BT harcamaları 2014'de yükselecek

Akıllı telefon ve tablet devriminin yarattığı tüketici talebiyle Türkiye’deki toplam BT harcamalarının 2014’de 11.8 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

BT harcamaları 2014'de yükselecek

International Data Corporation (IDC) tarafından yayınlanan son rakamlara göre Türkiye’deki BT harcamalarının 2014’de toplam 11.82 milyar Dolara ulaşarak geçen yıla göre %8.6’lık bir yükseliş yaşaması bekleniyor. Yakın zamanda yayınlanan ‘Türkiye Dikey Pazarlar 2013-2017 BT Harcama Tahmin’  raporuna dayanarak IDC, Vizyon 2023 ulusal planı altında gerçekleştirilen çeşitli devlet girişimlerinin ülkenin büyük ve göreli olarak genç olan nüfusuyla birleşerek büyük son kullanıcı segmentlerinde,özellikle de tüketici, iletişim, finans, ulaşım ve kamu sektörlerinde önemli bir büyümenin itici gücü olduğunu ortaya koydu.

IDC Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları “Çoğunluğu genç bireylerden oluşan nüfusun devasa boyutu, tüketici segmentini Türkiye’deki BT harcamalarının en büyük parçası haline getiriyor,” dedi ve ekledi: “Gerçekten de IDC, 2014 yılında Türkiye’de yapılacak toplam BT harcamalarının %52.6’sının, çoğunluğu kişisel bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlara yapılacak olan tüketici harcamaları olacağını öngörüyor. Yükselen orta sınıf, mobil teknolojinin hızlı ilerleyişi ve iletişim altyapısındaki iyileştirmeler son kullanıcı segmentindeki büyümenin temel itici güçleridir.”

1394784218_560x220x1-network-uzmani.jpg.pagespeed.ic.qszfn1b-o.jpg

Ulaşım, iletişim ve hizmetler dikey pazarlarının, 2014 yılında BT harcamaları açısından en büyük ikinci dikey pazar olması bekleniyor; bu pazarlardaki kurumlar 1.69 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyorlar ve ülkenin toplam BT pazarının %14.3'ünü oluşturuyorlar. İletişim sektöründeki büyüme itici gücünü öncelikle altyapı yükseltmeleri, özellikle de ağ ekipmanı ve işletimsel destek sistemleriyle ilgili yatırımlardan alacak. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin ulaşım ve tesis ağlarını iyileştirmeyi amaçlayan büyük ölçekli altyapı yükseltme projeleri bu ilgili sektörlerdeki bilişim ve iletişim teknolojileri harcamalarının temel itici gücünü oluşturacak.

Türkiye’deki üçüncü büyük dikey pazarın bankacılık, sigortacılık ve güvenlik hizmeti sağlayıcılarını içeren finans sektörü olması bekleniyor. Bu kuruluşların 2014 yılında 1.01 milyar dolar yatırım yapmaları öngörülüyor, bu da toplam Türk BT pazarının %8.5’ini oluşturuyor. Bu dikey pazarda gerçekleşecek BT harcamalarına finansal regülasyonlara uyum, şube ve ATM ağlarının genişletilmesi ve giderek artan biçimde çevrimiçi ve mobil bankacılık gibi alternatif hizmet kanallarını geliştirmeye yönelen endüstri odağı öncülük edecek.

Türkiye son yıllarda BT harcamalarında tutarlı bir büyüme göstermiştir, bu büyüme 2017’ye kadar devam etmesi beklenen sağlam ekonomik büyüme tarafından desteklenmektedir. IDC, Türkiye’deki BT harcamalarının beş yıllık tahmin süresi boyunca %7.3’lük bir birleşik yıllık büyüme oranıyla artarak 2017’de toplam 13.6 milyar dolara ulaşacağını öngörmektedir; bu sırada tüketici, telekomünikasyon ve finans en büyük BT harcamalı dikey pazarlar olarak kalacakken, ulaşım, finans ve kamu sektörü en hızlı büyümeyi gösteren dikey pazarlar olacaklardır.

IDC Orta Doğu, Afrika ve Türkiye’de kıdemli bir araştırma analisti olan Jebin George şöyle dedi: “Türkiye BT pazarının 2013-2017 tahmin sürecinde sağlam bir şekilde büyümeye devam etmesi bekleniyor. Hükümet özelleştirme girişimlerini sürdürdükçe ve büyük altyapı projelerine yatırım yaptıkça, BT tedarikçileri pazar çapında, özellikle de tüketici, iletişim, finans ve kamu dikeylerinde çok sayıda fırsat yakalayacaklar,” dedi

IDC’nin ‘Türkiye Dikey Pazarlar 2013-2017 BT Harcama Tahmini’ Türkiye’deki 15 dikey pazar ve donanım, paket yazılım ve hizmetleri de içeren 10 ürün kategorisi için BT harcama trendleri ve tahminlerine detaylı bir genel bakış sağlıyor. Araştırma 2012 -2017 dönemi için temel endüstri gelişmeleri, endüstri zorlukları, dikey pazara özel BT itici güçleri ve trendleri ve her bir ürün için dikey pazar başına BT harcamalarını detaylarıyla veren tabloları içeriyor. Yapılan analizler kesintisiz araştırmaların yanı sıra kullanıcıların BT harcamaları ve yeni satın alma davranışlarının izlenmesine ve talep açısından yapılan araştırmalara dayanıyor.