Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'nun temelleri atıldı!

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nın temeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in katıldığı törenle atıldı.

Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'nun temelleri atıldı!

Türkiye'nin ilk nükleer santrali olacak Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katılımı ile atıldı. Türkiye'de yapılan en büyük yatırım olma özelliğini taşıyan proje, 4 bin 800 Megavatlık tam kapasitesiyle devreye girdiğinde, yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Santral, bu üretimle İstanbul'un enerji ihtiyacını tek başına karşılayabilecek.  20 milyar dolarlık yatırım, Türkiye'nin elektrik talebinin ise yüzde 10'unu karşılayabilecek potansiyele sahip.

Akkuyu Nükleer Santrali temel atma töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Bugün tarihi bir ana şahitlik ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanım değerli misafirler bugün burada 20 milyar dolarlık maliyeti ile Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük projesinin temelini atıyoruz" dedi. 

Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu'nun temelleri atıldı! - Resim : 1

Bu proje sayesinde iklim ve mevsim koşullarına bağlı olmadan 7 gün 24 saat kesintisiz elektrik üretebilecek olan Akkuyu, bunu çevreye zararlı hiçbir sera gazı salımı yapmadan gerçekleştirecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Akkuyu Nükleer Güç  Santrali'nin  temel atam töreninde Türkiye'nin ilk nükleer güç  santralinin birinci enerji bloğunun inşaatına başlanmasını tebrik ederek, "Bu  yenilikçi proje son derece değerli ve önemlidir. Bugün sadece Türkiye'de ilk  nükleer santralinin inşaasına başlamıyoruz, Türkiye'nin nükleer iş sektörünü  kurmaktayız. Yeni bir sektör oluşturuyoruz." sözlerine yer vererek tekrardan Türkiye adına mutlu hissettiğini dile getirdi.

Ayrıca bölgedeki istihdamı artıracak Akkuyu NGS inşaatında, en yoğun döneminde yaklaşık 10 bin kişi çalışırken, işletme aşamasında ise yaklaşık 3 bin 500 kişiye iş imkanı sağlanacak. Toplam dört ünitenin ilkinin 2023 yılında elektrik üretimine başlaması planlanan santralin diğer ünitelerinin de birer yıl arayla devreye alınması hedefleniyor.

Santralin tanıtım filminde Nobel ödüllü bilim insanı Aziz Sancar da rol aldı. İşte o video:

Nükleer santral nedir, zararlı mı?

Nükleer santrali çalıştırmak için, ana madde olarak zenginleştirilmiş Uranyum kullanılır. Uranyum'un parçalanmasından sonra ortaya yüksek miktarlarda enerji çıkmaktadır. Uranyum, bu şekilde fisyon (atomun iki veya daha fazla çekirdeğe bölünmesi) tepkimesine girer. Fisyon tepkimesi ile oluşan yüksek miktardaki enerji, su buharını üst düzey sıcaklıklara kadar ısıtır. Uranyum maddesinin, elde edilip geliştirilmesi büyük miktarda radyoaktif kirliliğe sebep olmaktadır.