Akıllı Dünyaya giden yolda yine yepyeni teknolojiler!

IBM IMPACT 2013 Konferansı’na IBM’in mobil ve Akıllı Süreç alanındaki yepyeni duyuruları damgasını vurdu.

Akıllı Dünyaya giden yolda yine yepyeni teknolojiler!

8,000'den fazla katılımcının yer aldığı, yüzlerce müşteri başarı hikayesinin ve sunumun anlatıldığı, çalıştayların ve ürün demolarının yapıldığı IBM IMPACT 2013 Konferansı’na IBM’in mobil ve Akıllı Süreçalanındaki yepyeni duyuruları damgasını vurdu.

IBM, kuruluşların otomobil, trafik yönetim sistemleri, akıllı binalar ve evimizdeki cihazlar gibi sistemlerde bulunan milyarlarca mobil aygıtı ve sensoru yönetmesine ve iletişim kurmasına yardımcı olmak için tasarladığı ve Akıllı Dünya stratejisinde büyük bir teknolojik ilerleme niteliğindeki IBM MessageSight ürününü duyurdu. Ayrıca Akıllı Süreç kapsamında İş Süreçleri Yönetimi(BPM), Operasyonel Karar Yönetimi(ODM) ve Vaka Yönetimi(Case Manager) ürünlerinin kapsamlı yeni sürümlerini de tanıttı.  Yeni duyurular, dünya genelinde 8,000'den fazla, Türkiye’den ise müşterilerden ve IBM Türk çözüm ortaklarından 45’in üzerinde katılımcının yer aldığı, IBM ile çalışan yüzlerce müşterinin başarı hikayesinin ve sunumun anlatıldığı, çalıştayların düzenlendiği ve ürün demolarının yapıldığı Las Vegas’taki IBM IMPACT 2013 Konferansı’nda yapıldı.

1369046842_ibmgokhannalbantoglu2.jpg

IBM, yeni ürünleri ve çözümleriyle artık Akıllı Süreçlerin Mobil altyapı(MobileFirst), Büyük Veri(Big Data) ve Sosyal İş Ağları (Social Business) ortamlarıyla çok kolay entegre olabildiği bir platform sunmuyor.

İlk kez IMPACT 2013 etkinliğinde sergilenen ve Message Queuing Telemetry Transport (MQTT) teknolojisi temel alınarak oluşturulan IBM MessageSight ürünü, kuruluşların her geçen gün artan mobil aygıt ve sensorları barındırmak için gereksinim duydukları performansı, ek değeri ve kolaylığı sunuyor. Bu da büyük hacimli vakaların neredeyse gerçek zamanlı olarak işlenmesine imkan tanıyarak kuruluşların tüm bilgileri tek bir yerde birleştirmesine ve daha iyi kararlar almak için bilgileri daha kolayca kavramasına olanak sağlıyor. IBM MessageSight, bir milyon eşzamanlı sensoru ya da akıllı aygıtı destekleyebilme ve saniyede on üç milyon iletiye kadar dikey olarak ölçeklenebilme özelliklerine sahip.

Gelecek 15 yıl boyunca, internete bağlı makine ve sensorların sayısında patlama yaşanacağını öngören önde gelen araştırma kuruluşu IBM Research’e göre 2020'ye kadar 22 milyardan fazla internete bağlı aygıt olacak. Bu yeni aygıtlar her gün 2,5 kentilyon bayttan fazla veri üretecek ve her saat başı yedi milyon DVD'yi dolduracak bilgiyi İnternet trafiği tüketecek. Yeni duyuruyu değerlendiren IBM Türk Yazılım Grubu Ülke Müdürü Gökhan Nalbantoğlu: “Yaklaşık beş yıl önce Akıllı Dünya stratejimizi başlattığımızda stratejik olarak inancımız, dünyanın daha çok cihazla donatılmış, daha çok bağlantı halinde ve daha akıllı hale gelmesiyle büyük ölçüde değişeceği yönündeydi. IBM MessageSight, bu stratejinin sürdürülmesinde ileriye dönük olarak atılan büyük bir teknolojik adımdır. Şu ana kadar hiçbir teknoloji hacim olarak bu kadar yüksek ileti ve aygıtı işlemeyi başaramadı. Daha da önemlisi, Akıllı Dünya yolunda ilerlemeye devam ettikçe bunun bile daha ilk adımlar olduğunu fark ediyor olmamızdır.”

IBM MessageSight ürününün muazzam boyutlardaki ileti hacimlerini işleme ve yönlendirme yeteneği, otomotiv, sağlık hizmetleri ve finans gibi sektörlerde ve dünyadaki çeşitli şehirlerde sistemlere zekâ katmayı ve bağlantılı hale getirmeyi sağlamak isteyen devletler ve kuruluşlar tarafından ideal bir çözümdür. Örneğin, bir otomotiv üreticisi, otomobillerinin özelliklerini ve servislerini yönetmesine yardımcı olması için IBM MessageSight'ı kullanabilir. Her arabada bulunan binlerce sensor sayesinde bir araba bayisi artık belirli bir arabadaki “motor uyarı” ışığının yandığı bilgisini alabilir. Motor sensorunun ilettiği bilgileri temel alarak araba bayileri de araç sahibine kritik bir sorun olduğunu ve hemen aracını servise getirmesi gerektiğini bildirebilir.

Dünyada mevcut olan 22 milyar sensorun büyük çoğunluğu, mobil aygıtlarda bulunuyor. IBM MessageSight, IBM’in geçtiğimiz Şubat’ta piyasaya sürdüğü, kuruluşların mobil stratejilerini ve uygulamalarını tasarlamasına, kurmasına, güvenliklerini sağlamasına ve yönetmesine yardımcı olan kapsamlı mobil kurumsal yazılım portföyü IBM MobileFirst’ü tamamlamak ve genişletmek için tasarlandı. Bu ürün ile şimdi kurumlar mobil çözümlerini oluşturabilecek ve mobil aygıtlarını gerçek zamanlı olarak yönetebilecek ve izleyebilecek. IDC'ye göre, mobil kurumsal altyapı yazılım ve hizmetleri pazarı yıllık 16,3 gibi muazzam bir büyüme oranı göstererek 2012'de 14,5 milyar dolara ulaştı. IDC, bu pazarın 2016'da 30,9 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor.

IBM MessageSight'ın temelinde, makineler arası (M2M) ve mobil ortamlarda iletişim için basit bir ileti taşıma hizmeti sağlayan ve yakın zamanda bir OASIS standardı olması önerilen MQTT açık mesaj protokolünün desteği bulunur. MQTT, genellikle boyutu küçük olan, düşük güçlü ve çoğu zaman iletişim bant genişliği yetenekleri az olan sensorlarla birlikte kullanılabilir. Düşük güç tüketimi, yüksek performans ve güvenilirlik özellikleri anında uygulanabilen gerçek zamanlı güncellemelere olanak sağlar.