Artık binalar kendi kendini onaracak!

Kendi kendini onaran beton icat edildi.

Artık binalar kendi kendini onaracak!

Hazır beton, günümüzde inşaat sektöründe en yaygın kullanılan ve en önemli yapı malzemelerinden biri olarak biliniyor. Ayrıca betonun sağlamlığı, içindeki kil, kum, çimento gibi malzemelerin kalitesiyle artıyor.

Binaların sağlamlığı da büyük ölçüde yapıda kullanılan betonların kalitesine bağlı. Gözle görülmeyen mikro çatlaklar, gün geçtikçe büyüyerek binaların güvenliğini tehdit ediyor. Bunların tamiri ise para ve zaman gerektiriyor. Bu duruma çare bulmaya çalışan bilim adamları, bu tür hasarları kendi kendine onaran bir yöntem keşfetti.

1351709644_135867.jpg

Betondaki bakterilerden yararlanılarak geliştirilen yöntem ile betonda bir çatlak meydana geldiğinde, yağmurlarla bu çatlaklara dolan sular, beton karışımındaki bakterileri etkinleştiriyor. Bakteriler çimlenip çoğalmaya başlıyor. Çoğalan bakteriler, içeriğinde kalsiyum ve karbonat bulunan lifli ve yapışkan bir madde üretiyor ve böylece betondaki çatlakların kapatılmasında, bakterinin ürettiği bu özel yapı kullanılıyor.

Bakteriler, bir duvar ustası gibi çalışarak ürettikleri lifli yapışkanla çatlakları dolduruyor. Laboratuvar ortamında yapılan testler başarılı geçmiş. Bu yeni nesil beton, şimdi gerçek dünyada denenmeye başlıyor.

Bu yöntem kesin sonuçlanana kadar araştırmacılar 2-3 yıl daha deneyleri sürdürecek.