Akıllı cihazlarda özel hayata sanal müdahale gittikçe artacak!

Akıllı cihazların özel bilgi paylaşmasına alışmalı mıyız?

Akıllı cihazlarda özel hayata sanal müdahale gittikçe artacak!

Günümüzde akıllı cihazları günlük yaşantımızda neredeyse her an kullanıyoruz. Bu cihazların kullanımı ile artık kurum veya firmaların bizleri dinlemesi veya izlemesi mümkün hale geliyor. Kullanıcılar özel hayata müdahale yapıldığını söylesede uzmanlar özel bilgilerin de paylaşılması fikrine alışılması gerektiğini söylüyor.

İngiltere'nin Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü'nden Prof. Will Stewart, akıllı cihaz kullanmanın özel bilgilerden feragat etmekle eş anlamlı olduğunu söyledi. Prof. Stewart'ın uyarısı, Samsung şirketinin bazı televizyonlarındaki sesle etkinleştirme özelliği konusunda yaptığı uyarıyı izliyor. Samsung, müşterilerini akıllı televizyonların sesli kumanda özelliği açıkken kişisel meseleleri konuşmamaları konusunda uyarmış, söz konusu kurulumun televizyon sahiplerini dinlediği belirtilmişti.

1423602477_img20150210210830.jpg

Samsung, "Eğer müşteri sesli tanıma özelliğinin gizlilik uyarılarını kabul eder ve bu özelliği kullanmaya başlarsa, sesli kumanda sırasında kaydedilen veriler, sesli emrin tanınması için üçüncü kişiye aktarılacaktır. Bu sırada sesler servis sağlayıcıya aktarılacak, servis sağlayıcı emrin içeriğini araştıracak ve bunu televizyona yansıtacaktır" demişti. Ancak şirket, yapılan eleştirilerin ardından bu verilerin depolanmadığını veya başka bir kişiye satılmadığı belirten bir açıklama yapmak zorunda kalmıştı.

2013 sonlarında da LG firması, akıllı televizyonlarının kullanıcının izlediği programların türü hakkında bilgi toplaması yüzünden eleştirilere hedef olmuştu ve firma bu olaydan sonra kişisel bilgilerin paylaşımını engelleyen bir güncelleme yayınlamak zorunda kalmıştı.

Bazı oyun konsolu sahipleri de, cihazların çoğu sesli kumandaya cevap verecek şekilde programlandığı için ne kadar sıklıkla "dinlendiklerini" sorgulamaya başladı. 2014 ortalarında Aaron Paul'un rol aldığı bir televizyon reklamında "Xbox'ı aç" denildiğinde, bazı evlerdeki konsolların kendiliğinden açıldığı saptanmıştı.

1423602464_img20150210210704.jpg

Prof. Will Stewart, Samsung televizyon olayındaki tehlike unsurunun fazla olmadığını, ancak teknolojik cihazlar "giderek akıllandığında" bunun geçerliliğini yitirebileceğini söylüyor; "geleceğin cihazları, örneğin canlı çeviri yapabilme gibi özellikler daha fazla veri paylaşımını gerektirecek. Bundan haberdar olunmalı." diyor.

Prof. Stewart birçok durumda özel bilgilerimizi paylaşmaktan kaçınamayacak hale geleceğimizi de vurguluyor ve "arkadaşlarının yerini bul veya oto izleme gibi sıradan hizmetlerden yararlanmak için önemli düzeyde özel bilginin teslim edilmesi gerekiyor" diye sürdürüyor.