye gerekli. Yazılımda tek bir arabirim altında 300 kullanışlı Windows aracını bir arada sunuluyor. Bunlarar tüm Sysinternals Suite ve NirSoft'un pek çok aracı da dâhil. Araçları kullanarak Windows giriş ekranını kaldırabilir, işlemleri uzaktan başlatabilir ya da web içeriğinden flash video kaydı yapabilirsiniz.
NİSAN: Security Essentials Microsoft kendi anti-virüs korunma programını geliştirmek için özenle çalışıyor. Programın 4.0 sürümü Nisan başında piyasaya çıktı. Ücretli alternatifleri kadar iyi olmasa da virüslere karşı temel korunma sağlıyor.
NİSAN: Bandicam Ekrandan video kaydı alabilmek harika bir şey. Bu iş kullanabileceğiniz en iyi ücretsiz yazılımlardan biri Bandicam. En fazla on dakika video kaydına izin veren program ses kaydı da alıyor. Ücretsiz sürümde videoların üst kısmına, videonun Bandicam'le kaydedildiğini gösteren bir filigran yerleştiriliyor.
MAYIS: Cloudfogger Dropbox ve SkyDrive gibi Cloud tabanlı depolama çözümleri son derece pratik ama genellikle güvenlik ikinci plana atılabiliyor. Değerli dosyalarınızı Cloudfogger gibi bir şifreleme programıyla korumak en iyisi. Veriler AES (256 bit) şifreleniyor ve Cloudfogger hesabıyla açılabiliyor.
MAYIS: Miro Pek çok kullanıcı için iTunes demek can sıkıntısı demek. Büyük ve hantal olan program aynı zamanda çok fazla sistem kaynağı harcıyor. Miro hızlı bir alternatif sunuyor. Bu program sayesinde müzik ve video kütüphanenizi görüntüleyebilir, liste ve podcastleri kolaylıkla idare edebilirsiniz.
MAYIS: GIMP GIMP bir Photoshop değil ama iyi ve de ücretsiz bir görüntü işleme programı. Programın 2.8 sürümünde önemli bir yenilik var: tek pencere modu. Önceki sürümde olduğu gibi masaüstüne birçok pencere açmak yerine tek bir pencere altında çalışabiliyorsunuz.
HAZİRAN: Chrome Remote Desktop Bazen internet üzerinden bir arkadaşınıza yardım etmeniz ya da anne-babanıza Word'de bir şey göstermeniz gerekebilir. Ücretsiz Chrome eklentisi Chrome Remote Desktop sayesinde başka bilgisayarlara ulaşabilir, kendi bilgisayarınızı istediğiniz kişinin erişimine açabilirsiniz.
HAZİRAN: Picard MP3 etiketlemek hiç eğlenceli olmayan, zahmetli bir iştir. Picard Tagger, devasa veri tabanına erişerek şarkıları analiz ediyor ve MP3 dosyalarını otomatik olarak etiketliyor.
HAZİRAN: Rainmeter Rainmeter Windows masaüstüne hava katıyor. RSS beslemeleri, Facebook mesajları, elektronik posta kutusu ve sistem bilgisi... Windows'da istediğiniz görsel değişikliği yapabilir, mevcut temalardan istediğinizi seçebilir ya da kendi temanızı oluşturabilirsiniz.
TEMMUZ: Secunia PSI Inspector Güncellemesi yapılmamış yazılımlar güvenlik riskleri yaratabilir. Ama kim yığınla yazlımı takip edip güncelliklerini kontrol edebilir ki? Secunia PSI inspector, güncelleme takip işini üzerine alıyor. Bilgisayarınızda yüklü tüm programlar listeleniyor ve seçtiğiniz programların güncellemeleri sürekli olarak takip edilip yükleniyor.
TEMMUZ: Iron Cleaner Ücretsiz yazılım Iron Chrome Cleaner'la, en ücra köşelere saklanmış çerezleri imha edebilir, gezinti aracı belleğini tertemiz yapabilirsiniz. Ama dikkatli olun: Iron Cleaner önüne gelen tüm şifre, yer işareti ve uzantıyı da gözünü kırpmadan süpürüyor.
TEMMUZ: MyPhone Explorer Android akıllı telefonlar, bir bilgisayarla bağlantı kurmadan da gayet güzel çalışıyorlar. Bunula birlikte, telefonunuzu bilgisayarınız üzerinden ayarlamak istediğini durumlar olabilir. MyPhone Explorer çeşitli verileri, bağlantıları ve uygulamaları bilgisayarınız üzerinden kontrol edebilmenizi sağlıyor.
AĞUSTOS: Surface Analyzer Microsoft'un yayınladığı Surface Analyzer'ın yeni tablet bilgisayarla hiçbir ilgisi yok. Karşımızda bir güvenlik yazılımı bulunuyor. Ağustos ayında 1.0 sürümü çıkan Surface Analyzer, yazılım geliştiricilerin yazdıkları programların zayıf noktalarını tespit etmesinde yardımcı oluyor. Surface Analyzer'la ayrıca, program yükleme işlemlerini takip edebilir, yüklenen programların Windows'da hangi değişiklikleri yaptığını tespit edebilirsiniz.
AĞUSTOS: Windows Essentials Microsoft, Windows Live Essentials'ın ismini Windows Essentials 2012 olarak değiştirdi. Bu ücretsiz yazılım paketi, Windows 8'de farklı bir görünümle karşımıza çıkacak.
AĞUSTOS: PCSX2 PC için hazırlanan emülatörler gerçekten harika programlar! Ücretsiz yazılım PCSX2, PC'nizi PlayStation 2'ye dönüştürüyor. PCSX2'yi yükleyebilmek için PS2'nin BIOS imajına ihtiyacınız var. Yüklemeyi yaptıktan sonra Grand Turismo 4 Prologue gibi PlayStation 2 oyunlarını PC'nizde oynayabilirsiniz.
EYLÜL: AVG 2013 Ücretsiz anti-virüs programı AVG Free Antivirus 2013, Windows 8 desteği ve cilalanmış menüsüyle indirilmeye hazır. Önceki sürümlerle karşılaştırıldığında çok daha temiz bir ana ekrana sahip. Yeni sürümdeki en önemli eklenti "AVG File Reputation". AVG artık cloud üzerinden dosyalar hakkında bilgi topluyor ve bu sayede çok daha isabetli değerlendirmelerde bulunuyor.
EYLÜL: UxStyle Core UxStyle Core, Windows 8'in görünüşüyle oynamak isteyenlerin çok işine yarayacak ücretsiz bir yazılım. Bu yazılım sayesinde artık Windows 8 sisteminize üçüncü parti masaüstü temaları yükleyebilirsiniz. Yazılım, sadece Microsoft onaylı temaların yüklenmesine izin veren Windows 8 kilidinin etrafından dolaşıyor.
EYLÜL: Puran Utilities PC'lerini optimize etmek isteyen kullanıcılar, genelde büyük programlardan çekinir. Çünkü bu tür programlar, Windows'u hızlandırmaktan çok yavaşlatır gibidirler. Puran Utilies, yirmiden fazla ufak yardımcıyı bir araya getiriyor. Bunların arasında Uninstaller, Defragger ve Startup Optimizer da var.
EKİM: Nitro Reader Nitro Reader, PDF dosyaları oluşturmak, metin içinde vurgulama yapmak ve notlar eklemekte kullanılan popüler bir program.
EKİM: AMD Radeon RAMDisk AMD'nin hazırladığı bu özel programla bilgisayarınızın RAM'inin bir kısmını, çok hızlı bir sürücü gibi kullanabilirsiniz. Deneme sürümü 4 GB'a kadar RAM disk yaratmaya izin veriyor.
EKİM: Boot Racer Ücretsiz BootRacer, bilgisayarınız açıldıktan sonra hazır olana kadar geçen süreyi hesaplıyor. Elde edilen değerler puan listesinde diğer kullanıcıların değerleriyle karşılaştırılıyor. Böylece programı kullanan diğer kişilerle, bilgisayarlarınızın açılış hızı üzerinden yarışa girebiliyorsunuz!
KASIM: Internet Explorer 10 Preview Microsoft, Internet Explorer 10'u şu an için sadece Windows 8 için kullanıma sundu. Windows 7 kullanıcılarıysa Kasım ayında, ön izleme sürümünü inceleme şansı bulabildi. Explorer 10 daha çok Explorer 9'un görsel açıdan biraz değiştirilmiş hali olarak değerlendirildi. Yeni sürümde, Microsoft'un yayınladığı güncellemelerin otomatik indirilip yüklenmesini sağlayan AutıUpdate özelliği de bulunuyor. Explorer 10'un 64 bit sürümü de kullanılabilir durumda.
KASIM: Spybot Spybot için uzun süredir güncelleme yayınlanmıyordu ama Kasım ayında birden 2.0 sürümü belirdi. Ücretsiz yazılım yıllar boyunca spyware, malware ve registry saldırılarına karşı bilgisayarlarımızı korumuştu. Yeni sürüm tamamen yenilenmiş: yepyeni bir görünüm ve gelişmiş özelliklere sahip. Artık taramalardan muaf tutulması istenen dosyalar için bir beyaz liste oluşturmak mümkün.
KASIM: Spotify Recorder Müzik dinleme hizmeti Spotify bu haliyle de oldukça etkileyici ama pek çok kullanıcı kaydetme özelliği olmamasından şikâyetçi. Spotify Recorder, parçaları dinlerken ses kartı üzerinde yakalıyor ve otomatik olarak MP3 haline getirip kaydediyor.
ARALIK: iTunes 11 Yeni iTunes, büyük yenilikler getirmediğinden dolayı herkesi hayal kırıklığına uğrattı. Programın 11. sürümündeki yenilikler arasında değiştirilmiş görünüm, iCloud'la daha derin bağlantı ve geliştirilmiş Mini Player bulunuyor.
ARALIK: Tor Browser Bundle Tor Browser Bundle sayesinde kimlik saklayarak internette gezinmek çok kolay. Windows için tasarlanan yazılımda bütünleşik bir Firefox bulunuyor ve USB üzerinden kolaylıkla çalıştırılabilyor.
ARALIK: PureSync Veri eşleştirme, ustalık isteyen bir iştir. PureSync, dengeli ve sorunsuz eşleştirme işlemleri gerçekleştirmenize yardım ediyor. Otomatik eşleştirme işlemleri, tercihe göre önceden belirlenen bir zamanda, dosyalar üzerinde değişiklik yapıldığında ya da cihaz bağlantısı yapıldığında gerçekleşiyor. İşleme onay vermeden önce ön izleme yapılabiliyor.
OCAK: Insomnia Aslında Windows'un güç koruma seçeneği çok işe yarıyor ama bilgisayarın uykuya dalmasını istemediğiniz durumlar da olabiliyor. Güç kullanımı ayarlarını değiştirmekse çok zahmetli bir iş; özellikle de ayarları tekrar eski haline değiştirmeniz gereken durumlarda. Insomnia, Güç Seçeneklerini geçici süreyle iptal eden ücretsiz bir yazılım. Yazılım herhangi bir yükleme işlemi gerektirmiyor. Yazılımı doğrudan çalıştırıyor ve güç tasarruf denetimlerini ortadan kaldırıyorsunuz.
OCAK: KeyLemon Windows'da şifre belirlemek biraz eskide kaldı. KeyLemon, webcam üzerinden aldığı yüz geometrisini veri tabanındaki görüntülerle karşılaştırıp kullanıcıyı tanıyan ve şifre girmeden bilgisayarınızı açmaya yarayan bir program. Bilgisayarı açan kişiye, ancak KeyLemon'un tanıdığı bir yüz olması durumunda bilgisayarı kullanma izni veriliyor. KeyLemon'un temel sürümü ücretsiz olarak indirilebiliyor.