2023 için IMEI ücreti açıklandı: Büyük zam!

Yurt dışından gelecek telefonlar için 2023'te uygulanacak kayıt ücreti açıklandı. İşte açıklanan ücret ve artış miktarı.

2023 için IMEI ücreti açıklandı: Büyük zam!

Akıllı telefon satın almak isteyen birçok kişi artık cihazları yurt dışından getirmeyi tercih ediyor. Yurtdışından getirilen telefonlar için kayıt ücreti her yıl artıyordu ancak bu seferki artış ile kullanıcılar yurt dışından getirecekleri telefonlar için bir kez daha düşünmek durumunda kalacaklar gibi duruyor.

Yurt dışından telefon getirmek isteyenlerin ödeyecekleri ücret yayınlanan verilere göre 2012'de 100 TL'yken 2023'te 6 bin 90 TL'ye çıkartılacak.  IMEI kayıt ücretindeki artış son 11 yılda 5 bin 991'e ulaşırken söz konusu ücretin, şu an birçok akıllı telefonun ham fiyatından daha yüksek olacağı görülüyor. Açıklanan kayıt ücretinin ardından sosyal medyada yapılan paylaşımların sayısı artarken kullanıcılar, yeni açıklanan ücretin oldukça yüksek olduğunu ifade ederek yapılan açıklamaya tepki gösterdiler. 

Son dönemde Türkiye'de çok sayıda IMEI konusunda çok sayıda gelişme yaşandı. Örneğin, geçen hafta IMEI klonlama konusu gündemdeydi ve Türkiye’de son dönemde akıllı telefon pazarında önemli bir sorun haline gelen, IMEI bilgisi değiştirilmiş ya da başka bir deyişle klonlanmış IMEI'lı cihazlarla ilgili olarak düzenleme yapıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından önerilen ve onaylanan bir başka yeni karar ise, elektronik iletişim ağlarından hizmet almayan cihazlar için elektronik kişisel verilerin devre dışı bırakılma süresi 7 yıl olarak kabul edildi. Temel olarak, bir yıl boyunca sinyal (aramalar, internet veya metin mesajları) almayan cep telefonları bloke edilecek.