Bilişim teknolojisi için büyük yatırım!

Bilişim teknolojisi için önemli bir adım daha atıldı.

Bilişim teknolojisi için büyük yatırım!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul'da bilgi ve iletişim teknolojileri alanında faaliyet gösteren bir şirketin basın toplantısına katıldı. Binali Yıldırım burada yaptığı açıklamada, sadece bilişimle sınırlı olmak üzere 300 milyon liralık Ar-Ge fonu oluşturduklarını söyledi.

Yıldırım, "Sadece bilişim ve ICT ile sınırlı olmak üzere ARGE fonu oluşturacağız demiştik. Şimdi o fonu oluşturduk, uygulama esaslarını da belirledik. Yılda 300 milyon Türk lirasına kadar bir ARGE fonumuz var. Bu fon sadece bilişime başka alanlara yok bugün de bunun müjdesini veriyorum. Gayret sizden fonlama bizden." dedi.

1343441820_94370.jpg

Bilişimde üç önemli hedef koyduklarını anlatan Bakan Yıldırım, "Sizlerden üç şey istiyorum. Yüksek teknolojiye, yerli ürüne yoğunlaşacaksınız ve küresel marka oluşturacaksınız. Bunun için Ar-Ge mi, yenilikçilik mi, kaynak mı ne lazımsa sağlanır. Akıl teri sonucu elde edilen ürünler bire on, bire yüz veriyor" diye konuştu.

Yıldırım, şöyle devam etti: "Biraz geç kaldığımız doğrudur, ancak burada fırsatı tam anlamıyla kaçırmış sayılmayız. '3G'de geç kaldınız' dediler, bugün 3G'de herkesi geçtik. Diğer 'geç kaldınız' dedikleri alanlarda da başarı yakalarız. Türk milleti olarak son dakikacı bir yapıya sahibiz. Yatarız, yatarız sonra işe bir girdiğimizde başarıp bitiririz. Durum ciddi, rekabet başını almış gidiyor. Her gün televizyonlarda cihaz tanıtımları yapılıyor. Petrolümüz yok, açığımız var. Akıl teri dökerek aradaki farkı kapatacağız."

Türkiye'de geniş bant abonesinin 19 milyona yaklaştığını ve 2023 hedeflerinin 30 milyon olduğunu belirten Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise, "Türkiye'deki bilişim firmaları 2G'nin başladığı zamanlarda cep telefonu üretmeye başlamışlardı. Sonra o dönemde telefonların çok gösterişsiz olduğunu söyleyenler oldu. Biz de cep telefonlarının adını tuğla, takoz koyduk. Bir süre sonra da hiçbirini kullanmadık. Şimdi düşünüyorum da takoz dediğimiz telefonlar çok gösterişli hale gelebilirdi. Bu olay bize en az 30 milyar dolara patladı" dedi. Acarer, 2G'de hiç üretim gerçekleştiremediklerini, 3G'de ise ülke olarak hata yapmadıklarını söyledi ve "3G'de çok iyi yerdeyiz. Bizdeki 3 değil, 3.5 hatta 3.75" dedi.

Netaş, gerçek zamanlı mobil ve yüksek geniş bant veri iletişimini sağlamaya yarayan 4G-LTE teknolojisini üretti. Yerli 4G teknolojisi hakkında bilgi veren Netaş CEO'su Müjdat Altay ise: "Çok geniş bir uygulama alanına sahip LTE ile Türkiye'de 3G'den 4G'ye geçiş sürecini yerli ürünlerle sağlayabileceğiz. Bu da ülkemiz için milyarlarca dolar döviz tasarrufu demek. Kamu güvenliğinde hızlı, yüksek çözünürlükte ve gerçek zamanlı iletişim sağlayacak." Dedi.