Bu kez Çin'den ABD'ye ambargo geliyor! [CPU üreticisinden iddialı hareket]

Amerika ile Çin arasında uzun zamandır süre gelen ambargo ve didişmeler silsilesi bulunmakta. Amerika'nın Huawei ile başlattığı ambargolar zincirine her geçen gün yenisi ekleniyor. Ancak bu kez Çinli yonga üreticisi resmen ABD'ye karşı koyuyor.

Bu kez Çin'den ABD'ye ambargo geliyor! [CPU üreticisinden iddialı hareket]

Çinli yongası üreticisi devi Yangtze Memory Technologies Corp'un (YMTC), ABD hükümetinin Çin'in yarı iletken üretim hedeflerini kırmak için tasarladığı yeni kısıtlamalar nedeniyle Amerikalı çalışanlarından şirketten ayrılmalarını istediği ortaya çıktı.

Çin'den Amerika'ya yeni yaptırımlar

Financial Times, firmaya yakın dört kişiye atıfta bulunarak, belirsiz sayıdaki ABD vatandaşları ve yeşil kart sahibi olanların YMTC'den ayrılmaya zorlandığını ve Çin'deki birçok kişiye kapının gösterildiğini açıkladı.

Ayrılan bazı Amerikalıların, YMTC'nin NAND bellek yonga üretimi bölümündeki önemli kişiler olduğu söyleniyor. Şirkette kıdemli bir mühendis, " Ayrılmalarının haricinde başka bir yolu yoktu" dedi.

Çin'den ABD'ye karşı büyük hamle!

Bu ayın başlarında uygulamaya konulan ABD yaptırımları, Çin'in çip yapma araçları veya çip oluşturmak için kullanabileceği Amerikan yapımı elektronik ve diğer ürünlerin sevkiyatını kısıtlamaya yönelikti. Ayrıca, diğer ülkelerdeki şirketlerin, ABD tarafından lisans verilmedikçe Çinli müşterilere Amerikan ekipmanlarını kullanmasını da yasaklamıştı.

TSMC, ABD/Çin atışmasının bir sonucu olarak endüstrinin karşı karşıya olduğu "ciddi zorluklar" gelebileceği konusunda iletken pazarını uyarmıştı. Bununla birlikte, Tayvanlı firmaya ABD tarafından, Çin'de genişlemesine yardımcı olacak ve yonga yapım ekipmanı sipariş etmesi için bir yıllık lisans verilmişti.

Kısıtlamalar ayrıca ABD vatandaşlarının Çin fabrikalarında çalışmadan önce Ticaret Bakanlığı'ndan izin almalarını gerekliliğini de getiriyor. ABD pasaportu sahibi YMTC CEO'su Simon Yang'ın yaptırımlar açıklanmadan önce başkan yardımcısı olacaktı ancak yasadan dolayı istifa etti.

YMTC'deki duruma aşina bir kişi, "Personelin istifasını istemek şirket için gerekli ve çalışanların kişisel riskleri için de doğru hareket" dedi. Çinli bir diğer yönetici ise, "Ya vatandaşlığınızdan vazgeçersiniz ya da işinizi bırakırsınız" dedi.

Bu durum, YMTC için başka bir darbeyi de ortaya çıkardı. Apple, Çinli şirketlerden en yeni iPhone'lar için 3D NAND çipleri tedarik etmek adına ortaklar arıyordu, ancak ABD ihracat kontrolleri Apple'ın yeniden düşünmesine yol açtı.

Kısıtlamalar, tüm Çinli yonga üreticilerinde ABD pasaportlarından vazgeçmeyen üst düzey yetkililer de dahil olmak üzere tüm çalışanlarını etkileyecek. Amerika ile Çin arasında yaşanan gelişmeler hakkında ne düşünüyorsunuz?