Avrupa'nın en yüksek volkanı patladı! Dehşet görüntüler!

Avrupa'nın en yüksek yanardağı Etna Dağı patladı. Patlama sırasında çok nadir görülen bir doğa olayı olan 'volkanik yıldırım' meydana geldi.

Avrupa'nın en yüksek volkanı patladı! Dehşet görüntüler!

Geçtiğimiz birkaç ay, kelimenin tam anlamıyla, Dünya'nın farklı bölgelerindeki volkanlar için oldukça 'aktif' bir zaman dilimiydi. Yaklaşık 5 ay önce İspanya'daki Cumbre Vieja yanardağı patlayarak yüz milyonlarca dolar hasar bıraksa da geçen ay sona ererek 375 yılın en büyük patlaması unvanının sahibi olmuştu.

Bir ay önce Galapagos Adaları'nın en büyük yanardağı olan Kurt Volkanı patladı; Yine bir ay önce Güney Pasifik'te Hunga Tonga volkanik sisteminin patlaması ile bir tsunami meydana geldi ve binlerce varil petrol okyanusa sızdı. Bu volkanik afetlerin etkileri devam ederken, 10 Şubat Perşembe günü geç saatlerde yeni bir volkanik patlama meydana geldi. Etna Yanardağı patladı!

Avrupa'nın en yüksek volkanı patladı! Dehşet görüntüler! - Resim : 1

3 bin 300 metre rakımı ile Avrupa'nın en yüksek yanardağı olan İtalya'daki Etna yanardağı patladı. Dünyanın en aktif yanardağlarından biri olarak bilinen Etna Dağı'nın patlaması sırasında gökyüzündeki volkanik yıldırım dikkat çekti.

İtalya'nın Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü'nden patlamanın ardından yapılan açıklamada, volkanik patlamanın güneydoğu kraterinde gerçekleştiği ve patlamaya bağlı olarak oluşan kül ve dumanın 8 kilometreye kadar ulaştığı belirtildi. Patlamada şans eseri can ve mal kaybı olmadı.

Avrupa'nın en yüksek volkanı patladı! Dehşet görüntüler! - Resim : 2

Enstitü'de ​​volkanolog olarak çalışan Boris Behncke, volkanik patlamalar sırasında meydana gelen volkanik şimşeklerin çok şiddetli patlamalarda veya denize yakın volkanik patlamalarda gözlendiğini söyledi. Volkanik yıldırımın çok nadir görülen bir doğa olayı olduğunu da sözlerine ekleyen Benchke, bu olayın en son 2015 ve 2021 yıllarında gözlemlendiğini kaydetti.

Öte yandan volkanik yıldırımların neden ve nasıl meydana geldiği hala tam olarak anlaşılamamıştır. Volkanik yıldırımın patlamada oluşan kül bulutundaki yüklü parçacıkların sürtünmesinden kaynaklandığı düşünülse de nedeni henüz bilinmiyor.