Bunu yapan çalışanlar tazminatsız kovulacak

İş yerinde internete girmeye veya oyun oynamaya sınır getirildi.

Bunu yapan çalışanlar tazminatsız kovulacak

Çok fazla değil sadece 5 - 10 sene öncesi bir bilgisayara sahip olmak bile sadece zengin olan kişilere nasip olabilirken, şimdi ise çocuk yaşta denilebilecek kişilerin bile cebinde küçük bir bilgisayar niteliğini taşıyan akıllı telefonlar bulunuyor.

Kulanıcılar bir bilgisayarı ceplerinde taşıdıklarıyla kalmıyorlar, internete de yolda otobüste ve bunun gibi her yerden bağlanabiliyorlar. Ayrıca iş yerinde çalışanlar da internete bağlanabilmek için iş yerinin bilgisayarını kullanmak zorunda kalmıyor. Akıllı telefonları ile her daim sanal alemde sörf yapabiliyorlar.

Ancak bu durum çalışanların işleri aksatmasına kadar gidebiliyor. Bu yüzden iş sahiplerinin mağdur olmaması adına, bazı yasaklar geldi.

1399866602_129201314315261951962.jpg

Buna örnek verecek olursak, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/410 sayılı kararında, işiyle ilgisi olmayacak şekilde, işyerinde sürekli internet kullanan güvenlik görevlisini işten çıkaran işvereni haklı buldu ve yerel mahkemenin verdiği işe iade kararını bozdu. Bu duruma göre mesai içinde işini aksatacak şekilde veya uzun uzadıya internet kullanımı işten kovulma nedeni olabiliyor ve böyle bir durumda patron işçiyi kovmakta haklı bulunuyor.

Bir diğer sorun ise oyun bağımlılığı. Bazı oyunlar insanlarda bağımlılık haline geldi ve neredeyse yolda bile ellerinden düşürmüyorlar. Yargıtay'ın kararına göre ‘Mesai saatleri içerisinde internette oyun oynamak ve çeşitli sitelerde gezmek işverenin güvenini kötüye kullanmak" olarak görülüyor. Bu noktada bir yıl içerisinde 6 kez yarım saat, 6 kez de 1 saatin üzerinde oyun oynadığı tespit edilen tazminatsız olarak işten çıkarılabilecek.

Bunların yanısıra iş yerinin mailini kullanmak da suç sayılıyor. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 37516 sayılı kararına göre, işveren tarafından sağlanan şirket mailleri üzerinden yapılan haberleşmelerin içeriği çok önemli. Patron, şirket mailini kullanarak işverene hakaret eden bir çalışanın tazminatsız olarak iş sözleşmesi feshedebilecek.