Akıllanan makineler Türkiye’ye ne kazandırıyor?

Makineler arası iletişim ile 2012’de 1 milyar TL tasarruf sağlandı.

Akıllanan makineler Türkiye’ye ne kazandırıyor?

Makineler arası iletişim ve sektörün geleceğine dair öngörülerin her yönüyle paylaşıldığı “Akıllanan Makineler Şirketlere ve Türkiye’ye Kazandırıyor” panelinde, makineler arası iletişim diğer tüm endüstrilerin verimliliklerini ve karlılıklarını artırması dolayısıyla stratejik bir sektör olarak nitelendirildi. Turkcell Teknoloji Zirvesi 2013 kapsamındaki panelde Türkiye’de 150 milyon cihazın birbiriyle konuşması halinde elde edilen tasarrufun 1 trilyon TL’yi bulabileceği belirtildi.

Özel İletişim Vergisinin kalkmasıyla satışlar katlandı

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Tayfun Çataltepe Mobil iletişim altyapısının bilgiye her yerden ulaşım ve M2M teknolojileri için taşıdığı önemi vurguladı. Akıllı makinelerin yalnızca operatörlerin daha fazla aboneye ulaşmasını sağlamakla kalmadığını, bu cihazların yazılımlarının geliştirilmesi için de çok büyük bir ekosistem yarattığını söyledi. “İlgili düzenlemelerle önü açılan teknoloji pek çok faydalı sonucu da beraberinde getirecektir” diyerek 2012 Temmuz ayında makineler arası iletişimde kullanılan SIM kartlardan hat açılışında alınan özel iletişim vergisinin kalkmasının bu uygulamalar arasında yer aldığını ifade etti.

 1384436887_teknolojizirvesistkpanelitoplugorsel.jpg

2050 yılında dünyada 50 milyar abone olacak

Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED) Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu daözel iletişim vergisinin kaldırılmasıyla yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. 17 Ağustos depreminin açtığı yaraları sarmak üzere atılan adımlardan biri olarak başlatılan hat açılışlarındaki özel iletişim vergisinin kaldırılmasıyla, operatörlerde bir sene içerisinde M2M abone rakamlarının iki-üç kata varan oranlarda katlandığını belirtti., Müftüoğlu, ilk tesis ÖİV’sinin kaldırılması ile gelen bu artışın sonucu olarak devletin gelir kaybetmediğini, aksine devletin gelirlerinde hissedilir bir artış olduğunu belirtti. İlk tesis ÖİV’nin kaldırılması ile abone sayılarında %30-40 oranında artış beklendiğini belirten Müftüoğlu, “Artış beklentilerin çok üzerinde oldu ve abone sayısı 3 katına yaklaşan bir oranda arttı“ dedi. Müftüoğlu ayrıca 2050 yılında dünya çapında 50 milyar abone beklendiğini de ifade etti.

Kamu alanında çok sayıda başarılı proje var

TÜTED Başkanı Adil Zafer Müftüoğlu ayrıcakamu tarafında geliştirilen projelere değinerek geçtiğimiz dönemde M2M konseptiyle uygulamaya alınan onlarca proje olduğunu belirtti. “Son dönemde kamu alanında çok sayıda başarılı projeye imza atıldı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın deniz fenerlerinin M2M ile haberleşmesi ve denizde seyir güvenliğinin artırılmasına yönelik çok başarılı bir projesi gerçekleşti. Adalet Bakanlığı tarafından elektronik kelepçeyle denetimli serbestlik projesi uygulamaya alındı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın uygulamaları arasında kadına şiddet karşıtı panik butonu uygulaması gerçekleşti. Özellikle bu iki uygulama, şiddeti azaltan ve denetimli serbestlikte kontrolü en üst limitte sağlayan başarılı projeler olarak kayda geçti. Maliye Bakanlığı’nın yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar ile kayıt dışını önleme projesi ve Sağlık Bakanlığı’nın damacana takip sistemleriyle içme suyu güvenliği projesi yanı sıra Orman ve Su İşleri Bakanlığı da uygulamalarda önde gelen kamu kuruluşlarından biri oldu. Orman yangınlarıyla daha etkili mücadele için yangınla mücadele araçlarının takibi ve kontrolü projesi, su kuyularının uzaktan takibi ile yer altı sularının korunması ve sel uyarı sistemi projeleri olmak üzere bu alanda üç öne çıkan proje gerçekleştirildi” diyerek ülkemizin bu anlamda oldukça iyi bir noktada bulunduğuna işaret etti. 

Yaşam kalitesini yükselten uygulamalar

M2M teknolojileri halihazırda şirketlere ve kamuya çok ciddi faydalar sağlıyor. Bunlardan en önemlilerinden biri olan araç-filo takip sistemleri sayesinde rota takibi, yakıt takibi, seyir hızı takibi gibi verileri anlık izlemek mümkün oluyor. Uzaktan hasta takip sistemleri ve ecza depolarındaki ilaçların anlık takibi ve optimizasyonu yoluyla problemlerin önceden tespiti mümkün olurken, hastalara hızlı müdahale edebilmek için doktorlar artık uzaktan takip sistemleriyle uzaktan teşhis koyabiliyor. Yaşam kalitesini yükselten bu uygulamalar bize daha konforlu bir hayat sunuyor. Mobil sağlık konusunun gelecekte çok ciddi bir endüstriye dönüşeceği ve insan hayatı açısından çok önemli bir noktaya gelebileceği tahmin ediliyor. Öte yandan ciddi yakıt tasarrufu ve verimli filo yönetimine imkan tanıyan araç takip sistemleri sayesinde 2012’de 700-750 milyon TL’yi bulan yakıt tasarrufu sağlandığı tahmin ediliyor. Ayrıca olası kazalarda kaza lokasyonunu ve kaza durumunu bildiren acil ambulans hizmetleri, kazalarda ölümcül sonuçlardan kaçınmayı mümkün kılıyor.